182 Za hišne potrebe marsikaj. (Kako žaklje, rijuhe, rantahe in drugo pert-ni no lahko terdnejše napraviti). Za napravo novih žakljev, rijuh, rantah itd. se pri veličin gospodarstvih, posebno ondl, kjer veliko krompirja pridelujejo, tudi veliko denarja potrosi, ker se te pertnine veliko poterga in pokvari. Da se tej škodi v okom pride, nam profesor Wimer to-le svetuje: Napravi se namreč v kakem kuprenem kotlu čreslenice iz 10 bokalov vode in 2 funtov dobrega hrastovega čresla, ki se mora dobre pol ure kuhati. Vroča čreslenica se precedi skoz debelo pertnino v kak čeber, v kterem so žaklji pripravljeni, ki se v omenjeno čreslenico dobro požokajo in v nji k^kih 24 ur ležati puste. Potlej se ovijejo, v čisti vodi izplaknejo in posuše. Za 8 vatlov pertnine se, postavimo, vzame 2 funta hrastovega čresla. Cre-slovina predivo in konopnino prevzame in jo varuje ravno tako kakor usnje, da je veliko terdnejša in terpežna. Glae». Landvv. Ztg. (Orumenjeno perilo zopet belo napraviti). Ce perilo dolgo leži v skrinji, dobi nekako rumenkasto barvo. Tako orumenjeno perilo namoči v kislo p i njen o mleko (saure Buttermilch); debelje naj leži dalje, tanjse kraji čas. Po tem ga izperiv z žajfo v mlačni vodi, izplakni ga v merili in posuši. Ce ua eukrat ne odpraviš rumenkaste barve kakor želiš, napravi to vdrugič, in perilo bo belo kakor sneg. Pri tankem perilu pa ne sme mleko prekislo biti.