ETOVALEC. Glasilo ces. kralj, kmetijske fp družbe YojYodstva kranjskega. Ureduje Gustav Pire, tajnik družbe. I shajati tudi pri taki ceni, ker za posameznega so stroški preveliki. Ako hočemo, da si utrdimo prodajo mleka, treba, da pošiljamo vedno enako dobro, zdravo in nepokvarjeno mleko, za to pa treba hladilnih strojev, ledenic, velike previdnosti pri odpošiljanji posebno v poletnem toplem času, rednega nadzorovanja tukaj in v mestu, kjer se bo prodajalo itd. To vse zmorejo združeni kmetovalci, ki se združijo v skupno delovanje in razprodajo mleka in mlekarskih izdelkov. Glavni odbor kmetijske družbe je takoj pritrdil temu nasvetu iu izročil moj predlog v posvetovanje in konečno rešitev posebnemu odseku. Dolžnost mi je toraj, da poučim kmetovalce toliko o potrebi, kolikor o koristi take mlekarske zadruge, ter da se prepričani pridružijo v kolo uže nekaterih velikih posestnikov, ki so uže sklenili vstopiti v to zadrugo. Da je ta zadruga potrebna, razvidi se nekoliko uže iz uvodnih besed in posebno pa iz tega, da posamezen ne zmore podvzetja z vspehom. „V združbi je moč" in ta stari narodni pregovor velja tudi morda v prvi vrsti za kmetovalce. Neradi se združujejo naši ljudje, a novejše čase prodira tudi med našim narodom prepričanje o potrebi združenja toliko v namen duševnega, kolikor materijalnega. V bralnih društvih, v družbah, na pr. sv Mohora zbirajo se tudi naši kmetovalci, kjer najdejo duševne hrane in omike Pa tudi v gospodarskih ozirih se družijo in prav naša lepa bohinjska pokrajina mi služi v zdaten dokaz, koliko zda združenje posamesnih moči v eno celoto. Poprej so bohinjski gospodarji posamesno izdelovali svoje mlekarske pridelke. Neutrudljivi blagi ter skrbni njih g. dušni pastir pa je vedel združiti jih v mlekarske zadruge, v katerih skupno izdelujejo mlekarske pridelke gotovo s podvojenim dobičkom. Prav tako je tudi v drugih deželah; odkar so se živinorejci zdru- žili v skupno izdelovanje mlekarskih pridelkov, pomnožili so svoje dohodke in tako zboljšali svoje blagostanje. Poprej je moral posamezen imeti svojega si' rarja, svoje ognjišče, svoje orodje itd, in med takimi malimi sirarji bil je le redek veščak, ki je razumil resnično svojo stroko. Skupno združeni pa najamejo veščega mlekarja, ki izdeluje take pridelke, kakoršni se lahko in po dobri ceni spečavajo. Potrebo takega združenja kmetovalcev v namen razprodaje mleka dokazujem tudi s tem, da posamesen, tudi če ve, da se zamore prodajati mleko tako dobro v imenovanih mestih, ne more si pomagati, ker nima znanja v onih mestih — vsakemu zaupati je pa silno nevarno, saj to prav naši kranjski kmetski trgovci dobro vedo; tudi nima znanja potrebnega, kako se mleko za tako daljno pot ali vožnjo pripravlja, posebno o poletnem toplem času. Združenim gospodarjem pa bo vse to mogoče. Da potrebo še nadalje dokažem, navam le, da oni gospodar, ki zamore mleko liter po 8 kraje, spečati, sme se srečnega šteti, ker nobena stroka njegovega kmetijskega gospodarstva mu ne more s primeroma malimi stroški toliko čistega dohodka donašati, kakor mlekarstvo. Istina je, da le one velike kmetije, ki zamorejo prodajati mleko, ali da imajo vredjene mlekarije, še shajajo, vse druge pa, ki se vbijajo s pridelovanjem žita, propadajo. Mleko in iz tega izdelani pridelki, posebno fino maslo in dober sir najde še vedno primernih kupcev, ko se žito komaj zamore res po prav slepi ceni prodajati. Koliko je kmetijskih gospodarjev in velikih posestnikov po deželi, ki bi se srečne šteli, da bi za-mogli prodajati mleko star bokal le po 10 kr.! Prav za to nasvetujem to zadrugo, da se vsaj nekaterim gospodarjem ponudi prilika pomagati si. Ostaj a mi še o koristi take zadruge govoriti. Tudi to dokazujejo uže marsikateri stavki tega spisa. Da bo vspeh gotov, smemo za trdno upati, ako bo zadruga previdno in vestno ravnala, ker, če tudi bi se mleko prodajalo v Trstu in Pulju (Pola) liter le po 12—14 soldov, očividen je dobiček in vspeh, ker pri litru preostajalo bi 4—6 soldov za stroške prevožnje in razprodaje, tako da bi se liter zadrugi splačeval najmanje čisto po 8 soldov, torej star bokal po 12 kr, in to je neovrgljivo lepa cena ter gospodar, kojemu je mogoče spečati bokal mleka po 12 kr. sme biti jako zadovoljen. S sledečim računom hočem še na dalje dokazovati korist take zadruge, sploh razprodaje mleka. Vzemimo srednjega kmetskega gospodarja, kakoršni se po naši domovini večinoma nahajajo, ki redi po 10 glav živine. Če ima njegovo gospodarstvo le namen, izrejevati ali spodrejati mlado živino, mora kaj dobro paziti, da iz takega hleva vsako leto skupi 200 gold. za prodano spodrejeno živino. Ko bi pa ta gospodar, ki ima krme za 10 glav, namesto za spodrejevanje juncev — voličev porabil večinoma seno za molzne krave, redil bi jih vsaj 5, in ko bi jih res umno oskrboval, dobil bi od njih gotovo rad 500 gold, če bi se mu tudi liter mleka splačeval le po 7 kr, toraj bokal krog 10 kr. Račuuimo, da bi krava primerno oskrbovana, dala na leto le 1000 bokalov mleka, bi to uže znašalo 100 gold, zraven pa bi še za tele skupil 15—20 gold. Poleg petih krav imel bi laliko še par volov in troje telic ali junčkov za spodrejo. Zato sem trdnega prepričanja o veliki koristi združenja živinorejcev v namen skupnega podelovanja mleka in razprodaje mlekarskih izdelkov tudi po vseh večjih vaseh, kjer se nahajajo posestniki, ki redijo veliko živine. Saj tudi po Bohinjskem skupno delujejo mlekarske zadruge ne le za časa planinske paše, ampak tudi po zimi, in kar se tako dobro sponaša našim Bohinjcem, zakaj bi se ne drugim. In tako je tudi drugod, na pr. na Tirolskem, po Švicarskem itd. Ni treba bati se, da bi mlekarski pridelki ne našli kupcev, če so le pravilno izdelani. Tako na pr. se kaj lahko proda fino presno maslo (puterj v Trstu, Pulju in v daljne kraje. Ali ni žalostno za naše kranjske kmetovalce, da morajo trgovci ljubljanski iskati na To-minskem finega presnega masla (puter), in potem naj mi kedo ugovarja, da ni najti kupcev. O tem sem se sam prepričal in res jako nejevoljen obžaloval malo-skrbnost naših kmetovalcev, toliko bolje, ker fino, presno maslo prodaje se prav lahko — Bog daj, da bi ga le dovolj bilo, po 1 gld. 15 kr. do 1 gld. 25 kr. kilogr.! Pa tudi posebno za pusti sir je dovolj kupcev, če je le blago res dobro. Za sedaj nij so le kratke vrstice namenjene živinorejcem po vaseh, ki so preoddaljeni od Ljubljane, toraj se ne bodo zamogli vdeleževati namenjene glavne mlekarske zadruge v Ljubljani; naj jih premišljujejo, morda se prepričajo o dobri strani tega nasveta ter sebi v korist prično s takimi zadrugami, o katerih bom skušal z dokazi računov še pisati, ako bo si. uredništvu ljubo. (Prosimo. Vred.) Kedor toraj dobro računa, kmalu se bo prepričal, da je mlekarstvo ena najvspešnejših strok kmetijskega gospodarstva. Sedaj mi preostaja še govoriti o mogočosti izva-ževanja mleka. Uže cene kažejo, da je po onih mestih pomanjkanje m'.eka; resnično dobro mleko našlo bo kupcev, saj se v Pulju - kakor iz pisma velece-njenega gospoda oiidi živečega pozvedam — prodaja liter mleka, kateremu je primešanega tudi ovčjega mleka in tudi vode, po 14 do 16 kr.! Preverjen sem, da bodo posebno uraduiški krogi še hvaležni, če jim bo mogoče po enaki ali celo zmerniši ceni kupovati resnično dobro kravje mleko. V Opatijo in v Reko bo tudi mogoče pošiljati mleko, posebno pa po jako visoki ceni fino surovo maslo. V Trstu naselili so se celo iz Italije nekateri mlekarji in tudi iz Italije naravnost prihaja veliko mleka na trg. Ugovoru, da je vendar-le neverjetno, da bi bilo mogoče tako daleč pošiljati mleko, kakoršnega sem pogostoma moral čuti, protijavljam le to, da deluje v Gradcu mlekarska zadruga, ki pošilja mleko noter na Dunaj! Imamo toraj mi vendar-le veliko krajšo pot do Trsta, Reke in Pulja. Graška mlekarska zadruga razposlala in razpe-čala je v minulem letu 1,571.488 litrov mleka! " Tisoče litrov mleka "pTftajarna Dunaj izntatjrrfti— okrajev celo iz Ogerskega. Preskrbljene so železnice cel6 z vozovi (vagoni), v katerih prevažajo zaklane vole, teleta i. dr. s Češkega in z Nemčije v Pariz! S pripomočjo leda zamore se mleko tako ohladiti, da je sposobno za daljno vožnjo. Celo v poletnem vročem času pride mleko laliko popolnoma zdravo v daljni kraj, če je le bilo takoj po inolžvi do dobrega z ledom ohlajeno. Za to služijo posebni hladilni aparati, s katerimi se mleko na. 7° ohladiti zamore. Mleko se namreč po zvitih ceveh preteka, cevi pa so obdane z vodo, katera se še z ledom ohlajuje. Ako bo dokaj družni-kov zbralo se, brez težave bodo priskrbeli, da bodo mlečne vrče za časa najhujše vročine obložili z ledom, tako, da ne bo nikdar mleko pokvarjeno, skisano dospelo na kraj določeni. Vsa ta previdnost bo mogoča skupnim, združenim močem, posamesnik bi tega ne zmogel. Glede stroškov za transport morem le toliko ome- njati, da je cenik ali tarif za mleko uže jako nizko odmerjen celo na južni železnici, ki ima sicer precej visoke tarife. Ko bi pa se zadruga — kar upam — močno razširila, mogoče ji bo še posebej pogajati se z vodstvom južne železnice in z ravnateljstvom ces. državne železnice dajo polajšave onim. ki veliko blaga pošiljajo, posebno pa redno skoz vse leto. Zato tekmujejo če tudi zelo oddaljeni veliki trgovci, na pr. lesni trgovci, katere skoro polovico manj stane pre-vožnja lesa, kakor malega posestnika, ki ie par vagonov blaga odposlati zamore. Toraj tudi ta slučaj nam jasno spričuje pomen združenja posamesnili sil v eno ■celoto. Za nas bi bil „mešani" vlak, ki odhaja zvečer ob 10. uri iz Ljubljane, kakor nalašč odredjen za pre-vožnjo mleka, ker do zvečera bi lahko pripeljali zadružniki mleko v Ljubljano, kjer bi se nadalje oskrbelo do 10. ure za odpošiljatev. Ob železuici stanujoči posestniki, na pr. oni ob Savi bi lahko mleko s popoldanskim poštnim vlakom, oni na pr. iz litijske okolice (na pr. grajščine Grmače, Orni potok, Ponoviče, Po-ganik itd.) bi se celo lahko posluževali večernega br-zovlaka. Omenjati moram, da vodstvo železnic vstreza željam občinstva ter dovoljuje, da se more mleko tudi z brzovlakom odpošiljati, ne da bi bila tarifa izjemno velika. Morda se nam posreči, dobiti posebne olajšave od vodstva južne železnice, ki ima v Opatiji (Abaciji pri Reki) velikanske restavracije in hotele, katere bi naša zadruga zamogla zakladati z mlekom in finim putrom. Celo z gorenjske strani bi zamoglo mleko še ob pravem času priti, da bi z „mešanim" vlakom nadalje šlo. Se ve da bi morala biti na pr. v Kranju posebna poddružnica ljubljanske zadruge, ki bi mleko pravilno ohladila in za odpošiljatev do dobrega pripravila Tako bi se zamogle napraviti poddružnice tudi po Notranjskem, na pr. na Vrhniki, ako bi tem ne bilo umetniše pošiljati mleko za konečno obravnavo s popoldanskim vlakom v Ljubljano, in ena v Postojni. Konečno bi še rad pomirljive besede spregovoril nasproti mestjanom, ki bi morda mislili, da bo potem za Ljubljančane trda, ker bo mleko v ceni poskočilo. Tega ni se bati! Sedaj velja bokal mleka na trgu 10 kr., časih tudi 8 kr.; boljše mleko na dom pošiljano pa plačuje se po 12 kr. bokal. Res je, da se bo dokaj mleka izvozilo, toda ne pozabimo, da je še '7-, gospodarjev v okolici ljubljanski, ki bi iz srca radi pošiljali mleko v mesto, da bi le dobili naročnikov. Mlekarska zadruga pa bi še celo pomagala mestjanom do dobrega mleka, ker, ko bi mali mlekarji hoteli brezvestno izkoristiti položaj ter prinašali mestjanom slabo vodeno mleko, lahko bi mestjani obrnili se do zadruge, katera jim bo prav rada izvrstno zdravo, pošteno mleko po 12 kr. bokal donašala na dom. V interesu toraj malih mlekarjev, ali recimo, naših mle-karic bo, da bodo nosile svojim naročnikom le prav dobro mleko. Zadruga bo toraj koristila večjim posestnikom pa tudi malim kmetskim gospodarjem, ki bodo domači trg oskrbovali z mlekom. Zadruga večjih posestnikov bo iskala kupcev za mleko v daljavi, s tem torej tudi manjšim posestnikom koristila, ker jim bo pripustila domači trg, ako bodo ti le modro in pošteno postopali. Da bo zadrugi moralo biti novo geslo: „poštenje in skrbnost", je razumljivo, ker le poštena zadruga bo našla dobrih in stalnih kupcev. Mestjanom pa bi zadruga še v tem lahko veliko uslugo storila, da bi prodajala posebno mleko za dojenčke". Koliko nedolžnih dojenčkov prav po mestih ne pomre, ker jih matere pitajo z mlekom, neznanega izvira. Ni dovolj, da je mleko naravno dobro, ampak dojenčki potrebujejo mleka, katero je od krav, katere so 1. zdrave, 2. ne s starim mlekom, 3. ne v previsoki brejosti, 4. krmene s suho zdravo klajo. Ne smemo zamolčati, da od starih krav je vsaj tretjina bolnih na pljučnih tuberkulili! Staro mleko je. težko prebavljivo, prav tako provzročuje mleko od visoko brejih krav pogosto bluvanje dojenčkov, ki dobijo tudi pogostoma drisko po mleku, ker so krave dobivale slabo pičo, morda kak plevel, ali zeleno slabo travo ali deteljo. O tem sem do dobrega prepričan iz lastnih skušenj, ker po želji zdravnikov odredil sem na šolski kmetiji, katero sem oskrboval, da so za dojenčke odmenjeue krave dobivale vedno suho zdravo klajo in prav hvaležni so bili stariši, kakor tudi zdravniki. ki so se zatekli do zavoda po tako mleko, ko so .jim dojenčki hudo oboleli na bluvanji in driski in veliko jih je potem ozdravilo in se krepko opomogle. Tako skrbijo tudi nekatera mesta iz zdravstvenih ozirov za dojenčke s tem, da pospešujejo posebne mle-karije, katere oskrbujejo krave po priporočenih nasvetih in katere se podvržejo dolžnosti, da nadzoruje živino-zdravnik hlev od časa do časa, da se prepriča o zdravju krav in o načinu krmenja. To nalogo bo gotovo nameravana zadruga drage volje sprejela v svoj delokrog ter s tem jako dobro služila zdravstvenim nameram mestjanov (otročičev). Taka zadruga bila bi lahko tudi temelj podvzetja, da se sploh kranjskim mlekarskim izdelkom (fini puter, maslo, sir itd.) pridobi v svetovni trgovini kupcev. Prepričan sem, da bodo nastale manjše mlekarske zadruge po deželi, katere bodo po izgledu Bohinjcev, Tirolcev, Švicirjev i. dr. skupno podelovale mleko in tem naj pripravlja glavna zadruga pot za izvožnjo njih pridelkov. Bodimo edini in vstrajni ter sami skrbimo za-se, nikar se ne zanašajmo na pomoč druzih! Preostaje mi še seznaniti kmetovalce vsaj z bistvenimi iu glavnišimi paragrafi pravil iu opravilnega reda za mlekarsko zadrugo, da se do dobrega seznanijo z notranjo vredbo zadruge ter da bodo zamogli presoditi vsebino in vrednost zadruge, ko bodo prejeli od kmetijske družbe vabilo k pristopu v zadrugo, katera naj bi se še v tej jeseni ustanovila in pričela, če ne prej, saj z novim letom svoje delovanje. Popolna pravila so uže pripravljena, katera bo odbor kmetijske družbe pregledal in potem zadružnikom nasvetoval. Iz teh pravil hočem se ve da skrajšano le nekatere važniše odstavke podati, da se iz teh važnih in glavnih toček spoznati in presoditi morejo vsa pravila. Tako bi §. 1. izražal namen društva, ki je: s skupno prodajo mleka in mlekarskih pridelkov zagotoviti živinorejcem zanesljivo prodajo, kupcem pa zanesljivo zdravo in nepokvarjeno blago; §. 2. določuje sedež zadrugi; §. 3. razpravlja pogoje sprejema v zadrugo, ki so: slehern samostalen kmetovalec more stopiti v zadrugo, ki se zaveže, v zadrugo vedno pošiljati mleko od vsaj 5 krav; §. 4. določuje o zložitvi ustanovnega kapitala, ki se spravi skupaj iz vplačil družnikov, ki vplačajo deleže, in sicer na pr. od vsake krave po 30 gold., torej, kdor jih ima 5, 150 gold. Ker ima zadruga potrebo ustanovnega denarja, s katerim uredi glavno ali središno mlekarno z vsemi potrebnimi aparati in pohištvom, razumno je, da morajo družniki zložiti po deležih ustanovno svoto, katera nekako tudi jih veže, da vstrajajo v zadrugi, sicer bi naj manjša nepovoljnost jih odločila, da bi popustili zadrugo. Ti deleži se ali takoj vplačajo ali pa v obrokih, in prodati se smejo deleži le drugim kmetovalcem, ki so uže družniki ali imajo sposobnost do sprejema. V 5. §. navedene so dolžnost] družnikov: na pr. 1. družnik mora toliko deležev, kolikor ima krav ogla-šenib, prevzeti in vplačati, 2. mleko od oglašenih krav le zadrugi pošiljati. 3. izpolnovati vse določbe društvenih pravil, 4. sprejemati po izvolitvi mu naloženih opravil itd. Občni zbor ima pravico: 1. voliti ravnateljstvo, 2. določevati nakupovanje uprave ali izpeljavo stavb, kar nad 500 gold. stane, 3. pregledati iu odobriti račune, 4. določevati način razdelitve skupila za mleko, 5. sprejemanje in izključenja družnikov itd. Ravnateljstvo sestavljeno je iz načelnika in 4 odbornikov, ki'se volijo za dobo enega leta,_ smejo biti zopet izvoljeni, pa tudi morejo vbraniti se izvolitvi za naslednji dve leti. Ravnateljstvo vodi vso kupčijo z mlekom in se udje menjavajo v nadzorstvu uprave. Ravnateljstvo sprejema v službo potrebne delavne moči, določuje ceno mleku in izdelkom in oskrbuje vsa kup-čijska opravila. § 10. določuje o pošiljanju mleka. Družniki so zavezani vse mleko od oglašenih krav redno in pošteno pošiljati zadrugi in ne sme noben družnik poleg še prodajati mleko od drugih krav v mestu. Ta določba ima namen zabraniti, da se ne snujejo iz lastnih družnikov tekmovajoča pod-vzetja. Red mora biti povsod. '§. 12 določuje način račun enja. Koncem leta sklenejo se računi z družniki. Glavni računi z vsemi prilogami imajo se vsakateremu druž-niku poslati na dom z vabilom k občnemu zboru, ki razpravlja o računu in ga odobri, ter odobreni račun ima še potem 14 dni biti na razpolago družnikom, ki4imejo ugovarjati in te ugovore pismeno izražati ravnateljstvu, katero mora izreden občni zbor zopet sklicati, ako je le pet družnikov vložilo ugovor proti temu letnemu računu. (Razvidi se toraj, da imajo družniki največjo pravico do računov, toraj se ni bati pre-kanjenja ) Družniki dobijo potem izplačane svoje deleže; sicer pa more družnik takoj po preteku prvih 8 dni, ko je pričel pošiljati mleko, dobivati predplačila na račun primerno množini vposlanega mleka. Važen je način določitve vrednosti mleka, katero se ceni po vsebini tolšče. V ta namen sklepa slehern mesec ravnateljstvo račune na podlagi kupčijskega vspeha, koliko pripada na en liter mleka. Zato se štirikrat v mesecu mleko krav od slehernega druž-nika preiskuje na vsebino tolšče in sicer se preiskuje specifična teža mleka z gostomerom, smetana z Che-valierovim kremometrom. Kot pravilo velja, da ima mleko pii 15" C. topline imeti specifične teže od 1.029 do 1.033. Posneto smatra se ono mleko, katero še 3% tolšče nima. Preobširen bi postal, ko bi hotel navesti cel način preračunenja vrednosti mleka, le toliko naj še poudarjam, da ne vsako mleko se enako plačuje, ampaic kedor pošilja jako dobro tolsto mleko, bo za liter več prejel od onega, ki pošilja v zadrugo sicer pošteno, pa 'bolj pusto mleko, kakoršno je na pr. od mladovnih molznih krav ali od holandskih krav, ki sicer veliko pa malo tolstega mleka dajo. Ta način se mi dozdeva pravičen, ker sicer bi oni, ki bi imel liolandske krave, kaj dobro opravil, zadruga pa trpela, ker le tolsto mleko bo obrajtano od kupcev, pa tudi iz takega bo kaj masla. Slehern mesec mora ravnateljstvo te obračune vre'k nosti v mesecu doposlanega mleka naznaniti družnik tu §. 13. razpravlja o rezervnem zakladu. S. 15 o prepirih, ki se izključljivo po cenivcev razsodbi poravnavajo in voli družnik svojega, zadruga svojega in glavni odbor c. kr. kmetijske družbe kranjske svojega načelnika tej razsodni skupini. §. 16. določuje pogoje, pod katerimi je mogoče-izstopiti iz zadruge. Vsakater more koncem leta izstopiti iz zadruge, vendar mora to naznaniti 2 meseca pred sklepom leta. §. 17. določuje pogoje za razpust zadruge. Poseben opravilni red, katerega občni zbor odobriti ima, določuje opravilnik, ki se slehernemu družniku pri vstopu izroči in po katerem se ima družnik stroga ravnati pri 1. krmenji krav. 2. pri molži, 3. pri hlajenju in shranitvi ter prevožnji mleka. Ta opravilnik podučuje, kaka krma se ne sme pokladati, kako se mora paziti na snažnost ne le posode, ampak tudi pri molži, katero mleko se ne sme pošiljati, in sicer mleko od krav, ki so bolne na vimenu ali sploh bolne, od krav, ki so v visoki dobri brejosti ali pa prve dni po teletenji, od krav, ki so se vse vtrujene iz daljnih trgov šele prignale. Te naredbe so potrebne, ako hoče zadruga obvarovati se škode in zgube ne le denarne, ampak tudi moralne, ker s pokvarjenim mlekom bi kmalu zgubila dobro ime in s tem kupce. Nadejam se, da iz te razprave bodo zamogli kmetovalci do dobrega spoznati namen mlekarske zadruge, katero nasvetujem in želim le, da bi moj nasvet našel, odmev vsaj za začetek pri večjih kmetovalcih, ki naj bi se v velikem številu zbrali, ko bodo od si. kmetijske družbe vabljeni k posvetovalnemu shodu, v katerem se bo zamoglo marsikaj še določiti ali prenare-diti, kakor bodo gospodje za dobro spoznali. Jaz sem le za temelj podal svoje nasvete in radosten bom, aka bodo naši gospodarji združili se v mlekarsko zadrugo, ki bo sigurno v korist kmetovalcem. Kar mi bo le moč, podpiral bom rad zadrugo, ki ima po mojem prepričanji prelepo in važno nalogo za našo domovino, ki gotovo potrebuje vsestranskega na-, predka, posebno pa v kmetijstvu, stebru naše domovine. Ne strašimo se ne nekoliko težkoč, z dobro voljo bo vse doseglo se, ako le bodo res skrbni možje vzeli stvar v roke. — Naši kmetovalci potrebujejo zadrug, katere bodo pripomogle, da bodo zamogli naši gospodarji po poštenih cenah spečavati svoje pridelke. Le zadruge bodo zamogle našim pridelkom pridobiti kupcev tudi v veliki svetovni kupčiji. Časi so drugi in po teh morajo se ravnati kmetovalci, ako nočejo zao-stati in propasti. Fr. Povše. Slabo gospodarstvo s senom in gnojem. Ne morem tajiti, da mnogokrat prisilijo denarne, zadrege gospodarja, da proda najboljšo kravo iz hleva, le da se reši tožbe od strani upnika ali eksekucije /.a zastale davke. Vendar pa se godi po naši deželi posebno v nekaterih okrajih silno slabo gospodarstvo, in znane so mi vasi, katere večinoma vso seno prodajajo, torej le malo živine in še to zelo revno redijo, Prav tako prodajajo gnoj, prav za prav bi moral reči, zametavajo gnoj, ker ga prodajajo koš po 30 soldov, in v košu ga je saj 10 centov, tako torej, da velja cent 3 borne solde. Nič bolje se ne godi s pepelom,, \em neprecenljivim gnojem za senožeti, katerega zvrhani mernik prodajajo za en groš! Koliko bi pač pepel in posebno gnoj hlevski doma zalegel, koliko več bi sena pridelali, ko bi z onim za take ničeve cene prodanim gnojem in pepelom gnojili travnike, senožeti in deteljišča. Smelo morem trditi, da bi še enkrat toliko sena spravili skupaj in da bi zamogli potem -podvojiti število govede, katera ima dandanes tako visoko ceno, da se pač sme reči, kdor si sedaj s živinorejo ne more pomagati, ta je sploh nesposoben za gospodarstvo. Količkaj prida voličev velja par blizo 200 gold.! Triletna voliča pa veljata 300 gold. Prav i;tko je s kravami, ker mlekarski fini izdelki se zamorejo za prav poštene cene prodajati. Štedi rajši, kar le moreš, da tiste borne groše dobiš, katere si sicer skupil za prodani gnoj in pepel, z gnojem boš bogatejše pognojil njive, s pepelom in gnojnico pa gnojil travnikom. In kako zapravljivo pač ogromna večina kmetovalcev ne ravna z gnojnico in scalnico v hlevih! Redek je hlev, v katerem bi našel primerno urejeni jarek za zbiranje in odpeljevanje živalske scavnice v posebno gnojnišno jamo, v katero naj bi se stekala gnojnica tudi iz gnojišča, katero je splošno kaj malomarno napravljeno in oskrbovano. Pač pa se toliko hasljiva gnojnica sceja po cestah v namen morda, da bi bolj rastlo kamenje, katerega imamo morda še premalo? Ne tožimo vedno, da slabo gre, ampak pomagajmo si sami in skrbimo, da iz sleherne stvari umemo pridobiti si kak dobiček in gotovo v umnem gospodarstvu z gnojem, gnojnico, pepelom itd- našli bomo izdatno pomoč za povišanje pridelkov. če bomo pridno zbirali vso gnojnico in gospodinje pa skrbno spravljale pepel, pepeluško, saje, kosti itd. ter s temi snovmi gnojili travnike, zagotovljeni smemo biti, da bomo ne le več, ampak tudi dokaj tečniše klaje pridelovali, saj ste pač zapazili, kako močno se kar sama razraste deteljica po senožeti, katera se je pepelila. Zbirajmo vse odpadke, kakoršni se v kmetiji sploh nahajajo, na pr. blato iz dvorišča, smeti, plevel, trske, žaganje, blato iz bajerjev, iz cest, krvi, kosti, čeva itd., vse ima, ko je sprstenilo, dobro gnojilno moč Ne pozabimo, da gnoj je os, krog katere se vrti poljedelstvo in kdor umniše gnoji, toliko boljših in obilniših pridelkov navadno ima. Pa tudi prodaja sena naj se omeji, kolikor je le največ mogoče; uajumniše je, če se vso seno doma porabi za živino, od katere dobivamo pri današnjih cenah gotovo lepih dohodkov in obilno gnoja, zopet s katerim zamoremo bogato gnojiti in tako zagotoviti si, da naše zemlje ostanejo vedno rodovitne. Le tisti gospodar, ki vse seno doma pokrmi iu ves gnoj porabi za lastno kmetijo, resnično umno ravna in ni se mu bati ubožanja njegove zemlje. Kmetijske novice in izkušnje. Kosti, rožena strugovina dober gnoj. Surove, nezdrobljene kosti so za gnojilo brez vse Vrednosti. Pri vsakem gnojilu je to poglavitni pogoj, da koristi, da se v zemlji razkroji. To se pa pri celili, nezdrobljenih kosteh ne zgodi, česar se lahko vsakdo z lastnimi očmi prepriča, ako 15—20 let stare kosti pogleda, katere se dostikrat iz grobov izkopljejo. Te kosti so skoraj nepremenjene in ravno tako trde in tope, kakor čvrste. Res, da del hrustanca sprhni ali fosforno kislemu apnu je pa treba nagle in popolne raz-krojitve gnjilečnih suovi in koščene prsti, da pravi vspeli z njo doseže. Zato je treba kosti drobno zmleti ali na kak drug način pripraviti. Rožena strugovina ima v sebi veliko gnjilčevih snovi in fosforne kislin« in v tem je njena glavna korist ležeča. G-njilca ima okoli 10%, fosforove kisline pa pa blizo 5—670- Ti odpadki se dolgo ne razkrojijo in tako tudi le počasi koristijo. Njih korist se pa da pohitriti, ako se v roženo moko zmeljejo. V obče pa je le malokedaj velika množina takih odpadkov za gnojenje nn razpolaganje. In tako se tudi v veliki meri z njimi gnojiti ne more. Večidel bode bolje kazalo, jih za napravo komposta porabiti. Ce se na kompostnem kupu z apnom pomešajo, se gnjilec roževine z apnom v solitarnokislo apno zveže, kateri gnoj najbolje struenim sadežem dene. In sicer se sme pred setvijo s takim gnojem le v pičli meri gnojiti. Kot kompostni gnoj slabe setve nekoliko popravi, vendar pa najbolj pospešuje bujno rast krompirjevega perja, ne pa rast gomolja. Če se tedaj v nekaterih krajih vendar s takim gnojem krompirju gnoji, se gleda pri tem le bolj na prihodnjo sterneno setev, nego na obilico pridelkov krompirja. Sredstvo, grižo pri čebekih ozdraviti. To sredstvo nam je sporočil gospod Janez Robič iz Kranjske gore ter obstoji v naslednjem: Naredi se zmes iz medu, močno sladkorne vode in nekoliko dobrega vina. Ce je dobiti zvezdanega janeža, naj se ta zdrobi ter v zaprti steklenici namaka vsaj en dan, potem voda odcedi, ter se jo nekoliko prilije tej zmesi. Zmes naj je pa tako sestavljena, da je 3 dele- medu in po en del sladkorjeve vode, vina in janezeve vode. Gospod Robič je star gorenjski čebelar in on trdi, da je to sredstvo njegovim čebelam vedno pomagalo. Korenje je strup milim. V shrambah, katere so začasno prazne in v katerih so miši, dajo se zadnje odstraniti z razrezanim korenjem. Lačne miši hlastno žrejo korenje iu ko pride čas, shrambo zopet napolniti s kakim gospodarskim pridelkom, so vse miši uže mrtve. Poskusiti je treba, vsaj je korenje ceno. Rešitev konj ob požaru. Znano je, kako težko je spraviti konja iz hleva, ako hlev gori ali pa kako sosedno poslopje. Skušnja pa uči, da gre konj tudi ob taki priliki prav rad iz lileva, ako ga osedlamo ali pa obrzdamo. Žalibog, je to priprosto sredstvo prav malo znano, če je pa znano, ob času nevarnosti malo kdo na-nj misli. Kako konju brcanje odvaditi. O tej zadevi piše neki skušen kmetovalec to-le: Jaz sem zabil v hlevu na strop dve kljuki, in sicer tako, da ste vrvi, ki ste od njih viseli, prišle za kakih 30 centimetrov za konja. Na te dve vrvi obesil sem počez vrečo, nabasano s steljo al) kaj drugim enačim, in sicer tako visoko, da je prišla vreča v visočino poskočnega člena, če privežemo konja v hlevu na to mesto, precej čuti za seboj viseti vrečo, vdari nazaj, vreča odleti, a vsled svoje teže pade nazaj in konja po nogah vdari. Na to brcne konj vnovič in ponavlja vse kakih desetkrat, slednjič stisne se pa k jaslim in se boječe ozre nazaj na vrečo. Po treh ali štirih tacih poskusih odvadil se je vsak konj brcanja. Sredstvo zoper črve (gliste) v cvetličnih loncih. Vsak, ki se peča z izgojo cvetlic v loncih, ve, kako so nadležni in tudi negnjusni črvi ali kakor jih v nekaterih krajih imenujejo gliste. Prav dobro sredstvo te nadležneže pregnati je to-le: 125 gramov že-nofove moke vsuje se v veliko škropilnico ter dobra pomeša. Ko je zmes dobro uro stala, polijemo ž njo cvetlice v loncih, vsled česar črvi prav kmalu prilezejo ca površje, kjer jih lahko uničimo. Kako kumare sveže ohraniti. Vzeti je najboljše in najbolj dovršene kumare, katere odrežimo tako, da imajo še pecelj. Odrezano kumaro dobro osušimo in jo potem namažimo z beljakom jajca, tako, da je vsa prevlečena z beljakovino. Beljakovina naredi za zrak neprodirno kožico. Ko se je enkrat tudi beljakovina posušila, obesimo te kumare s kako nitjo za pecelj v posebno suh prostor, kjer se potem dolgo sveže obdrže. Strokovnjaški list „Ham-burger Garten- und Blumenzeitung" trdi, da je mogoče, na ta način kumare ohraniti do božiča. Kako travo zatreti na tlaku in potih. Belež, to je, apno v vodi razstopljeno, kakor ga rabimo za belenje sten, zavrimo in dodenimo med kuhanjem toliko stolčenega žvepla, kolikor se ga raztopi. S to tekočino polijmo s travo zaraščeni tlak ali pot. Tudi voda, v kateri je raztopljenega veliko železnega vitrijola, ima neki tudi dober vspeh ali pa rudninske kisline, ki so onesnažene in jih ceno dobimo. Varovati se pa moramo izkopavanja trave, kajti v te zrahljane špranje se še le travno seme zaseje. Poziv vodstvom ljudskih šol, oziroma krajnim šolskim svetom. Visoko c. kr. kmetijsko ministerstvo dovolilo je na podlagi odloka iz dne 25. junija t. 1., št. 8361, v podporo šolskim vrtom na Kranjskem 300 gold., kojo svoto razdelil bode podpisani odbor vodstvom ljudskih šol, oziroma krajnim šolskim svetom, kateri v svoji prošnji dokažejo potrebo podpore, k čemur jih podpisani odbor s tem poživlja. Dana podpora sme se porabiti edino le za zboljšanje oziroma ustanovitev šolskega vrta, ter bode podpisani odbor v svojem času zahteval dokumentovan izkaz o porabi prejete podpore. — Prošnje za podporo vložiti je zadnji čas do 23. avgusta t. 1. podpisanemu odboru. Prošnjam za podporo v namen zboljšanja uže obstoječega vrta je pridjati priprost načrt vrta, risan v merilu 1:100 , iz katerega je razvi den sedanji stan vrta iz različnih kultur. Popisati je tudi način, katerega se učitelj pri obdelovanji vrta drži. Prošnjam za podporo v namen ustanovitve novega šolskega vrta je pa dodati dokaz, da je učitelj, ki bode vrt imel v oskrbi, zmožen praktično izvrševati šolsko vrtnarstvo. Glavni odbor c. kr. kmetijske družbe za Kranj s k o. V Ljubljani 3. avgusta 1886. Gustav grof Tliurn m. p., predsednik. Gustav Pire m. p., tajnik. Razpis cesarske štipendije za kmetijsko šolo „Francisco-Josefinum" v 3Iod-lingu pri Dunaji. Nj. c. kr. apostoljsko veličanstvo presvitli cesar so darovali iz svoje privatne kase za kmetijsko šolo „Francisco-Josefinum" v Modlingu za prihodnji triletni tečaj od 1886/7 1. počenši eno ustanovo (štipendijo) po 250 gold. na leto. Za sprejem v to šolo je treba: 1. Dovoljenja starišev ali oskrbnikov; 2. starosti najmanj 16 let; 3. dokazov o taki šolski izobraženosti, kakoršnih je pridobiti po dobro dovršenih spodnjih štirih razredih javnih srednjih šol. Zelo želeti je tndi dokaza o kakih dejanstvenih na kakem kmetijstvu pridobljenih vednostih. Prosilci za to ustanovo naj svoje prošnje s potrebnimi prilogami vložijo najdalje do 31. avgusta t. h pri vodstvu „Francisco-Josefinum" v Modlingu, od katere se dobivajo tudi zavodovi programi. Štipendisti plačevanja šolnine niso oproščeni. Od c. k r. ministerstva poljedelstva. Tržne cene. V Kranji, 9. avgusta 1886. Na današnji trg je došlo 44 glav goveje živine-in 11 prešičev. gl- kr gl kr. Pšenica, hektol. . . 6 82 Ajda, hektol. . . . 4 55 Rež, 5 52 Slama, 100 kil . . 2 — Oves 3 25 Seno, „ . . 2 50 Turšica 5 m Špeh, fr. kila . . . — 56: Ječmen n 5 04 Živi prešiči, kila . . — — V Ljubljani, 7. avgusta 1886. Povprečna cena. Trg Magaz. Trg I Magaz. gl. kr. gi. kr. gl. |tr. £k kr. Pšenica, hektol. 6 50 7 37 Sur. maslo, kila — 1 j 90 Rež „ 4 87 6 12 Jajca, jedno. . - l — —■ Ječmen „ 4 12 4 95 Mleko, liter . . — 8 — —■ Oves „ 3 06 3 15 Gov. meso, kila — 64 — —L Soršica „ — _ 6 47 Telečje meso, „ - 50 — —. Ajda „ 4[:$9 5 05 Prešič. meso, „ — 60 — Proso „ 4 87 4 98 Koštrun „ - 34 — __ Koruza „ 4!87 6 20 Kuretina, jedna — 54 — Krompir, 100 kil — - — Golobje, jeden . — 20 — Leča, hektoliter 10 — — — Seno, 100 kil . 241 — —. Grah 10 — — — Slama, „ „ . 267 — _„. Fižol „ 10 — — — Drva, trde, sež. 6 40 — —_ Gov. mast, kila 1 — — — „ mehke, „ 4 15 — _, Svinska mast „ 66 — — Vino, rud., 1001. _ __ 24 __ Špeh, fr. — 60 — — „ belo, „ — _ 20 „ prek. " — 70 —