119 Kako vinu odvzeti duh po plesnobi. Pred kratkim časom sem kupil sod vina, katerega sem slučajno, ne da bi vedel, pretočil v plesnjev sod. Po nekoliko dnevih se vino nastavi, bilo pa ni za piti, ker je imelo strašanski smrad po plesnobi. Ker mi je bilo žal za vino, katero je bilo prej jako okusno, sem skušal taistemu plesnobo na sledeči način odvzeti, kar se mi je tudi popolnoma posrečilo. Nadrobil sem v dober, zdrav sod, na vsak hektoliter primeroma 1V2 kilogr. bukovega oglja, na to oglje sem potem stočil smrdljivo vino in sod zabil, po preteku 24 ur sem vino pokušal in našel, da je taisto duh zgubilo, toraj sem ga zopet v dobro posodo pretočil , očistil in zabil. Ko potem čez tri dni zopet vino nastavim, je bilo taisto tako okusno ko prej, ko se je bilo ukusilo in popolnoma brez vsacega duha. Ker bi znalo to ravnanje s plesnjevim vinom marsikateremu koristiti, jaz to s prošnjo objavim, da bi se tudi drugod skušnje na ta način naredile in potem vspeh v „Novicah" razglasil. A. P.