Zanimiv in koristen naravoslovni dan V četrtek, 20. 2. 1986. smo imeli vsi 6. razredi drugi naravoslovni dan. Naslov se je glasil: Prehrana — mleko in mlečni izdelki. Vzbiralnicimleka, vGrosupljcm, smosi ogledalipot mlekaoddovozadoizv-oza. Pripeljejo ga v vrčih. Po tekočem traku pridejo do bazena, kamor se mleko izlije. Ta bazen ni ravno velik. Mlcko grc čez filter, kjer sc očisti in potem preko števca, ki zmeri količino. V hladilniku z ledenovodo mlekoohladijo na 1 stopi-nja celzija, da preprečijo kisanje. Ohlajenega shranijo v stoječo cisterno, ki drži 15000 litrov. V Ljubljanske mlekarnega pripeljejo v transportni cisterni. Vrče za mlekopo-mivajo v posebncm pomivalncm stroju. Zbiralnico ogrevajo s kurilnim oljem. Čistočo mleka ugolavljajo z metilenskitn modrilom in epruveto, maščobo pa z Gerberjevo metodo in milkotestrom. Bolj preprosta metoda je milkotesler. Po kontanem ogledu smo se vrnili v razrcde. V šoli nam je tovariSicia predavala o zdravi prehrani. Odgovore na vprašanja smo reševali v 6. sekupinah. Po giavnem odmoru nam je tovarišica Škrjančcva pokazala razstavo mlečnih izdelkov in mleka. Vsesmosizapisali. Vsakaskupina je morala pripraviti mlečno jed ali pijačo. V naši, 6. skupini, smo narcdili skutni namazssalamo. Vsejedismo pokusili. Popokušnjije poročevalec vsake skupiiu poročal o njihovem delu. Ob 12. uri smo odšli domov. Na tem naravoslovnem dnevu smo marsikaj novega izvcdeii. Bil mi je zcl< vžeč. PETRA ANŽLOVAR 6ai Osnovna šola Louis Adamič Grosuplje