Gospodarske stvari. Krava in nje vsušenje. Kedar se kravi vsuši mleko, to se izgodi po navadi v zadnjih 6 do 8 tednih, preden po- vrže, tedaj ne smemo je zapustiti, marveč streči ji je nič manj, na robe, še bolj, kakor v easu, ko še ima mleko. Kakor namreč v tein času ravnamo z njo, tako še nam daje ona, kedar povrže, rnleka. Lehko se primeri, da se v tem času ne gleda veliko na kravo, češ: saj ne daje ničesar, ali to se kaznjuje potem hudo, kajti z vso postrežbo, ki se ji daje, kedar krava povrže, ne popravi človek tega, kar se je zamudilo v prejšnjih tednih. Vsuši pa krava, kakor smo rekli, 6 do 8 tednov poprej, ko povrže, pri enem ali drugem živinčetu utegne se to poprej izgoditi, pri drugih pa še pozneje, vendar se ne sme, ako se nameri zadnje, to zapisati, kakor da krava ne velja veliko, da ni dobra molznica. V obče velja pravilo, da se starše krave naj ne silijo, naj dajo dolgo mleka, kajti to mleko postane drago, to pa zato, ker trpi krava, ue predolgo molze. Se ve, da mora tako priti, kajti tele, 7 mesecev staro, potrebuje že tudi nekaj in če se kravi v tem času jemlje še z molžnjo mleko, ni mogoče druga, kakor da se jemlje kravi meso. Resnica je sicer, da je tacib kravčet, ki nič ne vsušijo, ali za to pa so, kedar povržejo, tudi sloke, da jim klobuk obstane na kolčkih, če jim ga nagajiv fante vrže na-nje. Najbolje so take krave, kar se tiče mleka za ta čas, ali če si človek računi njih mleko v celem letu skupaj, tedaj izpozna, da je to le na oko, ne pa v resnici. Take so rade, kedar so povrgle, sila sloke in mleka dajo malo ali vsaj premalo. Z ozirom na to vidi izvedena gospodinja še celo rada, če krava nekaj tednov, predno povrže, vsuši na mleku. Na večih krajih še to pripravljajo pri kravi in sicer tako, da ne molzejo v tem času krave vee, kakor le enkra^ na den in če še zdrži krava več, ne molzejo je po dva dni in tako vsuši krava brez škode za zdravje. Molze se torej le še, dokler tišči kravo mleko, a ne yeč, kedar se tega ni bati. Čem mlajše so krave, tem važniše je zanje, da vsušijo o pravem času. Največ skrbi je treba za krave, ki gredo na drugo tele; čem bolje mlekarice imajo postati, tem bolj je treba gledati na to, da jib ne molzeš predolgo. Ako jih v tem času preženeš, to je, terjaš od njih preveč mleka tedaj ti zaostanejo v rasti. Kedar so v drugem teletu, niso posebno večje. kakor pri prvem teletu, njih teža pa je večji del še celo uianjša, kakor poprej v spomladi. To je storilo molzenje. Uzrok za to je pri roki. Mlado živinče mora dati mleka, pa tudi tele, ki ga nosi v sebi, rediti in po vrhu še rasti. To je se ve, da veliko in v tem bi jej bilo veliko in dobre postrežbe treba. Po takem smeš še samo debele, težke krave v tem času molzti, njim ne škoduje toliko, posebno, če jih rediš, kakor se spodobi. Vse druge pa je treba, tudi ua umetni način, pripravljati na to, da vsušijo, sicer še trpi tele samo škodo. Kedar pa je vime suho, treba je kravi tečne, krepke krme. Ako je že telica pri dveh letih postala breja, tedaj pa je še posebno treba zanjo skrbeti, da je to ne oslabi, ležje zdrži že kaj telica, ki je tri leta stara. Njim je treba, kakor pravimo, pa vse eno tečne in obilniše krme, kakor drugim in to se izgodi lehko, ako jih človek postavi na posebno mesto. Suha krava, to je, taka, ki vsuši na mleku, terja ravno tako skrb, kakor druge, ki še dajo mleko. Skoda torej, če se to ne izgodi ali da se ne izgodi, to je skorej naravno. Kjer ni dobička, tam tudi ni skrbi pri ljudeh, ki ne vidijo dalje, kakor jim nos sega. To na vsak način ni dobro in naše bralce še svarimo posebno, kajti posehmal bomo dobivali le še od živine kaj denarja. vse drugo se nam že ustavlja, kajti na drugih krajih jim ne pride uima tako lehko, ali pa jim store reči sploh bolje, kakor pa pri nas. Ni pa v tem treba, da krmimo živino toliko, da se preveč odebeli, kajti to ni na korist živali, od katere he tirjamo ravno mesa. (Konec prih.) Sejmovi. Dne 19. maja na Starili sv. Gorah pri Podsredi, v Št. Lenartu v slov. goricah in na Slatini. Dne 22. maja v Ločah, pri sv. Emi, v Loki, v Lučanah, v Ljutomeru, v Marenbergu, v Ulimji, v Mozirji in v Laškem trgu.