Zelenjadarstvo na šolskem vrtu meseca vinotoka. lavno delo v tern meseci na šolskem vrtu bode pač spravljanje zelenjadi za zimo in čez zimo. Mnogo zelenjadnih vrst se da hraniti za zimsko rabo, ako jih le znarao prav spraviti. Kdor bode pa zelenjadno seme doma prideloval, jih mora pa ohraniti nekaj tudi eez zimo. Ako imamo svetlo in zračno klet, v koji nam po zirai ne zmrzne, spravili bomo notri za zirasko rabo krompir, gomoljaste kolorabe, peso, zirnsko redkev, repo in korenje. Postavili borao tudi v klet zaboj s prstjo, v kojo borno vsadili zeleno in peteršil. Zirasko endivijo populimo kak solncen dan in jo postavimo gosto ono tik druge ter pokrijemo s slamo, da nam obledi. Endiviji moramo poprej !20* vse vele in gnjile liste otrebiti. Korenin naj se pa drži nekaj vlažne prsti. Zelnate glave lahko za zimsko rabo porežemo in v kaki suhi in ne prevroči shrambi obesimo, ali jih pa populimd* in v kleti v prsti ali pesku prisujerao. Hren skopljemo in ga v kleti v vlažen pesek popolnoma zakopljemo, drugače nam po zimi začne rasti in tako zgubi na moči. Čebula in česen se za zimsko rabo najbolje ohrani v dimniku, a ne srae biti na prevročem. Cesenj lahko ostane tudi kar v zemlji na vrtu. Por ostane na niestu, kjer je rasel, ravno tako tudi drobnjak, kojega po zimi z gnojem pokrijemo. Drobnjak za zimsko rabo in majaron za seme presadim t. ra. v lončke za cvetice in ga po zimi ravno tako oskrbujemo, kakor druge cvetice v lončkih. Ohrovt, zelje, zimsko endivijo in kolorabe za seme populimo in prisujemo v zeraljo v kak kotiček v vrtu in pokrijemo s slamo, listjem in v hudem mrazu še z zemljo, ter tako prezimijo kar v vrtu. Zabimo v vrtu na kaki gredici v tla kol, kojega povijemo s slamo in okoli njega naložimo v stožec repe, korenja, zimske redkve, pese, zelene, petršilja in gornoljastih kolorab ter jih pokrimo s slamo in kakih 5 cm na debelo s prstjo. Tako bomo omenjene gomoljaste zelenjadi najbolje ohranili za spoinladansko porabo in za serne. Omeniti moram, da se gomolj prej ne sme nič oprati, ker drugače nam gnjije. Okoli stožeca zemljo tako poravnajmo, da se voda odteka. V nekaterih krajih tudi motovilček rad po zirai pozebe. V takih krajih naj ga vsakdo pokrije z listjem ali s kako nastiljo, in tako ga bode obvaroval, da mu ne bode pozebel. Velike važnosti za zimo je tudi kislo zelje in repa. Kdor hoče, da bode imel izvrstno kislo zelje, naj je, kadar je devlje zrezano v kad, osoli in dobro stlači, da rau bode sarao ob sebi vodo dajalo. Nazadnje se obloži z zelnatimi list.i in pokrije z deskami, na koje se naloži kamenje. Drugo jutro bode rnoral že nekaj vode doli pobrati, akoravno jo ni nič v kad vlil. Na ta način da zelje vso grenkobo iz sebe in ostane trdo. Soli se porabi na sto zelnatih giav en kg. A. Likozar.