List 38. Kako napraviti dober vinski kis. (Popravek k članku s tem napisom v 36. listu „Novic".) V 36. listu letošnjih „Novic" je recitiran članek iz goriškega „Gospodarskega lista" z naslovom: „Kako napraviti dober vinski kis." V tem članku je rečeno, da slavni prof. Pasteur za napravo kisa posebni aparat priporoča, in da tak primerni aparat za napravo kisa posodar Trost v Vipavi po 15 gold, izdeluje. Gospod prof. Povše, pisatelj tega članka, mi pač ne bode zameril, ako v pojašnjenje stvari sledeče objavim: Ako gosp. prof. Povše „Weinlaube" leta 1876. v roke vzame, bode lahko na 244 strani članek slede- čega napisa našel: „Ein sehr praktischer Schnellessig-stander". Ta članek je pojasnen s prav lepo določno ilustracijo in s podpisom E. Dolenc. In če gosp. profesor Povše ta članek pazljivo prečita ter ga s popisom „Die Schnellessigfabrikation" v knjigi „Compendium der chemischen Technologie der landwirthschaft-lichen Hilfs- und Nebengewerbe als Leitfaden bei den Vortragen an der k. k. hoheren landwirthschafiichen Lehranstalt zu Ungarisch-Altenburg" na str. 375 primerja , bode pač našel — kar mu pa menim, da niti iskati ni treba — da je aparat, kakoršnega za napravo kisa posodar Trost na Slapu pri Vipavi (ne pa v Vipavi) izdeluje, po meni toliko zboljšani francoski in po meni uže leta 1876. objavljeni in priporočeni, da bi bilo pač veliko bolj opravičeno reči: „R. Dolenc priporoča posebne aparate", kakor pa: „slavni profesor Pasteur priporoča posebne aparate". Toliko brez vse zamere, držeč se gesla: „vsakemu svoje." Na Slapu dne 13. septembra 1884. E. Dolenc. 300