Popisovanje in oddaja žita L 1917. Poljskih pridelkov, ki so podvrženi oddaji, se letos ne bo odvzemalo na dosedanji način, ampak na podlagi popisovanja zemljišč, ki so ga izvršili razni popisovalci meseca junija in katerega bodo popravili sedaj občinski žetveni komisarji. Seznami posestnikov. Občine, oziroma žetveni komisarji so dobili te dni od glavarstev splošne popisovalne pole, na katerih so popisani vsi posestniki in najemniki zemljišč. V teh seznamih je navedena vsaka obdelana parcela. Vsaka posamezna vrsta žita je na parceli navedena v desetinkah. N. pr. Ivan Bračko ima njivo, ki meri 2 orala. Na tej njivi ima vsejano: Polovico njive koruze, približno eno četrtino je imel pšenice in eno četrtino krompirja. Popisovalec pa je zapisal v popisovalni seznam 5 desetink koruze, 2 desetinki pšenice in 3 desetinke fižola. Vsak sadež je tudi bil pri popisovanju uvrščen v poseben razred (1—5). Prvi razred pomeni »zelo dobro«, 2. »srednje dobro<, 3. »dobro«, 4. »srednje« in 5. >slabo«. Na podlagi teh razredov in ponovnih cenitev žetvenih, komisarjev ter na podlagi velikosti parcele bo potem okrajni žitni nadzornik določil, koliko zrnja ali krompirja, je ali bo zrastlo na parceli in koliko se pa mora oddati. Delo žetvenih komisarjev. Občinski žetveni komisarji morajo sezname posestnikov od točke do točke pregledati in še enkrat uvrsliti pridelek v poseben razred. Ako je n. pr. prvotni popisovalec, ki je bil mnogokrat neuk uradnik ali voiak, ali ki kot mestni sin niti ni vedel razločevati koruze od pšenice, določil za posamezno vrsto pridelka napačni razred, mora sedaj obč. žetveni komisar to popraviti. Mnogi popisovalci so svoje delo izvrševali zelo površno. Tako je n. pr. nek vojak v župniji Sv. Jurja n. P. zapisal nekemu kmetu močvirnati trarnik, 1 l/2 orala med njive. Na podlagi stare mape in parcelntega zapisnika je sedeč v senci zapisal, ne da bi si parcelo ogl|dal, da je na tisti parceli 5 desetink kofuze in 5 dese- določeno, koliko žita a!i krompirja se bo smelo tink fižola, v resnici pa raste tam le kisla konjska pokrmiti živini. Ko dobimo natančne podatke o krma Takih in enakih pomot bo mnogo. Dolžnost uporabi, bomo poročali. občinskih žetvenih komisarjev je, da jih popravijo. Gospodarski listi. Splošen vpogled. Za vsakega posameznega posestnika in najemnika bodo te dni pri glavarstvih sestavljeni >Posamezni gospodarski listi<. Na tem listu je okrajni žitni nadzornik že vpisal, koliko hektarjev ali arov ima posameznik pšenice, rži, koruze, krompirja itd. V te pole se bo ludi vpisalo, koliko posameznih vrst žita ali drugih pridelkov bo posestnik ali najemnik pridelal Ti »posamezni gospodarski listi« bodo pri občini skozi 8 dni razpoloženi v splošni vpogled. Vsak posestnik ali najemnikima pravico, da si pogleda te liste in se prepriča, alisemuni preveč ali napačno vpisalo. Če opazi, da mu je glavarstvo vpisalo več njiv kotjih ima, ali več koruze, oziroma kake druge vrste poljskega pridelka, naj vloži ugovor na okrajno žetveno komisijo in zahteva, da se nepravilnost popravi. Ugovarja se lahko pismeno ali ustmeno. Pismeni ugovor se napravi približno tako le: P. n okrajna žetvena komisija Maribor. Podpisani sem opazil. da je moj "»Posamezni gospodarski Iist-< napačno sestavljen. Parcela štev. 312/5 je vpisana cela za njivo kar pa ni res. Samo ena četrtina te parcele je njiva. ki je obsejana s koruzo, a ne s krompirjem. Na njivski parceli št. 410 je vpisano 3 desetinke pšenice, 2 desetinki ječmena. 4 desetinke koruze in 1 desetinko krompirja V resnici pa je le 2 desetinki pšenice, 3 desetinke ječmena, 3 desetinke koruze in 2 desetinki krompirja. Zahtevam. da se pomota popravi Krčevine pri Mariboru, dne 6. avgusta 1917. Ivan Bračko. Če pa vložiš ustmeni ugovor, moraš zahtevati od žetvenega komisarja, naj tvoj ugovor v tvoji navzočnosti vpiše v oddelek »Opombe«. Najemniki in tuji posestniki. Za najemnike, prevžitkarje in delavce, ki dobijo kak kos njive za vžitek, morajo tudi biti spi ^ani »Posamezni gospodarski listi«. Vsled tega morajo žetveni komisarji posestnike opozoriti, da jim natančno navedejo, kateri del njive je v najemu, ali pa ga ima v užitek oče ali mati, oziroma dninar ali oferca. Če se za najemnike ali užitkarje ne bodo spisali posamezni listi, ne bodo dotični imeli pravice do pridelka, oziroma bo dotična njiva, ki jo imajo najemniki, vračunana kmetu in bo moral za toliko več zrnja ali krompirja oddati. Torej najemniki in užitkarji, preglejte tudi vi pri občini takoj vse sczname, če so pravilnu spisani, ali ne. Pri občini bodo, oziroma se morajo izpolniti tudi seznami tistih posestnikov ali najemnikov, ki stanujejo v drugih občinah, a imajo v tej občini njivo in tudi seznami tistih, ki imajo njive v kaki drugi obCini. Število oseb. Obč. žetveni komisarji bodo morali na prvi strani gospodarskega lista zapisati število in imena vseh oseb, ki so pri hiši. ter število začasno oskrbovanih oseb (dninarji, vin;čarji, roko ielci, pastirji itd.). Navest se rnora tudi, kako dolgo je dninar ali rokodelec pri njem na hrani. Popisati se mora tudi število živine. Vse to se bo pozneje pri oddaji pridelkov upoštevalo. Pomagajte našim Ijudem! Ker je to popisovanje in pregledovanje nekaj novega. prosimo da žetveni komisarji, učitelji, duhovniki, župani in drugi bolj izobraženi Ijudje gredo našim Ijudem pri pregledovanju žetvenih listin na roko. Sedaj se naj vsak pobriga in naj zahteva, rla inu pri občini pokažejo te listine Poznejše pritožbe ne bodo mnogo pomagale. Koliko žita in koliko moke. Okrajni žitni nadzorniki iinajo naročilo. da smejo odslej na mesec za osebo računati samo 7l/2 kg žita, kar je za kmetskega delavnega človeka daleč prernalo. Uparno, da se bo ta količina povečala. Danes. ko to pišemo, še tudi ni natanko