tETO 1930 — STEVHKA 12. Stanovski ponos. Vsakdo izmed nas bi bil razžaljen, če bi ga kdo zmerjal z neotesancem. Toda, če pogledamo in trajno zasledujemo obnašanj mnogoterih na ulici, na izprehodih, v javnosti sploh, bi jim ta pridevek po pravici pristojal. Nekaterim se niti prav ne zdi, če jih imamo za olikane, češ, mi smo preprosti in navadni ljudje. Kakor da bi tem ne bilo treba biti olikanim! In prav z neko krčevito trdoto se drže starih, tudi nekoliko sirovih navad v obnašanju in zlasti v govorjenju, kar nas mnogokrat spravi v zadrego, če smo ž njimi v družbi. Pa zakaj so taki? Zdi se, kakor da hočejo biti neotesani, neolikani, neizobraženi. Toda neotesan, neolikan, neizobražen je samo tisti, ki se sam takega dela. Kdor pa ima vsaj nekoliko ponosa v sebi, pa je prepo-nosen, da bi se pustil prištevati k neotesancem. Zadnji čas je, da se zlasti naši preprosti ljudje čimprej povzpno do tega ponosa. Stanovski ponos ga bomo imenovali. Delavski stan, ki je svetu pokazal, česa je zmožen, rokodelec in obrtnik, ki nas z Vsem potrebnim oskrbujeta in kmet, ki je opora vsega človeštva, vsi ti se morajo zavedati svoje stanovske časti! Kakor hitro se kak stan na znotraj prične krepiti, ko se njegovi člani začno zavedati, da njih stan za sploš-nost nekaj pomeni, naj bi tudi skušal stanovsko zavest, stanovsko čast in stanovski ponos med svojim članstvom buditi in negovati. Ne mislim pa iake stanovske zavesti, ki se prevzetno povzdiguje nad druge in zaničuje tiste, ki se še niso povzpeli iako visoko. Tudi ne one kričeče, ki je tako pogosta pri nas na kmetih. Pa tudi ne one, ki posnema vse navade in razvade drugega stanu, kar pri nas prav vidimo v okolici mest, kjer je že zginilo vse pristno podeželsko in se čudiš, ko prideš tja že kar med »jaro gospodo«. To ni stanovska zavest, to je suženjstvo, — Mislim pa ono stanovsko za-vest, ko si je ves stan v svesti, kaj pomeni za splošnost in se zato tudi zaveda, kakor se mu je treba obnašati. Tako stanovsko zavest pa moramo učiti že otroke in jih vzgajati zanjo. Nikoli zato otroci ne smejo storiti kaj takega, kar se ne sklada s poštenostjo, kar bi jih na znotraj poniževalo. Obnašanje doma in na cesti, proti domačim in proti tujcem mora biti vedno spoštljivo. Od vsega početka se morajo zavedati, da se v skromni in preprosti obleki poštenost lažje razvija, kakor v našarjeni in našemljeni, na kateri ni nobene pristnosti. Posebno pa je treba v doraščajoči mladini stanovsko zavest gojiti. Mladina se zavedaj, da se tisto, kar se ne spodobi za izobraženca, na noben način ne spodobi tudi za preprostega. Odlična dolžnost mladine iz preprostega ljudstva je, da se vede odlično. Ta odličnost pa je last vseh kristjanov, ki so božji otroci. Verska vzgoja je obenem tudi najboljša vzgoja za pravilno stanovsko zavest. Pri verski vzgoji zraste mladini tudi nekak čut, kaj je prav za prav dolžna stanu, kateremu pripada,, rasle tudi volja, da služi svojemu Stanu in njegove koristi vedno in povsod zastopa. O kuhinjskih pripomočkih. (Nadaljevanje.) Izmed sodobnih kuhinjskih pripomočkov, ki so pa pri nas še malo v rabi, bi omenili nadalje »stiskalec za svite pečenke«, ki sicer ni nujno potreben, vendar bi utegnil marsikateri gospodinji zlo koristiti. Ako pečemo zvito meso, ki smo ga do sedaj vedno povezavali z vrvico, odpade dolgotrajno in zamudno omotavanje, če imamo doma to novo kovinasto pripravo, ki ima tudi to dobro lastnost, da je zelo poceni. Meso zvijemo in vtaknemo v pripravo z kovinastimi kljukami. Delo je izvršeno hitro, je pa tudi jako snažno. Tudi za pranje solate nam nudi industrija pripomoček, ki daleč presega običajne cednike za solato. To cedilo sestoji namreč iz dveh enakih posod iz redke žičnate mreže z držaji. Solato denemo v to dvojno sito, ga zapremo (stisnemo skupaj) in voda hitro in popolnoma odteče. Na ta način gre delo laže, pa tudi urneje izpod rok. Nekaj sličnega je »vložek za trenje«, ki je tudi iz žičnate pletenine in nam olajša crenje v masti, ki je povečini zelo zamudno in težavno. Za ponev v kateri cremo, dobimo žičnat vložek, ki je narejen tako, da se ponvi vedno lepo prilega ako ga vložimo vanjo. Mast se pri tem sproti popolnoma odcedi in je s tem tudi precej prihranimo. To pripravo uporabljamo lahko tudi za pranje solate — tako nam služi kar v dva namena. Omenjenima dvema pripravama je podoben »vložek za vodovodno školjko«. Zelenjadi navadno ne moremo prati pri vodovodu, posebno ker se školjka kaj rada zamaši, razen tega pa tudi ni vedno dovolj snažna. Ako pa vložimo vanjo to žičnato sito, ki ga pravzaprav nataknemo na rob školjke, potem lahko brez skrbi pe-remo tudi drobno zeienjad in to vse v tekoči vedi, ki izpere najboljše in najtemeljitejše: čista voda priteka, pere, umazana pa odteka. Kolika pomoč je ta naprava za gospodinjo, ker ji ni treba prenašati sklede z vodo, ki jo je bilo treba preje menjavati najmanj trikrat ali celo še večkrat. Več jajc damo lahko naenkrat v vrelo vodo s pomčjo žičnatega sto-jalta. To stojalce je narejeno tako. da ima v sredi držaj z ročajem, okoli katerega je nastavljenih šest žičnatih skledic, v katere posadimo jajca. Stojalce je treba samo prijeti za ročaj in postaviti v vrelo vodo ter ga zopet vzeti ven, ko so jajca kuhana. Gospodinjam, ki rade pečejo kekse, bi kaj dobro služil sledeči nov pripomoček. Namesto posameznih drobnih oblik (zvezdic, srčec), ki napravijo delo pri izrezovanju testa zelo zamudno, dobimo v trgovinah eno samo izrezovalno obliko, ki izreže naenkrat 20—80 koščkov takega peciva. Tudi za rezanje tort dobimo podobno, okroglo pripravo; samo pritisnemo jo na torto, ki jo hočemo razdeliti in že je razrezana na 12—14 kosov. Sličen je razdljevalet za jabolka, ki z enim samim pritiskom razdeli jabolko na 8 delov (krhljev. Vročo posodo na štedilniku težko prijemamo z golo roko, krpe in razne za to namenjene vrečice pa niso baš zelo pripravne ter se hitro umažejo in strgajo. Da nam ni treba vročega lonca prijemati s cunjo, imamo pripomoček v obliki ročaja, ki ima dve kljuki. Ena teh kliuk zagrabi lonec za ročaj, druga pa lonec objame in obe držita posodo tako trdno, da jo lahko prenesemo kamorkoli. Kadar vmešavamo testo, dalj časa, nam skleda kaj rada nagaja in ne stoji mirno. Tudi tu je gospodinji na razpolago pripomoček »držalo za sklede,« ki ga pritrdimo na mizo, kjer trdno drži skledo, da se ne more nikamor premakniti in delo hitro napreduje. Stroj za lupljenje krompirja, repe, črnega korena, jabolk in sadja sploh, je zelo praktična naprava toda zaenkrat še precej draga in bi se izplačala le v večjih gospodinjstvih. 2—4 kg krompirja olupi v 1 minuti. Z njim hranimo tudi živila, ker lepi strojček ' zlo štedljivo. 20% prihranka. Glede nakupa vseh navedenih priprav ter ostalih kuhinjskih pripomočkov pa velja tole: dobro premislimo, preden si to ali ono nabavimo! Ne kupujmo kar tja v en dan, temveč vedno preraeunajmo, jeli se priprava za naše razmere res izplača, če nam bo torej resnično olajšala delo in prihranila dragocen čas. Š. H. Kuhinja, To in ono. Ako hočeš, da so kole-rabce zelene tudi kadar jih skuhaš, prideni med kuhanjem kolerabičnega perja za noževo špico jedilne sode. Robidno listje za čaj. Sedaj je čas, da nabereš robidnega listja. Nabiraj ga na solnčnem kraju, kjer ni prahu. Posuši ga v senci in v papirnati vreči in ga shrani na suhem prostoru. Kadar rabiš čaj, zavri pol litra vode in stresi notri listov, kolikor s tremi prsti zagrabiš in pusti da 8—10 minut vre. Nato precedi, prdeni sladkor, košček limoninega olupka in soka. Ta čaj se odlikuje po okusu od ruskega in je zdravilen. Jagodovi listi. Naberi jagodne liste (najboljši so kadar jagode cveto) dru-gb vse kakor pri robidovem listju! Dišeča perla se ravno tako pripravi. Materina dušica (timijan) se pripravi ravno tako. Kadar imaš hud katar, skuhaj vse tri skupaj, čaj osladi ali mu prideni medu. Cvet georgin (dalij). Ako hočeš imeti odtrgan cvet več časa svež, ga odreži zjutraj pred solnčnim vzhodom. Nageljni. Ako hočeš imeti odtrgane cvete dalj časa sveže, prideni v ka-zarec ali vazo nekoliko (za noževo špico) aspirina in vsaki dan vodo od-lij in zalij s svežo. Peteršilj. Pozimi, ko nam primanjkuje zelenega peteršilja in je drag, ga lahko ohraniš tako, da ga deneš v širok kozarec in ga povezneš. Ponarejen malinov odcedek. Zavri 1 lelir rdečega vina z 1 kg sladkorja. Ko je vino četrt ure vrelo, prideni 1 dkg limonine kisline (se dobi v lekarni). Nalij v steklenice in shrani. Jagode s sladkorjem. Stresi v sklede 1 kg jagod, priden jim 90 dkg stol, čenega sladkorja in mešaj 2 uri. Deni v kozarce vendar pa ne obstane delj časa kakor 2—3 mesce. Orehovo želodčno zdravilo. 30 zelenih orehov namakaj nekaj dni v vodi, katero vsak dan premenjaj. Nato jih odcedi in razreži ter stresi v velik kozarec, prideni 20 nageljnovih žbic, košček cimeta, vejico pelina, pol limone in pomarančine lupine, ter nalij 1—2 litra špirita ali drugega dobrega žganja in 10—15 dkg sladkorja. Vse dobro zmešaj in postavi 6 tednov na solnce. Kadar rabiš, deni v kozarec žlico tega likerja in dve žlici vode ter spij. " M. R. O zalivanju. Malokatero leto je čez poletje toliko dežja, da bi ne bilo treba na vrtu prav nič zalivati. Dasi imamo v našem podnebju povprečno dovolj, včasih celo prveč padavin, nastopi vendar skoro vsako poletje doba, ko primanjkuje dežja. To pomanjkanje se posebno čuti n a vrtu. Od vrtne ze-lenjadi — zlasti od solate, zelja, kolerab, kumar itd. — zahtevamo, da je nežna in okusna. Take lastnosti ima pa le tedaj, če je v rasti nič ne ovira. Najhujša ovira je pa brez dvoma p o -manjkanje vode. In zato je treba vrtne rastline zalivati, ako dalj časa ni dežja. Tu je treba vedeti zlasti: kakšna voda je za zalivanje najbolj ugodna, kako zaliva j m o in kdaj z a 1 i v a j m o. Za zalivanje vrtnih sadežev ni vsaka voda enako dobra. Najboljša je deževnica, potocnica in rečnica — torej mehka voda. Najslabejša pa mrzla studenčnica — trda voda. Tako vodo napeljemo v zbiralnike, da se na solncu ogreje in izgubi vsaj nekoliko pri-rodne trdote. Zalivamo na dva načina: ali vsaki rastlini posebe, naravnost h koreninam, ali pa razpršimo vodo počez čez vso gredo kar po rastlinah. Ako hočemo doseči, da se zemlja zanesljivo premoči do korenin, zalivajmo k vsaki rastlini zase in tako dolgo, da se zemlja namoči dovolj na globoko in na široko. Kadar pa hočemo rastline samo osvežiti in poživiti njihove liste in zgornjo plast zemlje, takrat pa rastline samo poškropimo ali z vodo popršimo. Prvi način je pravzaprav zalivanje zamakanje v pravem pomenu besede. Tako zalivanje je izdatno in ga ni treba ponavljati vsak dan. Navadno pa zalivajo prepovršno in zato prepogosto, pa vendar brez pravega haska. Kaj koristi, ako se izsušena zemlja zmoči za 2, 3 prste na globoko?! H koreninam ne pride od takega zalivanja niti kapljica vode, čeprav zalivamo vsak dan; kajti voda prav hitro izhlapi in delo je bilo skoraj zaman. Ako pa temeljito zalijemo do korenin, se površje sicer tudi kmalu izsuši, v globini pa voda po-traja nekaj dni. Kadar sadimo solato, zelje ali cvetlice, vselej zalijmo vsako posajeno rastlino posebej. Dajmo ji vsaj po pol litra vode. Nazadnje pa popršimo celo gredo, da se omočijo tudi zunanji deli rastlin in vrhna plast zemlje. Setve treba vselej popršiti, da se zmoči vsa zemlja, ki se mokra tesneje oprime semenskih zrnc. Mlado sadno drevje, ki je bilo letošnjo pomlad posajeno, je treba ob dolgotrajni suši tudi zalivati — pa ne vsak dan po malem kakor marsikje delajo, ampak kvečjemu vsak teden. Toda takrat moramo dati vsake-mudrevesu po 10 do 20 litrov vode. čimvečja je rastlina, temveč vode mora dobiti, in tem redkeje jo je zalivati. Če hočemo pravilno zalivati, moramo imeti za to potrebno orodje — zalivačo aii vrtno škropilni c o. K posameznim rastlinam zalivajmo vedno s cevjo, čez celo gredo in po rastlinah pa z razpršil-n i k o m. Sevte je zalivati le z raz-pršilnikom in previdno, da voda ne odnaša zemlje in semena. Spomladi, dokler je še hladno, zalivajmo le zjutraj in dopoldne ter samo v lepem vremenu. Ob mrzlem in pa oblačnem vremenu (spomladi namreč) zalivanje več škoduje nego koristi. Poleti zalivajmo pa kolikor moči proti večeru, ko se dela senca in se zemlja ohlaja. Večerno zalivanje je jako izdatno, ker čez noč voda ne izhlapeva tako hitro in zaleze globlje v zemljo, nego če zalivamo zjutraj. Pridni vrtnarji zalivajo zato pozno v noč ali prav zgodaj zjutraj. H. Endivija. Glavate solate bo kmalu konec, potem bo pa stiska za tako priljubljena in zdrava solatna jedila. Zato pa ne zamudite sejati za pozno poletno in jesensko rabo e n d i v i j e. Seme od te solate prodajajo dandanes že skoro v vsaki vasi. Za dva, ■ tri dinarje ga je dovolj za setev. Za pozno poletni in jesenski pridelek je najboljša širokolistna rumena eskariol. Sejemo jo od konra maja, pa dp konca junija. Kar je se-jano pozneje — julija meseca — je že bolj za zimsko uporabo. Za sejalnico izberemo senčnato gredico z dobro pregnojeno rahlo zemljo. Setev zaliimo in pokrijmo, dokler seme ne vzkali, s smrekovimi vejami ali jo kako drugače obsenči-mo, ker na solncu endivija nerada kali. Takoj, ko vzkali moramo senco odstraniti, da mlade rastlinice ne zdivjajo. Ko setev primerno odraste, presadimo endivijo na dobro pripravljeno (globoko preštibano in poravnano) vrtno gredo. Na navadni 1.20 m široki gredi imajo Štiri vrste dovolj prostora. V vrsti naj bodo rastline po 25—30 cm narazen. Pre-sajajmo rajši bolj mlade, nego prestare sadike. Da ne zvenejo, jim navadno odrežemo polovico listov. Endivija hoče imeti dobro pre-gnojeno zemljo, ne mara pa svežega gnoja. Gnojiti treba torej s starim, predelanim gncjem ali pa z dobrim kompostom. Ko endivija začne dobro rasti, jo opokamo. Drugega dela pa ni z njo, dokler doraste. Šele tedaj, ko se začno srčni listi kodrati, je godna za povezavanje, da se ubeli. Tudi na mestu sejana in nepresa-jena endivija se povoljno razvije, če jo prepulimo, da ima vsaka rastlina dovolj prostora. Endivijo sadimo ali sejemo za grahom, ranim krompirjem, za kolerabami ali za kakim drugim pridelkom, ki ga umaknemo ob tistem času. H. Dr. France Debevec: O ietiki. Nadaljujmo danes poglavje Kako se čuvamo jetike? Zadnjič smo v prvi vrsfi poudarjali, kako se je treba ravnati v okolici jetičnika, da ne obolimo, šteli smo vrsto navodil v ta namen. Seveda, siliti poedinca, da se prav ponaša, bodisi, da je sam bolan in bi moral sprečevati nove okužitve; bodisi da biva okoli jetičnega bolnika in se mora bati in čuvati infekcije (na-lezenja), tega ne moremo. Do neke meje pač vplivamo z zakoni in predpisi, da ljudje žive tako, kakor je koristno njihovemu zdravju. Toda če ljudje sami ne bodo skušali vedno ravnati po preizkušenih zdravstvenih navodilih, potem bo tudi črka na papirju ostala mrtva. Ondot, kjer se da nadzirati, oblast lahko mnogo stori v prid zdravju, zlasti zoper širjenje jetike. V to poglavje spada zavarovanje zoper bolezni in nezgode, pobijanje brezposelnosti, pažn