Gospodarske stvari. Grozdni sukač ali kiseljak. Leta 1896 in 1897 bilo je mnogo vinorodnih okolišev Spodnie Avstrije po nekem škodljivcu napadenih in deloma tudi zelo poškodovanih; imenuje se ta škodljivec «enopasasti grozdni sukač* — tudi »kiseliak* (latinski Tortrix — ali Gonchylis ambiguella) nazvan. Gosenica tega mrčesa, katero ljudstvo navadno <črv» imenuje, — zapreda spomladi trsno cvetje (od katerega živi), a proti jeseni navrta jagode, ki ostaneio vsled tega trde in kisle, ter ob deževnem vremenu gnjijejo. Po- končevanje tega, na Nemškem, ob Renu, na južnem Tirolskem in tudi drugod zelo razširjenega mrčesa je težavno in omejeno na nekatera protisredstva, ki so žitju te žuželke primerna. Imenovan škodljivee je tem nevarnejši, ker zaplodi dvakrat v enem poletju gosenice, ter dvakrat bube in metulje. Prvi, rujavo-rumeni, na prednjih krilah z rujavim, prečnim pasom zaznamovan, 7 do 8 milimetrov dolg metulj je opaziti početkom do sred meseca maja. — Z razpetimi krili meri 12 do 14 milimetrov; ta metulj zaleže 20 do 30 svetlih jajec na mladi grozdni zarod. — Za malo časa — v 10 do 14 dnevih — izvalijo se iz teh jajčic male gosenčice, katere cvet zapredejo in požrejo. Jeden «črv» (gosenica) potrebuje 2 do 3 cvete za živež; na enem trsu najdemo mnogokrat po 8 do 10 gosenic. Koliko tu ostane, presodi lahko vsak sam! Gosenice (črvj) so male (blizu 10 milimetrov ali pol palca dolge), ter zamazano-mesene barve; glava jim je skoro popolnoma črna. Metulje moramo skrbno zalezovati; ako se rano zjutraj tolče ob trsje, vzleti ta, svetlobe se boječa veša, vsede se pa po kratkem vzletu dremotna zopet na zemljo, kjer jo lahko pohodimo. Gosenice moremo zelo uspešno zatiravati, ako jih: 1. poiščemo z zobotrebilnikom podobnimi lesenimi bodali, 2. ako jih zmeekamo s prsti in 3. če jih usmrtimo s strupenimi tekočinami. V slednje omenjeno svrho je najbolj pripravno Dufourjevo sredstvo, katero sestoji iz: 1 in pol kg. mrčesnpga praška (imenujejo ga «perzijski prašek,> dasi prihaja večjidel iz Dalmacije) in 3 kg. mazljivega (črnega) mila («žajfe»). Milo se raztopi v 10 litrih vrele vode, ter se mu, ko se je ta tekočina ohladila, vmeša mrčesni praSek, a za nekaj časa razredči se smes z vodo na 100 litrov. Pri poskušnjah, ki so se vršile v c. kr. poskušalnem vinogradu v Klosterneuburgu na Spodnje-Avstrijskem, pokazalo je to sredstvo zelo dober učinek: — ono je priprosto glede priprave. ter se sme zatorej posebno priporočati. En oral poškropiti stane 12 do 15 gld. Po tem, koliko ima trs grozdekov, oziroma po načinu trsne vzgoje, potrebuje se za temeljito škropljenje grozdičev za oral 2 in pol do 3 in pol hektolitrov tekočine (250 do 350 litrov.) (Konec prih.)