Doma. 71 Doma. Steklenice se osnažijo najboljše se sirovim, na koščeke zrezanim krompirjem in z raztrganim popirjem časnikovim. Tiskarsko črnilo odpravlja kmalo tudi njhujše madeže. Se celo mastne steklenice po- stanejo hitro čiste. Ker je pa črnilo zdravju škodljivo, treba po ta- kem snaženji steklenice še prav dobro izplakniti z vročo vodo. Kokošji hlev po zimi. Da je v hlevu po zimi bolj gorko, je treba, da mu pokrijemo tla z dobro steljo. Seno in listje ni dobro. Najbolja je šota, ker greje tla ter ob jednem veže izhlapevanje. Na- mesto šote služi tudi suh pesek ali suha zemlja. Seveda treba potem vsaki teden hlev dobro izkidati in zračiti. Zmrzneno sadje. Navadno se polaga zmrzneno sadje v mrzlo vodo, da se zopet odtopi. A to ni dobro. Najboljše je, ako se zrak v shrambi segreje čez 0 stopinjo. Ako pa to ni možno, naj se odnese sadje v toplejši prostor, a prijeti gaje treba z ovito roko in prav na rahlo, da se ne stiska. Ako se skaže, da se zmrznjeno sadje več ne da rešiti, je najbolje, ako ostane zmrzneno, dokler se ne vporablja. Kajti prehudo zamrzneno sadje kmalo segnije, ako se odtopi. Da železriina ne zarijavi, treba jo namazati z mastjo, ki je iz- cvrta iz I kg. slanine in koji je pridano 30 gr. kafre in nekaj gra- fita. S to zmesjo se namaže železo s prav mehko krpico. Železo dobi potem prav jekleno barvo, ter ne zarijavi na zraku. Kako se ohranijo barve v perilu. Jesih, ako ga priliješ lugu, ohrani svetlo rdečo in zeleno barvo, ako ga priliješ zadnji vodi, dobi blago, ki je bilo močno-rdeče barve in je zbelelo, svojo prvotno barvo zopet. Soda ohrani temno-rdečo in svinčeno-barvo, potaša pa črno na sami volni. (Die Werkstatt). Ceplenje vrtnic po zimi.Že začetkom decembra se lahko cepijo vrtnici', ki imajo dobre korenine in ki so se hranile v loncih že leto dni. Za cepljenje se rabi čisti čebelni vosek. V prvih štirih tednih imej tako cepljeno rastlino v temi in v kraju, kjer je 2—3 Reau- murjevih stopinj gorkote, potem jih pa prenesi na svetlo in na gor- keje. V takem času in tako cepljene rože rastejo sicer bolj počasi, toda krepkeje in bolj gotovo nego one, ki se cepijo v gorkem let- nem času. (Wirtschaftsfreund). 72 Doma.. Belgrajski kruh, ki se peče za veliko noč. Vzemi pol funta olu- pljenih, lepo na kocke zrezanih mandeljnov, pol funta moke, 20 gra- mov stolčenega cimeta, noženo končino stolčenih klinčkov, malo muškatovega oreha, nekoliko fino zrezanega citroninega in pomaran- činega olupka kakor tudi 35 gramov citronata, zmešaj vse to s tremi jajci, stolčenimi s ^2 funtom cukra, v testo, zvaljaj je, da bo tenko za dva noževa hrbta in razrezi na dolge, ozke kose, denijih na ploščo, .katero si namazala z voskom in peci počasi.