List 39. Kako na Holandskem pitajo teleta? Telečje meso je jed gospode ia zato ima teletina redno primeroma visoko ceno. Na Holandskem, posebno ob Cuiderskem jezeru v okraji „de Veliiwe'S pečajo se s pitanjem telet tako marljivo, kakor morebiti nikjer drugje. Kmetijski list „Braunschweiger landwirthschaft-liche Zeitung" popisuje tako ono pitanje: Lačno tele dene se v predal s prevrtanim dnom tako velikim, da se tele v njem lahko vleže, ne da bi se pa moglo obračati. Teletu se da najprej malo pest soli, potem pa v prvih osmih dneh vsak dan po trikrat (ob 5., 12. in 7.) po dva litra čistega sladkega mleka. Po prvih osmih dneh pomnožuje se vsakdanja množina vsak dan za en liter, in to tako dolgo, dokler se tele z dajanim mu mlekom popolnem ne nasiti. Jajca in enaki dodatki ne dajejo se nikdar. — Teleta se tako pitajo okolo tri mesece, in se navadno pošiljajo v Amsterdam, kjer se prodajajo do 1 gold. za kilo čisto mesne teže. Predala za teleta posujejo se vsak teden enkrat s suhim peskom, posebno zato, ker Holandci trdijo, da se 310 Tinore okusno telečje meso izrejati samo na pesku , in zato je čisto peščeni okraj Veluwe za pitanje telet tako izredno pripraven. Povsod na Holandskem pa, kjer se teleta pitajo (in nekatera gospodarstva imajo jih redno po dvajset), drže se sledečih pravil: Piča je izključno le mleko, kakoršno prihaja od krave in množina mleka povekšava se do popolnega na-sitenja. Hlev mora biti teletu pripraven za ležo, ne pa za skakanje, hlev mora biti pol temen, zrak čist in bolj gorak. Hlev mora se lahko do dobrega dati snažiti, ne da bi se pri tem tele iznemirjalo; natančno snažnost štejejo v neobhoden pogoj dobrega pitanja. — Vsaka druga piča, katera bi se mogla dodajati mleku, kvarila bi dobroto mesa. — Tamošnji mesarji pa tudi na pogled spoznajo, je li bilo tele spitano s samim sladkim mlekom ali pa z drugimi dodatki. Spoznajo to po svitlo-^isti barvi oči in trepalnic in po beli barvi notranje strani gobca.