List 44. Kokoši iz Kohinhine. Ni še veliko let, kar smo dobili v Evropo teh kokoš iz Kohinhine v jutrovi Azii, in že jih imajo tudi nekteri naših gospodarjev. Kako to? Za to, ker kohinhinska kokoš zvonec nosi med vsemi drugimi, velika je, močna in koristna kakor nobena druga. Postave njih ne bomo popisovali zato, ker tudi na-tanjčni popis bi ne zdal dosti; najbolje je, da jih skusi vsak sam kje viditi, ker — kakor smo že rekli — jih je že precej tudi pri nas. Le opomniti moramo, da je tu in tam že dosti mešance z domačimi kurami. Ker so kohinhinske kokoši res priporočila vredne in ker se te kokoši ali pa tudi jajca njih precej lahko dobe*) in ne tako silno drago, kakor izpervega, naj povemo, kaj je pri njih posebno dobrega. Kohinhinske kokoši rastejo silno hitro; nepitana žival, eno leto stara, vaga že 4 do 6 funtov. Angleži zredijo do 8 funtov težke peteline. Pečeni kohinhinski piščanec se zbirčnim ustam sicer ne prileze posebno dobro, kuhana puta pa se ne loči dosti od navadne kuretnine. Posebne hvale so te kokoši zato vredne, ker se tudi na majhnem prostoru dajo dobro rediti. Sploh so zlo krotke^ ubogljive, tihe in ne berskajo toliko kot naše domače. Cez nobeno višjo ograjo ne grejo rade in so sploh rade pri domu. To je na kmetijah veliko vredno. Jajca njih so enmalo večje kakor domačih put; tudi so bolje in imajo večji rumenjak. Dobra puta zleze vsako leto blizo 150 jajc. Po 16 jih zleze večidel po versti, in tako lOkrat v letu. Valijo pa tako pridno in rade, da je včasih težko, jim to ubraniti. Kakor skerbno valijo, tako ljubeznjivo vodijo svoje mlade. Vse to je velika prednost kohinhinskih kokoš memo naših domačih. Zato so res vredne, da jih skusi vsak gospodar dobiti. Le edino to se jim očitati more, da se ne dajo lahko spitati ali odebeliti. Redijo se tako kakor domače; krompir, ječmen, kuhana rež in več druzega jim tekne. Mladim piščančkom se 2 do 3 dni daje drobno zrezanih terdih jajc z ribanim kruhom, četerti dan se jim more že prosa dati, enmalo kruha drobno zrezati in s krompirjem zmešati; v 14 dneh jejo že vse. Po ;,Woch. der steir. Landw." *) Tudi naš pridni gospod A. Brus, adjunkt c. kr. kmetijske družbe v Ljubljani, si je izredil že vec te hvaljene kure-tine in po novem letu utegne vsak, kdor želi, pravih ko-hinhinskih jajc po 10 kraje, novega dnarja pri njem dobiti. Vred.