Prireditve, muzeji, razstave SKOFJA LOKA: V galeriji na Lo-škem gradu je na ogled razstava del akademskega slikarja LOJZETA ČEMAŽARJA (vsak dan razen ob ponedeljkih od 9.-12. inod 14.-17. ure). RADOVLJICA: V Osnovni šoli A. T. LINHARTA so odprli razslavo ARHIVSKI DOKUMENTI O OBNOVI IN SOCIALISTIČNI GRADITVI V LE-TIH 1945-1947 (razstava bo odprta do 1. marca). KRANJ: V galeriji v Tavčarjevi 43 je odprta razstava SLOVENCI V PREDMARČNI DOBIIN REVOLUCI-Jl 1848, v galeriji MESTNE HIŠE je na ogled razstava slikarskih del Nl-KOLAJA BEERA, v stebriščni dvo-rani MESTNE HIŠE si lahko ogleda-te razstavo KRANJ V ARHEOLOŠKI UTERATURI, v Mali galeriji Mestne hiše pa je odprta razstava portretov akademskega slikarja DUŠANA PREMRLA. Razstave in stalne zbir-ke v MESTNI HIŠI, v PREŠERNOVI HIŠI in v baročni stavbi na Tavčar-jevi 43 so odprte vsak dan razen ob ponedeljkih in nedeljah popoldne med 10. in 12. uro ter med 16. in 18. uro. UUBUANA: MALA GALERIJA je zaprta. V NARODNI GALERIJI so na ogled stalne zbirke. V MODERNI GALERIJI bo do 4. r.iarca RAZSTAVA SODOBNE BE-NEŠKE GRAFIKE. V razstavišču ARKADE je odprta razstava POOVODNI ZAKLADI DAL-MACIJE (do konca februarja). V PRIRODOSLOVNEM MUZEJU je odprta razstava RUDNO BOGA-STVO JUGOSLAVIJE (do 1. aprila). V MUZEJU UUDSKE REVOLU-CIJE so odprli razstavo FOTORE-PORTERSKA SLUŽBA MED NARO-DNOOSVOBODILNIM BOJEM (do 7. marca). V galeriji ARS razstavlja akadem-ski slikar LOJZE ŠPACAL. V Etnografskerm muzeju si še ve-dno lahko ogledate razstavo GO-STILNE, KAKRŠNIH SE PRI NAS SPOMINJAMO. Na GOSPODARSKEM RAZSTA-VIŠČU je odprta razstava POHIŠ-TVA LESNINE (do 11. februarja vsak dan med 8. in 19. uro). V avli Narodne in univerzitetne knjižnice so odprli razstavo VSEN-Cl SLOVENSKE MODERNE: MILAN PUGELJ 1883-1929 (ob 50. letnici njegove smrti). Že kar pet mesecev je od tega odkar so na Krasu slovesno i >dpr1i takoimenovano Kraško vinsko cesto. Cesta je speljana skozi kraje, ki leže ob dobhh cestah in so znanj ne le po svojih vinogradih in vinih ter po gostiščih temvefi so tudi sicer lepi in zanimivi. Ob cesti je zaenkrat deset »postaj« ki so označene in za katere »izvajalci« omenjene vinske ceste (skoraj) da-jejo roko v ogenj, da bodo gostje v njih po-slreženi solidno in v skiadu z navadami, ki naj postanejo ob tej cesti res železne navade. Seveda pa je ob cesti še dovolj prostora za kako postajo več, saj - kakor kaže - se Se niso vse gostilne odločile, da postanejo »postaje«. Tu pa posredujemo informacije o "posta-jah«... 1. Hotel Maestoso v Lipici je več kakor znan. Prenočišča, kopalni bazen pod streho, nočno zabavišče. stalne prireditve in razstave. trgovina s spomtnki in neposredna bližina slovite kobilarne. Posebej pa še tole: piščanč-ja jajčna solata in biftek »Maestosos-. Hotel je odprt skozi vse (eto. 2. Reslavracija Mohorčič v Sežani je prav tako odprta skozi vse leto. Posebnost te resta-vracije pa je vinski golaz in orehovi štruklji. 3. Gostilna Pri Radotu v Križu med Sežano \n Tomajem. Gostilna je odprta vsak dan ra-zen ob sredah in četrtkih. Posebnost te gostil- ne pa je kraška plošča. Telefon: 74-134. 4. Gostitna Tavčar v Dutovljah je odprta vsak dan razen ob torkih in sredah. Telefon: 74-007. Na voljo je jota. domači rezanci in »nanizanka« različnihpečenk. 5. Gosttlna Grmek Edr v Dutovl/ah je odprta vsak dan razen ob torkih. Posebnosti so jota in orehovi štruklji ter divjačina z ajdovo po-lento. 6. Gostilna Ukmar v Dutovljah je odprta vsak dan razen ob četrtkih in petkih. Telefon: 74-022. Tu dobite izvrstno kraško mineštro. 7. Gostilna pri Nerini v Tomaju je odprta vsak dan razen ob ponedeljkih in torkih. Pra-vijo. da so kruhovi svaljki z golažem pri Uk-marjevih izvrstni. Telefon: 74-033. 8. Gostilna Ravbar Vladimir v Dolu pri Vog-Ijah je odprta vsak dan razen ob ponedeljkih m torkih Špecialiteta je kraška mineštra 9. Gostilna Grča v Hruševici med Komnom in Štanjelom je odprta vsak dan razen ob torkih in sredah. Posebnost: domači rezanci. 10. Gostilna pri Zoretu v Štanjelu je odprta vsak dan razen ob ponedeljkih in torkih. Tele-fon: 76-401. Pri njih poskusite domače klo-base. V vseh gostilnah pa je na voijo vedno tudi domači pršut in izviren teran ter druga vina s kraSkega območja. In seveda še druge števil-ne jedi.