PRLEKIJA NA DLANI Spletna tržnica IZBRANE KMETIJE PRELEPE PRLEKIJE Prelepa Prlekija 3 Kmetije Prlekije 4 Rženi kruh 7 Ocvirkovka 6 Prleška gibanica 11 Prleška spletna tržnica E 18 SEBIN Kazalo V Hvala vsem, ki ste kakor koli sodelovali pri nastanku te knjige! PRELEPA PRLEKIJA Prlekija je del Slovenskih goric med Majhna, a slikovita pokrajina slovi po odličnem Klopotec, mlin in brod so poleg štorklje, čaplje in vinu in tradicionalnih kulinaričnih dobrotah. srne pravi znanilci Prlekije. Stare domače obrti, rekama Dravo in Muro, ki se razteza od Družinske kmetije tega področja poleg izjemnih kot so medičarstvo, sodarstvo in lončarstvo, še meje z Avstrijo do meje s Hrvaško. vin nudijo tudi turistične nastanitve in doživetja, sedaj živijo, prleščine pa ne moremo zamenjati Skupaj s Prekmurjem tvori regijo predvsem pa raznovrstne izdelke, vse od prleške ne s prekmurščino ne s primorščino. Prleki in Pomurje, njeno kulturno in regijsko tünke in drugih mesnih dobrot, mlečnih izdelkov Prlečke namreč gučijo po prleško (ki sicer sodi v središče pa je Ljutomer. in prleške gibanice, pa vse do sadnih sokov, slovenskogoriško narečje večje štajerske domačih mok, testenin, namazov ter izdelkov iz narečne skupine). sivke, aronije, medu in raznovrstnih olj, predvsem bučnega, za katerega pravijo, da poleg mineralne vode v Prlekiji teče kar iz pipe. 3 Kmetije Prlekije 4 Mlečni izdelki iz domačega mleka SIRARNA IN KMETIJA KOSI O kmetiji Družinska kmetija Kosi se nahaja v Ključarovcih pri Ljutomeru. Skozi več kot 130-letno tradicijo se je kmetija oblikovala v mešano kmetijo, saj na 30 hektarjih pridelujejo krmo za svoje potrebe. Izdelki Mlečne Izdelke iz mleka domačih krav izdelujejo v sirarni na kmetiji: izvrstno skuto in bogato kislo smetano, okusne sveže majske sire z dodanimi okusi, sir za žar, prikupne sadne jogurtke, navadni jogurt in domače maslo. 5 V objemu Jeruzalemskih goric VINOREJA KAUČIČ O kmetiji Vinogradniška družina sredi Jeruzalemskih goric neguje klasične sorte, pa tudi kakšno posebnost. Tako lahko pri njih poskusimo šipon, laški rizling, renski rizling, pa tudi muškat otonel in še kaj. Kmetija se nahaja v vasici Gresovščak med Železnimi Dvermi in Jeruzalemom. Za vinograde, kletarjenje in prodajo skrbijo tri generacije družine, katere člani vsak po svoje prispevajo k dobremu počutju na kmetiji in ohranjajo tradicijo slovenskega vinogradništva za naslednje rodove. 6 FOTO: Arhiv družine Kaučič Tradicionalni recept za moderno kuhinjo RŽENI KRUH Sestavine 800 g ržene moke 200 g pšenične moke 2 dl vrele vode Navodila 40 g kvasa 20 g soli 20 g sladkorja 100 g ržene moke oparimo z vrelo vodo, 1 7 dl vode solimo in popolnoma ohladimo. 2 Dodamo preostale sestavine in gladko zamesimo. Zmes je izjemno mehka! Pustimo vzahajati 20 minut, nato 3 premesimo. 4 Pustimo vzahajati še 20 minut, nato oblikujemo hlebec. 5 Pustimo vzahajati še 10 minut. Hlebec zvrnemo v pekač in ga z nožem zarežemo. PEČEMO DO 40 MINUT NA 220 °C. 7 Prir. po: Marija Prajner: Kruh vsakdanji in praznični. Ljubljana: Mladinska knjiga, 2011. ČEBELARSTVO Čebelica leti z neba, leti leti vse niže, TIGELI vse niže in vse bliže, čebelica leti z neba . . Oton Župančič MOJSTRI PRIDELAVE MEDU ČEBELARSKI MUZEJ MEDENE HIŠICE Pa ne samo medu! Medeni izdelki vseh vrst – od V Veržeju se nahaja osmerokotni čebelarski Vsako leto družina Tigeli speče in izdela medene slastnih medenjakov in medenih kremnih muzej, ki izvira iz konca 19. stoletja. Muzej je hiške, ki so decembra na razstavi. Dogodek pripravkov z dodatki ingverja, borovnic, cimeta, obdan z zeliščnimi vrtovi, medeno potjo in učnim poteka v sklopu dogodka Božična Prlekija. čokolade ..., imenovanih kremkoti, pa vse do čebelnjakom, v katerem lahko vsi, tudi najmlajši, medenih likerjev, svečk in okraskov iz voska, od bližje spoznajo čebelice, njihov življenjski lectovih src in celo medenih lizik – so lično cikel in življenje v čebelji skupnosti, pa tudi delo izdelani. Združeni so tudi v darilne pakete. čebelarja. V delavnicah lahko izdelajo svojo svečko iz voska in poskusijo medene dobrote. 8 FOTO 2 in 3: Arhiv družine Tigeli Ekološki nasad aronije je družina Divjak posadila na nekaj več kot 1 hektarju na svoji kmetiji v vasici Dobrova. Sadeže skrbno oberejo, nato pa predelajo v sokove, žganje, KMETIJA marmelade, džeme in pripravke za čaj. J. A. N. A. Inicialke članov družine sestavljajo ime kmetije, saj vsak po svoje prispeva k skupnemu uspehu. Njihovi izdelki iz aronije in šipka so kakovostni in tudi večkrat nagrajeni. 9 FOTO: Arhiv kmetije J. A. N. A. EKO VINOGRADNIŠTVO ŠOSTER Družina Šoster že nekaj generacij živi z Ekološko vinogradništvo se začne, tako kot naravo in vinogradi v čudovitih, sončnih vse uspešne zgodbe, pri temeljih. Pri zemlji. terasah Jeruzalemskih goric. Pred Potrebnega je veliko znanja, da konvencionalni vinograd preusmerimo v tridesetimi leti so se odločili poskrbeti ekološkega. A z voljo in veliko malho poguma za trte na naraven način, pa tudi v vino je mogoče vse, pravijo. V družino tesno ne posegajo. Preveč lepo je opazovati, povezani ljudje se medsebojno podpirajo in kar ustvari narava, in ji pri tem le nežno tudi sina, ki želi storiti tako velik korak v pomagati. neznano, starši podprejo. Le tako nastanejo izjemni dosežki, ki jih naslednja generacija le Če pustimo naravi prosto pot, so pridelki in še nadgrajuje. S podporo staršev, seveda. izdelki iz njih vsako leto malo drugačni. Z Tako se je nova generacija uspešno lotila radovednostjo pričakujemo, kakšna bodo izdelave šumečih vin na povsem naraven ekološko pridelana vina, ko se proces vretja način, s sekundarno fermentacijo. zaključi. 10 FOTO: Arhiv družine Šoster Tradicionalna lokalna jed PRLEŠKA OCVIRKOVKA Sestavine 1 kg ostre moke 40 g kvasa 1 žlička sladkorja Navodila 1 žlička soli 1/2 l mleka Po testu razporedimo zaseko: z žličko 1 žlica maščobe Pripravimo KVASEC: v posodo z nekaj 1 4 delamo kupčke po vsej površini. prleška zaseka žlicami toplega mleka zdrobimo kvas in dobro premešamo. Dodamo sladkor, zmešamo in pustimo, da vzhaja na toplem. 5 Pečemo pri 180 °C, dokler ni zlato rjave barve in so iz zaseke nastali "ocvirki". 2 Z moko zmešamo vse sestavine, dodamo kvasec in gladko zamesimo. Zmes ne sme biti ne premehka ne pretrda. Potresemo z 6 Ocvirkovko lahko postrežemo kot glavno jed, in sicer še vročo, lahko pa počakamo, moko, pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati. da se ohladi. Zraven ponudimo solato. Lahko pa jo posujemo s sladkorjem in 3 Vzhajano testo razvaljamo v pomaščeni ponudimo kot sladico. pekač. NAMIG: Tik preden je pečena, ocvirkovko posujemo še z ocvirki. Tako bomo nahranili še tiste najbolj lačne! 11 USTNI VIR: Ivanka Tekavc VI V NO N G O R G A R D A N D I N ŠT Š V T O V Na svetu lepše rožce ni, kakor je vinska trta, pozimi spi, polet cveti, DR D U R Ž U I Ž NE N E KO K S O jesen sode nataka. Anton Martin Slomšek Mag. Tjaša KOS VINA KOS ERAZMOVO VINO Vodja marketinga Skrbna pridelava in kakovost Zadnja trgatev vsakega letnika Že kot vinska kraljica Slovenije leta 2002 je Šipon, ranfol (slovenska avtohtona sorta, Najmlajši član družine, Erazem, praznuje rojstni organizirala okroglo mizo na temo vinske imenovana tudi štajerska belina), rumeni muškat dan 22. januarja. Takrat je vsako leto pri zakonodaje in delala z mladimi. Ustrezna znanja in kerner (križanec renskega rizlinga in rdečega vinogradniški hiši Kos zadnja trgatev. Od letine je je pridobila tako na magistrskem študiju agrarne trol ingerja) so v vinogradništvu Kos deležni odvisno, katero sorto se pobira tako pozno, ekonomike kot v praksi. Kot organizatorka posebne pozornosti, družinska posebnost pa sta zagotovo pa so to vina najvišje kakovosti – prireditve Prleška gibanica, vodja marketinga vini, poimenovani po otrocih – to sta vino bogata, ekstraktno polna in izjemno harmonična. Vinogradništva družine Kos, predavateljica, Veronika in Erazmovo vino. organizatorka dogodkov in vodja protokola je v nenehnem stiku z vinom, kulinariko in ljudmi. 12 FOTO: Arhiv Vinogradništva družine Kos Tradicionalna lokalna kulinarična mojstrovina PRLEŠKA GIBAN'CA Sestavine VLEČENO TESTO Navodila SKUTNI NADEV SMETANOV POLIV MAŠČOBNI POLIV VLEČENO TESTO SKUTNI NADEV 50 dag pšenične moke 1 kg polnomastne skute NAMIG: 1 žlica rastlinskega olja 3 žlice kristalnega sladkorja 1 žlica jabolčnega kisa ščepec soli Okrogel keramični pekač in 1 jajce krušna peč izboljšata okus! ščepec soli SMETANOV POLIV mlačna voda po potrebi do 1 l kisle smetane 3 jajca Moki dodamo maščobo, kis, sol in jajce. Med gnetenjem prilivamo vodo. Gnetemo tako dolgo, da testo postane gladko in MAŠČOBNI POLIV elastično. Testo namažemo z maščobo, 10 dag masla ali rastlinskega olja pokrito naj počiva vsaj 30 minut. Testo razvaljamo, položimo preko pekača in 1. plast: maščobni poliv ga razvlečemo po prtu, potresemo z moko 2.-5. plast: skutni nadev in oba poliva ter razrežemo na 6 enakih delov. Vsako 6. plast: veliko smetanovega poliva plast prekrijemo z enim od teh delov. Odstranimo odvečno testo in gibanico naluknjamo na več mestih. PEČEMO 40 MINUT NA 200 °C. 13 Vir: http://www.prleska-gibanica.si/ LONČARSTVO ŽUMAN MUZEJ DELAVNICA TRGOVINA Družina Žuman skozi pet generacij zbira najlepše Mirna roka, znanje, izkušnje, čas, potrpljenje in Lončarstvo Žuman je kot ena redkih ohranjenih keramične izdelke, ki so del slovenskega umetniška žilica so potrebni za tradicionalno lončarskih obrti v Sloveniji znana po svojih visoko-rokodelskega izročila, saj so jih uporabljali za lončarstvo. Žumanovi uporabljajo svojo glino, ki jo kakovostnih izdelkih za uporabo v gospodinjstvu, peko kruha, gibance in potice, za shranjevanje izkopljejo, posušijo, prezimijo ter prečistijo, da je izdelkih za peko in kuhanje, spominkih in darilnem mesa v masti (prleške tünke), kisanje mleka, še pripravljena na uporabo, ter peč na drva. programu, pa tudi unikatnih izdelkih po naročilu. najbolj prijetno pa je iz velike sklede zajemati 14 žgance z mlekom in zabelo. FOTO: Arhiv lončarstva in družine Žuman V Vučji vasi se je kmetija Osterc, ki KMETIJA Izdelki, ki vključujejo aromatične cvetove sivke: obstaja že vsaj 400 let kot klasična eterično olje, sivkin hidrolat, mazilo za ustnice, slovenska kmetija z živinorejo in kreme, sol s cvetovi sivke, trdo milo in še kaj. OSTERC poljedelstvom, odločila narediti korak Poleg sivke znamka Grily Naturae ponuja tudi naprej in posaditi še 1350 sadik sivke. izdelke iz cvetov kamilice ter ekološki jabolčni kis. Izdelke iz sivke ponuja pod blagovno znamko Grily Naturae. 15 ZE Z L E I L ŠČ Š A Č R A S R T S V T O V DI D VJ V AK A ZELIŠČARSVO DRUŽINSKA KMETIJA KLAVDIJA DIVJAK FERČEC Zelišča so dar narave Od medu do namazov z zelišči Nosilka certifikata Da se za vsako bolezen rožca najde, so govorile Že dedek je začel s čebelarstvom na svoji mali Certifikat za opravljeno izobraževanje Priprave že naše babice. A kako iz ameriškega slamnika kmetiji sredi Dobrave, naselja v občini Križevci tradicionalnih slovenskih zeliščnih izdelkov in pridemo do sirupa in iz kupčka zelišč do okusne pri Ljutomeru. Danes v prikupnem nasadu zelišč pripravkov je pri Društvu zeliščarnev Pomurje solne mešanice, ne ve vsak. Skrbno izbrana in jagodičevja čebele pomagajo pri pridelavi pridobila Klavdija Divjak Ferčec kot nosilka zelišča najdejo svoje mesto ne samo v čajih, dišečih plodov in cvetov, ki jih nato predelajo v dopolnilne dejavnosti na kmetiji Zeliščarstvo temveč tudi v zeliščnih sirupih in sadnih sokovih, zeliščno sol, sokove ter sadne namaze s Divjak. pa tudi v sadnih namazih, ki jim zelišča dajo prav pridihom zelišč. poseben pridih. 16 FOTO: Arhiv Zeliščarstva Divjak Pasemske kokoši in govedo DOMAČIJA WEBER Pasemske živali V Spodnjih Ivanjcih goji kmetija Weber pasemske sulmdolske kokoši, zajce pasme sivi orjak in govedo pasme škotski Angus. Sulmdolske kokoši dajejo velika, okusna jajca in so v pašni reji. Škotski Angus Škotski Angus ali Aberdeen Angus je vrsta manjšega goveda, ki je značilno črne ali rdeče barve. Govedina te sorte je v svetu zelo cenjena zaradi izvrstnega okusa, ki ji ga daje klasična marmorirana razporeditev maščobe. Zaradi tega je meso posebej nežno in aromatično. Domačija Weber ima dve odrasli kravi te sorte in njune tri teličke, ki imajo na pašniku ogromno prostora za igro in rast. 17 FOTO: Arhiv domačije Weber Projekt Prleška spletna tržnica 18 Kot tržnica, a na spletu! PRLEŠKA Projekt SPLETNA TRŽNICA www.prlekijanadlani.si Spletna skupnost Prleki za Prleke lokalnih ponudnikov Predstavitev kmetij Lokalni pridelki in izdelki Projekt Prleška spletna tržnica oz. Nakup in dostava 1 4 V okviru projekta je bilo v sodelovanju z Organizacija neposredne spletne prodaje medgeneracijskim centrom, zavodom Vitica Skupna promocija kmetijskih proizvodov Prlekije sofinancira iz Gornje Radgone, organiziranih pet Evropski sklad za regionalni razvoj v okviru predavanj z degustacijami dobrot lokalnih LAS Prlekija. ponudnikov, na katerih je bila izpostavljena predvsem pomembnost kratkih preskrbnih verig, trajnostnega (ekološkega, Prleška spletna tržnica naziva predvsem permakulturnega in biodinamičnega) 2 potrebo po vzpostavitvi kratkih oskrbnih kmetijstva in uporabe lokalnih proizvodov, verig, na njej si lahko sodelujoči ponudniki pa tudi njihova energetska učinkovitost ter sami oblikujejo svojo ponudbo, kupci prispevek k varovanju okolja. izberejo izdelke, oddajo naročilo, vsak četrtek pa se vrši dostava v Gornjo Radgono, Radence in Ljutomer. 5 Predavatelji na kulinaričnih dogodkih Tomislav Gjerkeš, Patricija Šenekar, Polonca Repič, Goran Šoster in mag. Tjaša Kos so z nami delili delček svojega neprecenljivega znanja. Hvala vsem, tudi LAS-u Prlekija in 3 Za skupen nastop na trgu v okviru prleške spletne tržnice se je prvih deset prleških MGRT in EU, brez katerih ne bi mogli izvesti ponudnikov povezalo v mrežo, ki omogoča projekta, še posebej pa zavodu Vitica ter kupcem s Prlekije dostop do kvalitetne podjetjema Solviks in Maks Viktor za hrane z okoliškega podeželja. prijetno in plodno sodelovanje. 19 PRLEKIJA NA DLANI: Spletna tržnica Naslov: Prlekija na dlani: Spletna tržnica Avtorica: dr. Mojca Tomišić Glavni urednik: Tomaž Čeč Lektura: M. T. Fotografije: SMRK in arhivi kmetij Oblikovanje in prelom: založba Maks Viktor www.prlekijanadlani.si/books/prlekijanadlani.pdf Izdala založba Maks Viktor Ulica 28. maja 53, Ljubljana Vse pravice pridržane. Ni namenjeno za prodajo. Prva elektronska izdaja Ljubljana, 2021 CIP - Kataložni zapis o publikaciji Univerzitetna knjižnica Maribor 338.48:631.11(497.412)(0.034.2) TOMIŠIĆ, Mojca Prlekija na dlani [Elektronski vir] : spletna tržnica : izbrane kmetije prelepe Prlekije / [avtorica Mojca Tomišić ; fotografije SMRK in arhivi kmetij]. - E-publikacija. - Ljubljana : M. Viktor, 2021 E-knjiga je nastala v sklopu projekta "Prleška spletna tržnica", ki Način dostopa (URL): http://www.prlekijanadlani.si/books/prlekijanadlani.pdf ga izvaja podjetje SMRK, Mojca Tomišič, s.p., v okviru 4. javnega ISBN 978-961-95177-6-5 poziva LAS Prlekija. Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in COBISS.SI-ID 77889283 Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Tüki sn dóma. www.prlekijanadlani.si