LETO VII _ 8. NOVEMBRA 1931 ŠT. 45 FOTO KRAŠOVEC, MOTIV Z JEZERSKEGA: NA PAŠO. 358 359 Nfaša ži- vinoreja z /.ti(l<)\oljst\t)in je tielni piiziiuli. da je iiiis končno prodrlo spoziuinje, du je (ivij; naše živinoreje mogoč edino potem or-nizaeije. V dra\ski l)uno\iiii se f;oJ' ^ ruzlicnili pasem. Sivo-rjuvo alpsko govedo (montafon-sko), l'deée-cikasto-piucgavsko govedo. si\n-p.šeiiična poniiiiska pasma, bela oz. rumenkasta marijadvorska ter simodoiska pasma. 1. .Si v o -r j a \ o a 1 p s k o g o v e d o (montafonsko) je razširjeno po doleiijskili in notranjskih sreziii, Kočevje. Krško, Logatec in Novo mesto. Zadrng, ki goje to pasmo, je danes 22 s približno člani. Do sedaj je bilo vpisanih v rodovnike kot popolnoma čisti paseniski eksemplari nekaj nad 'lOO krav. Molzna kontrola se vrši v S zadrngah. Zadruge vzdržujejo tudi okoli 00 iplemenskili bikov, zadruga v Sodražiei tudi lastno planino. Posebej bi bilo omeniti zadrugo >Jngo-montafon«, ki ji pripadajo le večja posestva, ki goje montafonsko pasmo (okoli ¦^0), ki izkazuje tudi krasne uspehe. Inia pa za svoj delokrog celo kraljevino. 2. R <1 e č e - C i k a s t a p i n c g a v s k a pasma je razširjena |)o vsej Gorenjski in pa v ormoškem okraju. V ormoškem okraju je 5 rodovniških društev z 295 vpisanimi kravami. Gorenjska je tako rekoč čez iu čez prc-prežena z zadrugami, ki so tudi med seboj dobro organizirane v zvezi živinorejskih selekcijskih zadrug, ki ima svoj sedež v Kranju in ji pripada 18 zadrug s pribl. 1000 člani. V rodovnik je vpisanih do sedaj okoli Spodaj: Pogled na del živinorejske razstave vseh živinorejskih zadrug kranjskega okraja, ki se je vršila oktobra 1. 1930, vse živali se odlikujejo po čistosti pasme (pincgavske) in izenačenosti oblik. ¦?60 kinv in nad 1000 telic. kot popolnonui čistokivne živali. Zadruge vzdržujejo tudi (k plemenskih bikov. Zveza je preteklo leto vzela v najem tndi banovinski pašnik na UobeŽM za mlado plemensko živino, lastne ])lanIMe pa imajo (iorje pri Bledu in ;5mar(a pri Kamniku (|)ri<. O /. e m I j e p š e n i č no si v e p o -murske pasme se lazteza |)o srezih Celje in Konjice, kjer deluje 5 zadrug oz. rodovniških odsekov. Največ zaslug na izboljšanju te pasme ima nedvomno kmetijska šola v št. Juriju, ki s svojimi gg. strokovnjaki vodi ondotno živinorejsko zadrugo, ki ima sama 52 članov, kateri rede 112 v rodovnik vpisanih krav in 6 bikov. Ta zadruga so pa ne omejuje le na živinorejo v ožjem pomenu besede, ampak pospešuje tndi izboljšanje travnikov, ipridelova-nje kiiue vobče. za kar je nabavila za svoje člane gnojnični voz in či)alko. IVa kmet. šoli v št. Juriju s(- je vrši tndi ))rvi tečaj za nif)lzne kontrolorje. 4. H e 1 a o z. r u ni e ii k a s t a m a r i -j a (I v o r s k a p a s m a se goji v srezih .Slov. (iradec. Prevaljie, in Maribor desni breg. kjei- je 12 zadrug z nad 400 člani. 5. S i m o d o I s k a p a s m a se goji ur&ke pasme, siar 3 m poi ieia, težak 831 kg. 360 361 Bodočnost na^a kmetijstva. Govoriti v sedanji (tospodarski krizi o bodočnosti te ali one panoKe, .le pač precej kofiljiv posel. Zato pa naj se te vrstice ne smatrajo kot prerokovanje, ampak kot razmišljanje, Vefi in tehtnih razlogov Je, ki upraviftu-Jejo trditev, da Je v živinoreji bodoCnost na-Sega kmetijstva. (8 tem pa ni rečeno, da bo živinoreja kedaj edina, ampak le najvažnejša nosilna panoga naSejta kmetijskega gospodarstva.) Predvsem Je to konkurenca žita iz Južnih krajev naše države, ki pridelujejo mnogo cenejše in boljše žito, kot Je to mogoče pri nas, a tudi kriza ostalih panog, kot lesne trgovine, vinogradništva i. dr. Dasi Je to v sedanji krizi težko In trenutno trpi naša živinoreja gotovo velike izgube, bo treba vendarle napeli vse sile, da se naša živinoreja nele ohrani, ampak celo izpopolni in dvigne na tako višino, da bo res to kar od nje pričakujemo, namreč nosilna panoga našega grunta. Svetovna gospodarska kriza Je oslabila kupno moč delovnih slojev, vsled česar se Je povečala ponudba slehernega blaga in kot z železno roko Je bil vpostavljen zakon: Kvaliteta in «opet kvaliteta! Tudi to Je svojevrstna značilnost naše dobe. Človek bi pričakoval, da bo z ozirora na krizo Slo v promet predvsem cenejše blago, a doživljamo baS nasprotno. Vsak zahteva le najboljše in najfinejše. So pač redki tisti, ki redno kupujejo meso, a tisti, ki ga kupujejo in kolikor ga kupujejo, gledajo le na kvaliteto. Z eno besedo: Ponuja se mnogo, kupuje se malo, in kar se kupi, se lahko izbere, saj smo n. pr. pred kratkim čitali v strokovnih listih, da dunajski mesarji odklanjajo vole, ki ne tehtajo vsaj M kg Se preden so izmenjali prve zobe. Ce se ozremo v preteklost naše živinoreje, vidimo, da se je v poslednjih desetletjih skušalo dvigniti nje kvaliteto predvsem na ta način, da se Je uvažalo tuje — večkrat prav dragocene — plemenjake. Gotovo Je, da se je naša živinoreja s tem kolikor toliko izbolJSala, gotovo pa Je tudi, da se ni izbolJSala v toliki meri, da bi bile poplačane žrtve, ki so se za to doprinesle. Slišal sem nedavno tega reči nekega izkušenega rejca. »Kaj pomaga uvoziti švicarskega ali nemškega bika, če pa ga boS doma krmil s slamo.« In v teh besedah se mi zdi, da tiči velika gospodarska modrost in silno koristen nauk za bo .latiraiin so potrebovala namree leto za letom ve^'je množine mleka in mleénih izdelkov, kar je nai)otilo tedanji deželni odbor kranjski, da je za('el z vso vnemo Ijospeševali mlekarsko zadrnžniStvo. Xajslarejftn na danaSnjem ozemljn Slovenije je menda mlekarska zadrnjja v nomnila, da inm živinoreja v našem ifosiiodai-sl vn vendarle neko veejo in važnejšo vbtK(t. Kakor je to )n'i zad rnžiiišl vn sploh običajno, se le-1() ni dovolj hiiro zavedlo i-esnejfa ))oložaja in novih naloK, zjroraj oi)isaiii proces je iirav za prav prespalo. Nekatere zadrii>re so v svojem delokrojfo delale sicer z veliko vnemo, tudi se je nstaimvilo Itrecej novih zadrnjr. loda manjkalo je zavesti, tla je treba z o/,, iia nov položaj združili sile vsejra zadrnžništ va. Kol že omenjeno, je število ndek. zaila. da je moč posamezne zadi-ujfe, izražena v povprečnem številu članov, silno nazadovala. Tako viditno, ila je povprečno število članov nazadovalo od i.Vi tia "il. torej za 49%. Ako hi šlo ]o. še nekaj časa tako nai)rej, l>i naše zadrniTc 1ako oslabele, da hi bile nezmožne sploh za vsako delo in Tiapredek. Vendar pa nioreiim zabeležiti razveseljivo dejstvo, da se je v tem oziru zurodil lelos preobrat, ter je zanimanje za vstop \ Drobljenje strdi (sveže zasirjeno mleko) v stnri planinski sirarni. Na desni : Poslopje sirarske zadruge v Stari Fužini. Spodaj: Pogled na grad Puštal pri ^kofji Loki, kjer sr nahaja edina jugoslovanska mlekarska šola, iistaiiovljono I. i^2ft. Spoflaj: Pogled v oddelek za izdelovanje/' toplenega sira v zadr. mlekarni na Vrhniki, i spodaj: Nehigijenicen prevo/. mleka (mleko in pomije* na Istem vo/n). Na levi: Preizkušanje mleka glede nesnage z novim aparatom >Praktav:na konec črpalke se vloži vata, potegne bat in nesnaga ostane na vati. Na desni: Prelivanje mleka nn cestah je nehigienično. - i* 363 našem mlekarstvu mit km-sk(* zuili-ugc ^iliio nai'ustlu, kiu- je pa*' nujua POKledica krize v oslulih iiuiioifali kmetijstva. Khmi torej naj ki-eiie tiaže mlekarstvo v l)odoe-MDsti; Že i/, zttornjili vrstic je razvidno, da je ena lirvih naloif naših nilekai-skih /.adnijc, da povečajo število svojih članov, ker le tako liodo predstavljale gospodarske enolc, ki nekaj poiiienijn, le tako hodo tudi v stanu, spraviti skupaj zadostna denarna sredstva za iiotrebne novonabavke in investicije. Istotako bo treba skrlieti, in z vsemi silami delati MU to, dii se dvigne poralia mleka in mlečnih izdelkov doma in »ia ne smemo zamuditi nobene prilike, da pridemo v slik s pokrajinami naie države, ki so glede mlečnih izdelkov Ac pasivne. X(» smemo pa tudi pozabili, kako veliko važnost ima za naše mlekarstvo naš tujski promet. Popolnoma na novo podlago bo treba postaviti tu(li iireskrt)o naših mest z mlekom. V naša mesta prihaja še vedno največ mleka potom prekup-1'ev, ki jib je silno težko kontrolirali in na drugi strani tudi kmetu ne nudijo tega kar bi moral Isti za mleko izkupiti, da bi se z živinorejo z veseljem ukvarjal. Po vs(di zaiiadno-evro[>skih mestih obstojajo danes -že moderne ineslne mlekarne, ki edino so niiravičene zalagati prebivalstvo z mlekom, ii tudi v stanu, [irevzeli odgovornost za kakovost in zdravstveno stanje istega. Ker so tehnično dobro 'iliremljeue in sirokovnjaški voUene, ter imajo dnevno veliko umožino mleka, so njih oljraliii stroški na liter mleka vsekakor mininialni. Pred približno enim letom se je ustanovilo 1'entralno nilek. društvo v Ljubljani, ki si je uh-del<) nalogo, da zanese tmii v naše mlekarstvo novega duha, duha rjapredka, sloge in ustvarjanja. Društvo je pričelo izdajali že mesečno statistiko, ki služi članom v inl'ormaeijo' glede trgovine mlečnih izilelkov, sestavilo je res vzoren i)ravilnik za dobavo mleka, ki so ga uvedle že nekatere napredni' zadruge med svojimi člani. Izdalo je tudi že bro šnrico Piipravljanje mlečne hrane z namenom, da se poveča poraba mleka in mlečnih izdelkov iiri liripravljanjn naše vsakdanje hrane. Tudi razstavo mlečnih izdelkov in poučno razstavo o mlekarstvu na letošnjem jesenskem velesejmu v Ljubljani je aranžiralo diMištvo. K(tt se je od strani društva i)onovrio poudarjalo, l)o društvo svoj program izpeljalo le, ako bo uživalo sodelovanje in podporo vseh, kar pač v polni meri zasluži, ker tudi dela za dobrobit vseh. ker je strogo nepolitična v resnici -/,a sjdoSno dobrobit delujoča organi-zacija. In če se lo zgodi, smemo v resnici upati, da bo tudi naše mlekarstvo kedaj doživelo boljše čase. V iilulicriii ink'kurni (na levi sprejemanje, na desni pasteriziranje mleka). Nu levi: V moderni mlekarni: drobljenje strdi. Spodaj: V moderni mlekarni: posoda za zorjenje smetane. Spodaj na levi: Vzorno shranjevanje mlečnih posod na kmetiji. Spodaj: V moderni mlekarni: dviganje sira iz kotla. Spodaj na levi: Pravilno prevažanje mleka (na vozu z vzmetmi). Spodaj na desni: Moderni stroj za i/delovanje sirovega masla. 364 Oddelek za polnjenje in čiščenje steklenic s posebnimi avtomati. Na desni: Skladišče sira. Osrednja organizacija slovenskega mlekarstva so ljubij. Osrednje mlekarne (lokali:! Majstrova 10), ki so bile ustanovljene še^ pred vojno kot poseben oddelek Gospodarske zveze, po vojni so se osamosvojile, letos pa na najmodernejši način preuredile. Danes so najdovršenejše tovrstno podjetje v Jugoslaviji. One zbirajo mleko iz podeželskih mlekarn, ga tu biorizirajo in dostavljajo na dom. Ra' zen tega izdelujejo prvovrstno čajno maslo in emendolski sir. Ker je preskrba mest z res zdravim in absolutno snažnim mlekom ena prvih zahtev moderne higijene, bi bilo želeti, da bi dobila tudi tozadevno preskrbo vsaj vseh večjih naših mest čim prej v roke ta osrednja zadružna organizacija slov. mlekarstva, ki nam s svojo moderno uredbo jamči za brezhibno kakovost mleka in vseh mlečnih izdelkov. Na levi: Razvažanje mleka v higijeničnib zaprtih steklenicah. Oddcli'k 7a ]>iori/ai;iju in pasfeiizatijo mleka. BoIcrOlfSk Jugoslav. ttSkarae v Cfubltaai — Poaatla poaame^al^ «11« dovol/en le 9 prtvollenfem urednMfva