___ 210 ----- Česin — zdravilo, kedar govejo živino napenja. Kedar živina prestopi od suhe klaje ca presno (frisno) in kedar se pase po deteljših, jo rado napenja, in mnogo živinčet pogine po tej bolezni, če ni prave in hitre pomoči. Kje pa te pomoči vzeti, če ni umnega živinozdravniškega pomočnika pri rokah? Živo apno in salmijakovec sta dobra, če ju previdno rabi ži-vinozdravnik, drugače se apnene vode in z vodo zme-šanega salmijakovca lahko zaleti kaj v sapnik in se vnem6 pljuča. Včasih pomaga tudi petrolej, al večkrat je zalo nevaren. Kedar je živinče zelo napeto, se mu mora vamp nabosti, da se izpustijo gazi (vetrovi) iz čev, ki ga napenjajo, — al tudi z vbodom se mora previdno ravnati. — Trideset let uže se z ozdravljenjem živine vkvarjam — piše živinozdravnik Halder iz Isnja — pa zvedel sem le za eno domače zdravilo, ki se je večkrat prav dobro skazalo in to je česin , katerega zel6 hvalijo živinorejci v Algaju na Tirolskem. Vzame se česna 2 ali 3 stroke, ki se na drobno zrežejo in v 1 litru mleka skuhajo. Tako kuhani mlečni česin se dene v lonec, z dilico pokrije in v hlev postavi. Cem stareje je ta kuhovina, tem močoeja je, ker se je skisala. — Kedar živino napenja, se jej tega Če3novega mleka četrt ali pol litra noter vlije in to vsake četrt ali pol ure ponavlja, dokler živini ne odleže. To je preprosto zdravilo zoper napenjanje , katero algajski živinorejci zelo hvalijo. — Ker samo po sebi ni nevarno, naj se poskusi, kjer gospodar nima živinozdrav-nika pri rokah, da bi napeti živini pomagal.