List 48. V hvalo pirnice. Za pirnico (Quecken) naši kmetovavci nič ne marajo in res je na njivah siten in škodljiv plevel. Vendar lahko rečemo, da le tisti pirnico popolnoma zametuje, kdor je ne pozna prav. Pirnica ima veliko slad-čice in moke v sebi, zato jo živina prav rada je, ko je bila persti očejena. Za goveda in konje se mora v ško-poreznici zrezali, dalja ali kraja, po pol pavca ali cel pavec dolga. Tudi ovce suho pirnico z mervo zmešano kaj rade jedo in že v enem tednu se veliko popravijo, če se jim pirnica poklada. Krave po nji berž več in bolje ga mleka dajejo. Tudi konjem kaj dobro tekne; pravijo, da pirnica skor nič slabeja ni kakor oves. Francozi bolne in izdelane konje ž njo ozdravljajo in krepčajo; v ta namen dajo vsaki dan konju 10 do 12 funtov zrezane pirnice in korenja. Tudi pirnična trava je zdrava in tečna klaja, vendar korenine veliko veliko bolj rede kakor trava in sicer 15krat bolj.