Gospodarske stvari. Kaj s sadjem? Tekoče leto naklonilo je sadjarjem večinoma obilega blagoslova. Ako čitamo poročila iz raznih dežel, uvidimo, da nismo samo pri nas tako obdarjeni, temveč sadjarji skoro cele Evrope. Iz tega sledi, da ne bode mnogo prometa s svežim sadjem, da bo vsled tega cena svežega sadja priraeroma nizka. To velja o navadnem sadju, mej tem ko se bo skrbno izbrano fino namizno sadje zlasti po zimi vse eno primeroma dobro prodajalo, kajti baš tacega se ne prideljuje ravno preveč. Kaj pa storiti z ogromnimi množinami navadnega sadja ? Sadjar naj kalkulira, da li bolje shaja pri primeroma nizkih cenah, katere se mu bodo ponujale za svežo sadje, ali da napravlja iz njega trajni proizvod, s katerimi lahko čaka ugodneje trgovinske zveze. V večini slučajev bode slednje bolje kazalo. Pri naših razmerah pride najbolj v poštev napravljanje sadjevea. Z sušenjem bi se znalo sadje 2 do 4 kr. kilogram izkoristiti, pač je pa treba za to posebnih priprav, katere so pri nas primeroma še^nalo v rabi, sušenje se počasneje vrSi, zahteva več dela in spretnosti, in pa za sušenje je porabno le zbrano, torej z večjimi stroški vkup spravljeno in čisto sadje. Za sadjevec porabimo lahko vse sadje sploh, pridelamo v kratkem času lahko veliko množino in izkoriščenje je tudi primeroma ugodno. Kdor je pripravljen za sušenje, naj tudi suši, sicer pa sadjevec. Ker se bodo letos sadjarji veliko pečali z napravljaniem sadjevca, umestno je jih opozoriti že sedaj na važneje okoliščine, katere naj že sedaj upoštevajo. V prvi vrsti naj skrbiio za snažno, zdravo pijačo. Posodo, katera je dvomljive dobrote, naj skušajo že sedaj pripraviti in sicer, da jo z mrzlo in boljše Se tudi z vročo vodo dobro izperejo, potem pa dobro zažveplajo in tako žvepleno do časa porabe ohranijo. Prej ko se naliva mošt, naj se taka posoda na dnu s hladno vodo zopet izplahne. V drugi vrsti naj poskrbijo sadjarji za primerno pripravo za drozganje. Dobre priprave prihranijo, ker naglo delajo, mnogo dela, kar je, v očigled obilega dela, ki se bo v jeseni kopičilo, in pomanikanje delavnih močij, velevažno. Dobre priprave pa tudi domorejo, da se mnogo več soka iz sadja dobi, nego ako sadje samo tolčemo ali ako ga drozgamo s slabejimi stroji. Navadno dobivajo naSi sadjarii po 30% s°ka iz sadja s pomočjo dobrih strojev za drozganje in z umnim postopanjem; zamorejo ga pa tudi 70% iQ še več dobiti. Dobri stroj se torej kmalu poplača. Priporočljiv tak stroj bil bi za manje ali srednje razmere po načrtu Hehenheinskega sadnega mlina pripraven. Na doljnem Štajarskem imamo trgovino, ki take stroje prav solidno in dobro prodaje, in sicer Peter Majdič v Celiu. Z ozirom na dobro delo, primeroma nizko ceno in pa radi potnine, popravil itd., naj bi sadjarji tam naročevali tak stroj, pa o pravem času in sicer že sedai se tarn zglašali, da imajo o pravem času že vse pripravljeno. Ker ni vsak sadjar v stanu tak stroj kupiti, lahko se jih združi po več vkup, ki ga potem skupno porabijo. Tudi si lahko posamezni boljši gospodarji take stroje naročijo ter potem proti primerni odškodnini drugim izposojujejo. Obe stroki bodeta v tem slučaju lahko zadovoljni. Ako si kupi mali sadjar sara tak mlin, n. pr. za 52 gld., služil mu bo ta n. pr. za 6 gld. 50 kr. na leto, in sicer s 5% poprečnimi obrestmi in pa z 10% amortizaciio. Mali sadjar, ki mlin le par dni rabi in za njega na dan znabiti po 1 gld. plača, bo s tujira mlinom dosegel za 2 gld., kar doseže z lastnim za 6 gld. 50 kr. Izposojevalca pa na ta način mlin tudi izvrstno izplača. Sadjarji naj pa skušajo sadno pijačo dobro in stalno napraviti, da preobilico o ugodnera času tudi lahko v denar spravijo. V tej zadevi smo v naših krajih večinoma zelo na slabem in zaradi tega gre pa mnogo vrednostij v zgubo. Podučevalo se bode o porabi sadja v raznih krajih. Seveda pa to ni le ob nedeljah mogoče, kajti malo nedelj, pa mnogo pouka potrebnih krajev. Sadjarii naj bi torej, kadar se jim ponudi prilika za tak poduk, žrtovali tudi ob delavnikih par ur. Stalna, bolja, za trgovino sposobna roba jim bode za primeroma majhno zaraudo pri delu obilo poplačala. Nečitljivo.