Peto zasedanje skupščine Vesna Bleiweis Poslovanje in začasna zamrznitev projekta ^ Ljubljana, 11. septembra - po poletnih počitnicah se je sestala skupščina Poslovnega sistema Mercator. Poslovni rezultati sistema kot celote so pokazali njegovo trdnost pa tudi nekaj slabosti. Do republiške ureditve vprašanj o varstvu družbene lastnine in privatizacije podjetij, bo moral projekt o preobrazbi družbene lastnine v Mercatorju v hladilnico. Boljši z nižjimi plačami Poslovni rezultati Mercatorja kot celote, za prvo polletje letošnjega leta, niso niti dobri, niti slabi, kajti vse je treba gledati skozi učinke revalorizacije. Treba pa je reči, da v večini kazalnikov, ki kažejo stabilnost poslovanja in gospodarjenja, odstopajo od povprečja gospodarstva Republike Slovenije. . Sešteti prihodki Poslovnega S1stema Mercator predstavljajo 4,7% prihodkov slovenskega gospodarstva: dobiček 5, akumula-cija 8,1 in izgube 0,2%. Vsak delavec v Poslovnem sistemu Mercator - nas pa je kar 19.000, je ustvaril 24.389,00 dinarjev brutto dobička ali 82,9% več kot so ga v povprečju ustvarili delavci v slovenskem gospodarstvu. Pod slovenskim povprečjem sta le dejavnosti kmetijstva in turizma. Akumulacija na delavca je v Poslovnem sistemu za 199,4% višja °d povprečne akumulacije na delavca v slovenskem gospodarstvu. Tudi pridelana izguba na delavca je v poslovnem sistemu 3 krat nižja, kot v slovenskem gospodarstvu. Nekoliko boljši fczultati od povprečnih v slovenskem gospodarstvu še ne po-utenijo, da smo brez težav. Povsem enake kot ostale nas pesti- jo. V Vselikih številkah pa so samo nekoliko manj očitne. Bolj žalostno poglavje pa so čisti osebni dohodki na delavca. Povprečno je vsak delavec v Poslovnem sistemu Mercator v prvem polletju zaslužil 4.471,00 dinarjev, kar je za 5,1% manj, kot so v povprečju zaslužili ostali slovenski delavci. To zaostajanje je bolj ali manj posledica že dolgoletnega zaostajanja osebnih dohodkov za republiškim povprečjem. Po silnem grmenju - brez miši Še bolj žalostno poglavje od plač pa je poglavje o davkih in prispevkih, ki so jih podjetja dolžna plačevati za splošne in skupne potrebe družbe. Te so v razporejanje dohodka posegle tako, da je podjetjem ostalo za lastne potrebe komaj 50,8% razporejenega dohodka. To je le za 1,7% več, kot v prvem trimesečju letošnjega leta, ko je bilo raz-bobnano razbremenjevanja gospodarstva. Tresla se je torej gora, a o miši ne duha ne sluha. Podatek o izgubi, ki jo je ustvarilo osem podjetij, ni posebej zaskrbljujoč. Polovica od nekaj čez štirinajst milionov dinarjev ustvarjene izgube, je nastala v Mercator-Kmetijskem gospodarstvu Kočevje. Nobeno podjetje ni imelo izgube na substanci, vsa so imele izgubo zaradi nezadostnega dobička. Trgovcem se padec kupne moči, konkurence in vpliva drugih dejavnikov, že močno pozna. V primerjavi z lanskim polletjem, zaloge v povprečju ležijo 6 dni dlje. Nismo pa slišali, kaj vse so trgovci storili, da bi stanje popravili. Krovno podjetje dobiva svojo podobo Da je krovno podjetje poslovalo z dobičkom, smo zapisali že v prejšnji številki časopisa. O tem, kako pa je znotraj krovnega podjetja poslovala in delovala posamezna njegova organizacijska enota, je tekla beseda na skupščini. Organizacijske enote - sektor za trženje, sektor za razvoj, sektor za finance in sektor za ekonomiko, informatiko in splošne zadeve ter oddelek za promet s kmetijskim repromate-rialom, so finančno različno uspešni. To je seveda odvisno od narave dela, ki se odvija v posameznem sektorju in od dogovora o načinu financiranja. Po finančnem rezultatu izstopa sektor za trženje, največ idej pa je seveda rojenih v sektorju za razvoj, plačanih pa bore malo. Pričakovati bi bilo, da se bo prav ob poročilu o delovanju in problematiki posameznih organizacijskih enot v krovnem pod- jetju razvila razprava, vendar je bilo vse tiho. Bojim se le, da bo ob vstopu v prihodnje poslovno leto porabljenih veliko preveč besed za dokazovanje potrebnosti in nepotrebnosti posameznih del. Marsikaj bi lahko inicirali že sedaj. Manj hude krvi in manj stisk na obeh straneh. Informacije ”za povrh” Namera o ustanovitvi lastne zavarovalne družbe je dokajšnjega monopolista na področju zavarovalništva spodbudila, da je pripravljen ponuditi ugodnejši tretma v sklepanju zavarovalniških poslov s članicami poslovnega sistema. Na podlagi te infomracije se je skupščina odločila, da bo glede na ponujene ugodnosti o ustanovitvi lastne zavarovalne družbe, sklepala kasneje. Poslovodni odbor, odbor ustanoviteljev in stroka bodo morali temeljito proučiti ponujene bonitete in presojo prepustiti skupščini. Še vroč projekt za preobrazbo družbene lastnine v Mercatorju bo moral za nekaj časa v hladilnico. Najmanj za toliko časa, dokler ne bo znana republiška zakonodaja, povezana z varovanjem družbene lastnine in privatizacijo podjetij. O zakonodajnih načrtih se šele govori, procedura v skupščini Republike Slovenije pa naj bi bila končana do letošnjega novembra. Iz načrtov Ne prezrite Razpis nagrad 3 Gotovinska posojila 3 Več ne gre, manj se ne sme 4 Prevajanje obstoječih delovnih razmerij 5 Zagreb nam ni v čast 5 Prenova na podlagi parol ali dejstev? 8 Nasvet za ozimnico 10, 11 Ljube bralke, ljubi bralci, pred vami smo. Drugačni. Vam ugajamo, ali pa vas je morda sprememba neprijetno presenetila? Upamo, da vam ugajamo. Spomladi smo vam na podlagi ankete med vami obljubljali tudi revijsko obliko časopisa. Zal, iz te nularice ne bo kruha. Revijska oblika našega časopisa bi bila za približno 45% dražja °d sedanje. Zato smo se v uredniškem odboru odločili, da tega Pač ne bomo storili. Storiti pa smo morali nekaj drugega, prav tako nič hvale vrednega. Podražiti ceno izvoda časopisa. Septembrska številka časopisa stane 7,00 dinarjev. Neradi se odločamo za take poteze. Toda podražitev je nujna ■n izhaja iz naslednjih dejstev: materialni stroški za časopis so °d junija do avgusta strašansko narasli (poštne storitve 400%), obenem pa je nad nami zahteva skupščine Poslovnega sistema Nadaljevanje na 2. strani Mercator, da se časopis vzdržuje v pretežni meri sam. Do polletja smo z zaračunavanjem časopisa pokrivali okoli 60% ekonomske cene, razliko pa nadomestili iz prispevka podjetij za krovno podjetje. Če hočemo to razmerje do konca leta ohraniti, je podražitev nujna. Razumemo, da bo podražitev naletela na negodovanje, prav gotovo pa ne bi smela vplivati na zmanjšanje števila naročnikov. Časopis Mercator je še edina kolikortoliko spodobna oblika za medsebojno obveščanje, pa še ta včasih zaradi premajhnega sodelovanja zataji. Upamo, da boste našo novo zunanjo podobo dobro sprejeli in da tudi podražitev ne bo povzročala hude krvi. Smo in ostajamo vaši, čeprav nas je vedno manj. Urednica Vesna Bleiweis Osnovni finančni rezultati v Poslovnem sistemu Mercator in v gospodarstvu Slovenije I.-VI. 1990 / v 000 din ^P- NAZIV ELEMENT GOSPODARSTVO RS PSM INDUSTRIJA PSM GOSP .RS KMETIJSTVO PSM GOSP.RS TRGOVINA PSM GOSP.RS TRG.NA PSM DROB. GOSP.. RS TRG.NA PSM DEBELO GOSP .RS ZUNANJA PSM TRG. GOSP..RS GOSTIM PSM .IN TUR. GOSP.RS STORITVE PSM GOSP. RS 1. Prihcdek skisaj 210,410.892 9,985.543 1,737.104 102,787.552 1,151.168 7,545.821 6,754.033 58,422.662 3,040.696 19,564.433 2,542.029 28,139.086 1,171.3$ 10,719.239 99.912 3,632.954 243.329 12,009.656 2. CtihodkL skupaj 236.362.648 9,553.333 1,663.735 102,555.234 1,112.895 7,089.249 6,452.312 56,514.103 2,902.571 18,823.046 2,428.431 27,427.473 1,121.310 10,263.584 96.138 3,508.758 225.253 11,133.31 3- B-uto dobiček 8,824.752 437.457 70.569 4,063.685 44.004 375.213 299.608 1,816.454 138.837 713.931 110.776 679.279 49.995 423.244 5.200 235.4C0 18.076 1,033-88? 4. Ustvarjeni dohodek 37,825.406 1,316.071 248.6C9 19,134.966 149.776 1,270.331 834.632 6,137-581 442.435 2,674.109 273.095 2,112.348 119.102 1,351.124 34.948 1,027.762 48.106 3,120M 5. Skupaj ustvarjem izguba v tekccan letu 7,263.853 14.278 406 5,506.792 8.209 23.138 3.770 128.161 3.770 46.287 63.081 „ 18.793 1.893 152.740 . 248.622 6. Vkalkulirani bruto oeeb.dch. 34,827.190 899-398 177-833 19,564.364 124.637 1,010.371 535.737 4,385.722' 334.310 1,974.256 162.320 1,476.228 69.107 935.238 31.174 913.906 ■30.031 2,172.13? 7. Akumlacip 1,691.022 137.195 12.901 739.893 12.642 73.482 105.031 352.C59 43.182 122.025 37.943 135.5CO 23.906 94.534 515 59.274 6.1C6 338.699 8. Število zaposlenih 661.893 17-937 3.469 388.087 2.545 19.147 10.741 72.664 6.616 37.210 3.228 23.211 897 12.243" 752 17.024 430 35.169 1. Dch.na delavca (v din) 57.147 73.372 71.666 49.336 58.851 66.3^ 77.7C5 84.465 66.874 71.865 84.602 91.C06 132.778 110.359 46.473 60.371 111.874 88.1$ 2. AkurLdac-ra delavca (v din) 2.555 7.649 3.719 1.907 4.967 3-838 9.779 4.845 6.527 3.279 11.754 5.838 26.651 7-721 685 3.482 14.200 9.631 3. 381132, telefax 0608 81000 zimske sorte šele z jonatanom, ki ima v toplejših legah in letih že bolj značaj jesenske sorte. Prav ta sorta pa kaže poleg nekaterih dobrih (rodovitnost) tudi nekatere slabe lastnosti, med katerimi je prav njena neustaljena trpežnost zelo značilna. Seveda pa je ob obilnih letinah kot je bila zadnja, možno dobiti še številne stare sorte, med katerimi so zelo okusne, a manj trpežne nekatere renete in kosmači, med trpežnejšimi pa so manj okusni razni ščtinci, trdike, vahne, zelenci, bobovec itd., okusnejše pa krivopecelj, voščenke, carjevič, belfler, ontario itd. Za uspešno shranjevanje pa morajo seveda biti plodovi vseh teh sort pravilno obrani, da ostanejo nepoškodovani in prebrani tako, da se izloči ne samo poškodovane, temveč tudi predrobne, bolne in nerazvite plodove. Bolezni sadja v skladišču Kljub temu , da smo morda dobro poskrbeli za pripravo shrambe in izbiro sadja za ozimnico, pa se kaj lahko zgodi, da se nam sadje eno leto bolje drži kot drugo leto. Temu je navadno vzrok bolj ali manj izraziti pojav tako imenovanih skladiščnih bolezni. Te bolezni lahko razdelimo v dve skupini: 1. Bolezni, ki jih povzročajo škodljivi mikroorganizmi. Te bolezni lahko okužijo plodove že v nasadu, a bolezenski znaki se v večji meri pokažejo šele v skladišču. Med temi boleznimi se v toplih a vlažnih kleteh lahko v velikem obsegu pojavi tako imenovani skladiščni škrlup in razne vrste gnilob, kot npr. grenka gniloba (Gleosporium), navadna gniloba (Monilia), zelena gniloba (Penicilium) in še nekatere. Mnogo bolj nenavadne in nepričakovane pa so tako imenovane 2. Fiziološke bolezni, ki navadno nastopijo v odvisnosti od klimatskih in talnih vplivov v teku vegetacije. Niso pa vse v vseh pogledih dovolj raziskane in so zato včasih tudi nepredvidljive. Znano je predvsem to, da je obseg njihovega pojava v veliki meri odvisen od vsebnosti kalcija (Ca) v plodu. Prehod Ca v plod pa ni odvisen samo od založenosti tal s tem elementom, temveč tudi od založenosti tal z drugimi elementi, odvisno ioni, od katerih lahko predvsem nekateri (antagonisti) kot npr.kalij (K), natrij (Na), magnezij (Mg) itd preprečijo ustrezen prehod Ca v rastlino. Nadalje lahko tudi prebujna rast, ki jo vzpodbuja predvsem dušik (N2) odtegne kalcij plodovom v rastne vršičke. Te vzroke se sicer da v precejšnji meri obvladati z ustreznim gnojenjem in agrotehniko, mnogo teže in pogosto nemogo- če pa je obvladati klimatske vzroke - predvsem sušo, ki je posredno lahko vzrok za takšna obolenja. Kalcij namreč lahko pride v plodove samo toliko časa, dokler so le-ti še razmeroma majhni ter zeleni, ko lahko še asimilirajo in transpirirajo in če v tem obdobju nastopi suša, lahko pride do pomanjkanja Ca v celičnih mrenicah plodov in s tem do nestabilnosti celičnih open. To nesorazmerje mineralnih snovi v plodu se lahko pokaže navzven pri različnih sortah na različne načine in v različni intenzivnosti. Tako se npr. dokaj poznana steklavost plodov najprej pokaže - pogosto že v nasadu - pri najdebelejših plodovih glostra. Če steklavost ni že preveč izrazita, se v skladišču včasih celo zmanjša, ob močnejšem pojavu pa lahko povzroči hitrejše propadanje plodov. Podobno je tudi grenka pikčavost, ki je pri nas najbolj znana pri cox oranžni reneti in je opazna gotovo leta na najdebelejših plodovih že v nasadu in nato v skladišču lahko hitro napreduje v notranji zlom, ki je med vsem fiziološkimi boleznimi najboj nevarna bolezen in je najbolj občutljiv prav jonatan in nekateri njegovi kržanci. Tudi ta bolezen je najizrazitejša pri debelih in prezrelih plodovih na intenzivneje obarvani, to je na obsonče-vi strani. Meso na tem mestu najprej porjavi in plod se zmehča. Ker jo navadno razmeroma kasno opazimo, nam lahko naredi največ škode. Včasih se sicer na poškodovanih mestih predhodno pojavijo t.i. jonatanove pege, ki pa niso vselej znak bližajočega se notranjega zloma, so pa opozorilo na prezrelost plodu. Druge fiziološke bolezni so pri domačem skladiščenju manj pomembne. Kako preprečiti fiziološke bolezni? V ekstenzivnih nasadih so bolj redek pojav, najpogostejši pa so nekatera leta v mladih intenzivnih nasadih, posebno če so premočno pognojena z dušikom. Zato moramo poleg ustreznega založnega gnojenja poskrbeti tudi za zmerno dognojevanje mladih dreves. V sušnih letih pa se da do neke mere preprečiti pojav teh obolenj s pravočasnim večkratnim škropljenjem s foli-arnimi gnojili, to je s pripravki, ki vsebujejo Ča v takšni obliki, da ga rastlina lahko sprejme preko lista kot so npr. kalcijev klorid, kalcijev nitrat, fertisal itd. Seveda pa je predvsem težko pravočasno napovedati dolgotrajno in močno sušo, ker se sicer vsi raje izogibamo nepotrebnih in prepogostih škropljenj. Ker je bila zadnje leto suša v skoraj vseh predelih naše države, je tudi letošnji pridelek sadja glede trpežnosti na splošno slabši kot sicer. Tudi pri nas v nasadu Resje pri Podvinu, ki leži razmeroma visoko in je pridelano sadje vsled tega navadno bolj trpežno, smo letos drugič (prvič leta 1979) opazili izrazitejši pojav tudi notranjega zloma pri jonatanu. Zato svetujemo vsem, ki hranijo v kleteh sadje, da pregledajo plodove predvsem te sorte, izločijo bolne in najprej porabijo lep.še in debelejše plodove, ki so najboj izpostavljeni kvarjenju. Časopis poslovnega sistema Mercator Časopis poslovnega sistema Mercator, d.d., Ljubljana, Titova 137. Izdaja Center za obveščanje PSM. • Uredništvo: Titova 137, 61113 Ljubljana. ^061/373-047. • Ureja uredniški odbor: Franc Božič, Franci Dovč, Ivan Drozdek, Marija Fajfar, Alenka Por, Nada Rihtar, Lojze Šterk, Mhtija Trstenjak in Franc Zadravec. • Glavna in odgovorna urednica: Vesna Bleiweis. e Tehnični urednik: Matjaž Marinček. • Tiska DP Delo - Tiska časopisov in revij, p. o. • Glasilo prejemajo delavci, združeni kmetje, učenci in upokojenci PSM • Izhaja zadnjo sredo v mesecu. Naklada 16.500 izvodov. Po mnenju pristojnega republiškega organa je časopis opravičen temeljnega davka od prometa proizvodov. OZIMNICA VELIKA OZIMNICA KOMPOTI 6 koz. ä 720 ml višnja marelica breskva 2 kom 1 kom 1 kom 12 koz. ä 720 ml sliva 1 kom kumarice 3 kom hruška 1 kom rdeča pesa 3 kom 125 din paprika 3 kom DELIKATESNI PAKET mešana solata 2 kom 6 koz. ä 370 ml ajvar 1 kom namaz s papriko 1 kom 330 din namaz s hrenom 1 kom MALA OZIMNICA olive 1 kom 6 koz. ä 720 ml šampinjoni 1 kom kumarice 1 kom čebulica 1 kom rdeča pesa 2 kom gorčica 1 kom paprika 1 kom 130 din mešana solata 1 kom PAKET KETCHUPI ajvar 1 kom 6 koz ä 310 ml PAKETI 160 din pikant ketchup 2 kom paradižnik ketchup 2 kom MEŠANA SOLATA pizza ketchup 1 kom PAKET DRESSINGI 6 koz. ä 310 ml hambi dressing hrenov dressing ciganski dressing lovski dresing solatni dressing curry dressing kom kom kom kom kom kom 80 din 6 koz. ä 720 ml no din paprika ketchup RDEČA PESA 6 koz. ä 720 ml KISLO ZELJE 6 koz. ä 720 ml KISLA REPA 6 koz. ä 720 ml 1 kom 115 din PAKET NIZKOKALORIČNI DŽEMI 6 koz. ä 210 ml mango 1 kom papaja 1 kom kivi 2 kom marakuja 1 kom brusnice 1 kom 160 din 95 din