Knjiga je ena redkih novejših sintetičnih predstavitev nekaterih socialno- geografskih problemov za območje cele republike. Določen pomen pa ima tudi ovrednotenje posameznih dejavnikov za potrebe regionalnega planiranja. M. Pak G eography of W orld A gricu ltu re , Akademiai Kiado, Budimpešta. Madžarska akademija znanosti se je lotila obsežne naloge, da v posebni se­ riji enotno opremljenih publikacij predstavi kar najbolj aktualno podobo sta­ nja in problemov kmetijstva v posameznih deželah sveta. Pod mednarodnim uredniškim odborom, ki ga vodi G. Enyedi, je izšlo že pet publikacij: Poljsko kmetijstvo (avtorja J. Kostrowicki in R. Szcz^sny), Geografija kmetijstva Jugo­ vzhodnega dela ZDA (J. R. Anderson), Kmetijske površine in specializacija v kmetijstvu (N. Csaki), Kmetijska tipologija Kalifornije (H. F. Gregor) in Kmetijska geografija Danske (Aa. H. Kampp). Posebna vrednost takega načina predstavitve kmetijstva v posameznih de­ želah sveta se nam pokaže ob primerjavi z dokaj številnimi monografijami o svetovnem kmetijstvu; le-te so se morale zadovoljiti s kar največjo generali­ zacija prikaza sicer znotraj sebe tako različnega pojava, kot je kmetijstvo po svetu. Koncept, ki ga je osvojil uredniški odbor, ima tako že v začetku zago­ tovljen določen uspeh. Druga pozitivna stran serije je v tem, da je uredni­ škemu odboru uspelo pritegniti najboljše strokovnjake za agrarno geografijo, katerim ni bilo težko na osnovi številnih lastnih raziskav podati zgoščene pri­ kaze o kmetijstvu v določenih deželah. Prilagajanje obstoječim možnostim, pred­ vsem kadrovskim, je zagotovilo seriji določeno kvalitetno raven, hkrati pa tudi določeno privlačnost glede na svojo pestrost. Kljub nujnim slabostim vsake take serije lahko trdimo, da je zbirka Geography of World Agriculture v sedanji fazi dosegla zelo solidno strokovno raven. Na kratko predstavljam tretjo, četrto in peto knjigo zbirke. N o rb e rt C saki, Land S upply and In te rn a tio n a l Specialization in A gricu l­ tu re , Budimpešta 1974, str. 102. Drobna knjiga z ambicioznim naslovom je raz­ deljena na tri osnovna poglavja: pomen obsega kmetijskih površin za speciali­ zacijo v kmetijstvu, obseg kmetijskih površin in mednarodna specializacija v kmetijstvu in učinki sprememb v kvaliteti zemlje na mednarodno specializacijo v kmetijstvu. V dodatku je podan metodološki prikaz analize uporabljenega gradiva. Avtorjevo zanimanje je osredotočeno predvsem na odnos: prirodne raz­ mere — specializacija v kmetijstvu oziroma na končni učinek tega razmerja, ki se kaže v količini (deležu) pri izvozu kmetijskih proizvodov. Problem pre­ hrane oziroma proizvodnje hrane je v svetovnem gospodarstvu eden največjih problemov, na katerega ima vpliv dolga vrsta dejavnikov, od prirodnih razmer, splošnih socialnoekonomskih procesov do političnega odnosa in do vprašanja proizvodnje hrane. Zato imajo, po mnenju podpisanega, taka splošna dela tudi temu primerne »splošne« ugotovitve oziroma so le informativnega pomena. Po­ samezna trditev pogosto najde ustrezno podkrepitev v »pomanjkanju statistič­ nih podatkov« za posamezne dežele. V zaključnem poglavju nam avtor predstavi lasten model komplementar­ nosti mednarodne specializacije v kmetijstvu, s katerim pojasnjuje možnosti optimalne in maksimalne specializacije v kmetijstvu dežel socialističnega in ka­ pitalističnega sistema. H ow ard F. G regor, An A g ricu ltu ra l T ypology of C aliforn ia, Budimpešta 1974, str. 106. Kmetijsko tipologijo Kalifornije prikazuje avtor v štirih poglav­ jih, in sicer od obravnave splošnih tipoloških potez, živinoreje, poljedelstva do regionalne proizvodnje in njenih trendov. Avtor podrobno analizira osem pre­ vladujočih tipov kmetovanja v Kaliforniji, opisuje njihove geografske poteze in način proizvodnje, prav tako pa tudi njeno socialnoekonomsko organizacijo.