List 46. Gospodarske skušnje. Ali je bolje rezano ali nerezano mrvo pokladati kravam ? Neka Meklenburaka kmetijska družba je skušala zvedeti: ali je bolje krave krmiti z rezanico aii z nerezano mrvo? In kakor časnik omenjene družbe poroča, 80 po daljnih skušnjah zvedeli sledeče: 1. Nerezana klaja se priporoča zaradi tega, ker se z njo prihrani precej krme, krave pa vendar niČ manj mleka ne dajejo in tudi mesa ne zgubljajo. 2. Prihrani se pa krme zato, ker živina mora klajo bolj žvečiti in jo prežvekovati; ker se potem takem klaja bolj s slinami pomeša, zato se iz nje ia-vleče vsa redivna tvarina. (Po izreku nekega veljavnega živinozdravnika gre, če se živini samo rezanica poklada, od nje veliko kar naravnost v 2. želodec (avbico), se tedaj ne prežvekuje in le malo prekuha v redivne šoke; če se pa le samo nerezana mrva živini poklada, se vse to ne primeri.) 3. Da živina , katera ni vajena dolge (nerezane) klaje, izprva takošne ne žre rada, je lahko razumeti iz tega, da je primorana nerezano klajo dalj časa žvečiti; če je živina že stareja, se ve da, potem zgubi na mleku in inesu. Zato je treba že mlade krave privaditi na nereeano klajo. 4. Da živina , katera nerezano klajo dobiva, ni tako vampasta, kakor una, kateri se rezanica poklada, izvira iz tega, da so stebla klaje izrezana, katera bolj napolnijo želodec in ga raztegnejo. 5. ' Da živina pri neizrezani klaji več pije , kakor pri rezani, pa izvira iz tega, da več slin potrebuje pri nerezani klaji. 6. Da se pa živina pri rerezani klaji sploh bolje počuti, to izhaja iz tega , da s tako klajo dobiva bolj naravno krmo.