310 Gospodarske izkušnje. Zguba pri tezi pridelkov. Marsikateri pridelki imajo vsaj v gotovih krajih zarad posebnih tržnih razmer ali zato, ker je prevažanje nekaterih pridelkov od daljnih krajev sploh predrago, redno spomladi precej višo ceno, kakor v jeseni. Pri takih pridelkih je posebno važno vedeti, za koliko se vsuše čez zimo. Pa to je pomenljivo tudi pri druzih pridelkih, katere kdo hrani ali nakupava, da bi jih potem prodal za višo ceno. Kmetijski koledar avstrijski priobčuje glede omenjenega vsušenja sledeče številke, ki so najbolj razumljive tako, da se bere za odstotke: od centa (stota) do-tičnega pridelka se vsuši toliko funtov. Vsuši oziroma na teži znaša izguba v devetih mesecih: pri ječmenu n n ^ funt (1%) pri ovsu „ „ 2 funta (2%) pri pšenici „ „ 1 funt (1%) pri rži ;; » 1 funt (P/^) pri sočivji „ „ 2 do 5 funtov (2- 57o) pri senu in otavi „ „ 8 do 10 funtov (8—10%) pri krompirju in repi od centa 4 do 5 funtov (4— 5%)