296 Priporočilo „svetle pšenice44. **) Iz Rudnika pod Ljubljano. Lanske „Novice" so v 37. listu prinesle novico o pšenici „svetla pšenica" (Glanzweizen) imenovani, katera se dobiva pri grofu Gustavu Auerspergu v Mo-kricah na Dolenjskem. Brž sem si naroČil hvaljene pšenice y4 hektolitra, to je, 25 litrov za poskušnjo. Naj danes poročam, kako se mi je obnesla. Vsejal sem jo ne ravno v najboljšo, a tudi ne v najslabšo zemljo, bila je toraj srednje vrste zemlja. Vsejana je bila redko in potem očiščena plevela, kakor druga domača pšenica. Cvetela in zorela je res 14 dni kasneje. Imela je močne bilke in težke, izvrstno lepe klasove, tako, da so jo, ker je njiva ob potu, memo gredoČi zarad lepote kar občudovali. Ko smo jo poželi, posušili in omlatili, sem dal zmeriti in stehtati zrnje , kateresra se je bilo iz 25 litrov semena pridelalo 322 litrov, ali po stari meri rečeno, iz 13 bokalov 1072 mernika. Gotovo bi je bilo pa še precej več bilo, če bi mi je ne bili ljudje v klasji toliko potrgali, ki so jo drugim kazat nosili. Mernik te pšenice je tehtal 47 funtov. Dal sem jo mleti, njena moka ni nič manj lepa, pa tudi nič manj je ni bilo od domaČe, ampak še lepša in več je je bilo. Tudi kruh je iz nje tako dober, kot iz domače. To je moja enoletna lastna skušnja o tej pšenici, o kateri poročila nisem ne za las pretiral. Vsaka no- 4. % * . w **) Lepa hvala za poročilo, ki ima toliko več veljave, ker se popolno vjema s skušnjo na vrtu družbe kmetijske, tudi v današnjem listu naznanjeni. Vred. vina najde nevernih Tomažev, tako se tudi „svetli pšenici* ni manjkalo kritikarjev, ki so jo brez skušnje obsodili za slabšo od domače. Skušnja me je drugače učila, zato to pšenico priporočam prav gorko vsem posestnikom, naj jo poskusijo sejati; zagotavljam jih, da zaradi izvrstnega pridelka ne bodo je več opustili. Nekaj Čez 200 litrov Čiste, kakor zbrane, imam na prodaj tudi jez, če jo kdo potrebuje. Simon Puncah, učitelj in posestnik. 297