241 Obrtnija. Geithov temperator. Gostilničarji dobro vedo, kako hitro po leti zgubi pivo dober okus, ako ni v mrzli kleti. Zaradi tega tisti gostilničarji navadno nimajo pivcev, ki nimajo ledenic. Poskušalo se je že več priprav, da bi se pivo sveže ohranilo, ali dosedaj se ni nobeno posebno obneslo. Na razstavi za gostilniški obrt je Geith razstavil aparat, ki zadošča vsem zahtevam, kakor se je izrekla razsojevalna komisija, katera je priznala za ta aparat zlato svetinjo s častno diplomo. Gostilničarjem je sedaj priporočati, da si napravijo ta aparat, ki se dobiva pri izumitelju Maksu Geithu, Palmstrasse 8 b v Monakovem. Ta aparat je jako pripravno narejen in ima prostor na vsakem sodu. 26 centimetrov je visok in 12 centimetrov v primeru. Obstoji iz cilindraste posode, stoječe na treh nogah. Posoda je napolnjena s tremi funti ledu, kolikor ga zadošča za 24 ur. Skozi malo luknjico vstopa zrak v posodo in se tukaj v ledu ohladi, in od tod gre zrak v manjši prostor napolnjen z vodo, katero led tudi vedno svežo ohranjuje. V vodi zrak zgubi tobačen duh in dim in potem očiščen gre po gumijevi cevi v sod s pivom. Cev je s posebno oklopnico pritrjena na sod. Zrak se tako ohladi na 1° C. Pivo potem ne zgubi ogljikove kisline, katero je delo okusno. Še le pri 5° C. gorkote začne ogljikova kislina uhajati. S tem aparatom ohranimo pivo sveže, dokler ga je kaj v sodu. Po zimi se pa da s tem aparatom urejati toplota v sodu, da torej pivo ne zmrzne. Na razstavi v Hamburgu je bil ta aparat postavljen na jako neugodnem kraji, poleg vroče peči, in poleg tega je pa še solnce sijalo nanj. Vzlic tem neugodnostim je pivo ostalo v sodu sveže. Gostilničarji, ki so napravili ta aparat, so navadno jako zadovoljni ž njim. Raba tega aparata je jako priprosta in ne potrebuje mnogo prostora. Vanj se dene led in se pridene letu pol litra vode in v drugi prostor se pa vode nalije in ves aparat z oklopnico pritrdi. Treba je pa vodo slednji dan premeniti in gledati, da aparat ostane vedno svež. Posebno je treba slednji dan leseno oklopnico z gorko vodo sprati, da se ne nabiro pivne pene. Ta aparat je vsekako velike važnosti za pivovarje in gostilničarje, važnosti je pa tudi za pivce, ker bodo ložje dobili v bodoče sveže, okrepčujoče pijače, ako gostilničarji vpeljejo te priprave.