ZA IN PROTI Peki želijo uvesti dnevno peko. Glavno delo naj bi se pričelo ob četrti uri zjutraj. Pecivo bo pečeno ob 5. uri, kruh pa ob 6. uri. Nekoliko ka-sneje božc na policah v trgovinah. Povprašaii smoobčane, kaj menijo o tem. PAVLli PISKUR: pek: »Prostori so premajhni, toplega obrokazaradi specifičnosti proizvodneg;- procesa nimamo. Zdravje imamo stalno ogroženo, saj smo zaradi vročine mokri, preko nas pa piha. Ponoči de-lamo, podnevi spimo in takrat. ko imajo drugi čas za razvedrilo, mo-ramo počivati ali delati. Tudi ob nedeljah moramo na delo. Kvalificira-nost je zelo nizka; primanjkuje predvsem kvalificiranih pekov, starih od M) do 40 let. Večina VKV kadra je tik pred upokojitvijo. Z dnevno peko pa bi bili številni problemi manj pereči.« JOŽE CiLlHA, prevoznik: »Moje delo se začne ob 5. uri zjutraj. Težko bi vse dopoldne zdržal hrez jela, kruh pa je osnova jedi. Imamo pač svoje poklice in ne moremo gledati, kaj bi bilo komu lažje. Kruh moramo zato imeti že zjutraj in dnevna peka torej ne pride v poštev.« MARUA CANKAR, prodajalka: »Po novem sistemu naj bi imeli svež kruh od 8. ure dalje. Največ peciva prodamo v času malic, kruh pa žesedaj mnogi kupujejo, kogredoz dela. Menim.dabi nov način peke lahko stekel. Zjutraj ni velikega navala, razen za žemlje za malico. Ljudje so namreč navajeni, da kruh za malice kupujejo v zgodnjih ju-tranjih urah pred odhodom na delo. Tudi prodajalcem bi bilo lažje, saj ne bi začeli z delom tako zgodaj kakor sedaj.« ASJA LETIČ, gospodinja: »Nov način peke in prodaje kruha mi ne bi bil všeč. Ko zgodaj zjutraj odhajam v mesto po nakupih za kuho, sproti kupim tudi kruh. Tako pa bi morala sredi dopoldneva ponovno v trgovino le zaradi kruha.« Ivo Brečič