-----338 ----- Vinska ludra s sladkorjem ali tropinsko vino. Sila malo se je letos v onih goricah, kjer je lani toča vse pomandrala, grozdja natrgalo. Tej pomanjkljivosti je nekoliko še spomladanski mraz in neprijazno vreme o času cvetja pripomoglo. Al tako lepo dozor-jenega grozdja še ne pomnim, kakor je letošnje. Ne le šipon je imel, bi rekel, polovico zgrbančenega jagodja ali cveb, tudi mavrovna in cel6 rivček, pečen in zolt, ki je letos največ in najlepšega grozdja dal, se je krčil na nekterih trsih. Da se je letos v mnogih goricah, posebno v radgonskih, natrgalo malo grozdja, vidi se na priliko, iz tega: Eden je dobil iz nograda z 19 orali komaj 27 brent, drugi na 3 oralih poldrugo brento ali puto grozdja, manjši posestniki so pa grozdje po brentah po 2 gold. prodali; kjer ga pa še toliko ni bilo, so ga v jerbas pobrali in doma pozobali. Toda kapljica bo izvrstna, ktera se že v kadi po 80 gold. štrtinjak plačuje brez posode. Tudi jaz sem le 31 brent natrgal. In ker je mošt ko olje, morajo tudi tropine prav dobre biti in po tem bolje, ker je bilo veliko civeb, ktere se iztisniti po-polnama ne dajo. Zato si mislim, bilo bi škoda, ako bi se te priložnosti ne poslužil in si en polnjak ludre s sladkorjem v poskušnjo ne napravil, češ, ako je že krava preč, naj še tele gre", ako je ne zadenem, kakor graški tednik priobČuje. Šestkrat dam iztisniti ali koš napraviti iz natrga-nega grozdja, ter napolnim blizo 2 polnjaka. Drugi dan ob 8. uri zjutraj oprostijo koš in ga puste. Ob 9. uri dam 40 funtov sladkorja v grudah, prav dobrega, na sti-skavnici (preši) razdrobiti, tedaj 8 funtov na 40 pintov vode. Potem prekopljejo koš in ga na stran stiskavnice spravijo. Sedaj nanosijo vode za en polnjak na sladkor, ki se brž raztaja, potlej pa tropine razgrnejo. Popoldan pretočijo mošt in tudi cirozi, okoli 30 pintov ali bokalov zaukažem na stiskavnico med vodo in tropine vliti. Vse to dam dobro premešati, da se tropine navlečejo. Cez 4 dni in noči grem gledat in si mislim, da bo ta mešanica vrela in se skvasila; toda mošt se v sodu ni veliko gibal ali vrel, še manj pa tropine na osiadkorjeni vodi; menda, ker je o trgatvi precej hladen veter vlekel, potle pa je dva dni deževalo in nekoliko mrzlo bilo. Dam toraj napojene tropine poteptati in trikrat stisniti (izprešati), to je: trikrat koš narediti; vsa-krat je tehtilo (vaga) eno uro viselo. In tako dobim en polnjak ali 5 veder ludre s sladkorjem. Po okusu se nič ne loči od mošta: mastno je, pi-keče, sladko, le bolj prazno, mehko, vodeno od pravega mošta se kuša, kar je naravno. Menda bo vrelo v sodu, in se tako razvilo in razodelo , kakošne važnosti da je to početje. Inak pa stane ukupno polnjak 14 gold. 48 kr. Toliko priobčujem za zdaj. Ko bom se pa prepričal o trpežu in lastnosti te pijače, bom dragim našim vinorejcem naznanil. Pri Negovi 14. oktobra 1865. France Jančar, kaplan.