List. 10. Kje zvemo za dobre jabolčne sorte? Od kar je sadjarstvo med Slovenci postalo tako važna stroka kmetijstva, mora biti prva in glavna naloga sadjarjeva saditev primernih sort. Sorta mora biti primerna z ozirom na kraj, zemljo, podnebje in kupčijske razmere. Spoznanje primernih lastnosti posa-sameznih sort mogoče je dobiti le na podlagi mnogih primerjevalnih poskušenj. Tacih poskušenj imamo pa na Kranjskem in Primorskem še zelo malo, med tem ko imajo Štajerci vsled prizadevanja gosp. grofa H. Attemsa skoraj popolnoma določeno, katere jabolčne in hruškove sorte so primerne posameznim krajem na Štajerskem. Ena najvažnejših in prvih dolžnosti Kranjcev mora biti prizadetje, da spoznajo njih razmeram pri-merno jabolčne sorte. V to svrho treba je kmalu enkrat deželne sadne razstave, katere namen ne bode Bog 74 vedi kaj pokazati, ampak določiti, katerih sort naj se v bodočnosti držimo. Vsaj nam ne bode trebalo dru-zega kot na podlagi dobljenih vestnih poročil izbrati sorte, ki se pri nas izvrstno ponašajo. Hvala Bogu, vse važnejše sorte jabolk imamo vže tako na Kranjskem, zato so skrbeli zaslužni sadjarji, kakor Pire, Pintar, Homan, Kulavic, Dolenc (na Slapu), Rorman (v Do-bruški vasi) i. t. d., torej poskušnje so tu, treba nam je ie izbirati. To delo pa ni majhno in tudi ne bode tako hitro zvršeno, ne smemo ga čakati, ampak pridno naprej drevje saditi. Pa katero? Nekaj svojih izkušenj uže imamo; v zadnjem listu smo pisali, da nam ugajajo mašanckarji, čebularji, tofeljni, voščenke; zraven teh sort pa z mirno vestjo tudi lehko sadimo sorte, ki so Štajercem priporočene, kajti Štajerci imajo podnebne in zemeljske razmere skoraj povsem podobne našim. Vse to nas je napotilo, da hočemo poročati našim sadjarjem o jabolčnih sortah, katere priporoča grof Attems za saditev na Štajerskem. Sadjarji naj se naših nasvetov držijo, iz popisa posameznih sort v naslednjim članku pa lehko razvidijo, katera jim bode najbolje ugajala. Ako hočemo prispeti v sadjarstvu do želenega cilja, držati se moramo načela, ki ga ima c. kr. avstrijsko sadjarsko društvo: „Malo sort, ki so dobre in porabne in proč z nerabno mešanico brezštevilnih sort."