Štev. 10. V Ljubljani, dne 3. oktobra 1912. Leto Bes deklet z doma. Najprej dr. Kreku na njegov članek »Za ženske« nekaj v odgovor. Če bi se hotelo natančno dognati, (koliko deklet se po mestih izgubi, bi bilo pač treba prešteti, koliko je vseh Sdelavk po mestih, koliko od teh jih je |io naših društvih in koliko je zanesljivo dobrih. Potem bi po mojem mnenju podba drugače izpadla. Župniki po de-feeli imajo v tem oziru precej skušnje )in so splošno mnenja, da mesta in tu-jji.ua požreta velik del deklet, ki se preselijo tja. In nezakonske matere po luestili, ali niso izvečine s kmetov doma? In saj ni skoro drugače mogoče. Če žc na deželi vidimo, da sc iih veliko Jjokvari izmed tistih, ki gredo služit v porodne in versko mlačne hiše, se mo-l~a to še v večji meri vršiti po mestih, kjer je znatna večina gospodarjev liberalna, na mizi slabi časopisi — da o 'drugem molčimo. Komisija za preskrbo stanovanj na Dunaju je v tem oziru razkrila grozne stvari! Siccr pa rad juiznam, da jc v Ljubljani in drugod /veliko dobrih in izglednih poslov, posebno kuharic. Za dekle jc pa splošno slabo. Obleka je sama na sebi le postranska stvar, ki se ravna po šegi kraja, /toda tudi v obleki sc kaže notranjost srca in človekov značaj. Ravno najboljša dekleta tudi v mestih ostanejo skromna v obleki, ko gizdavost v noši navadno kaže, da srce ni več isto, da jc začela zginjati ponižnost in pobož-host. Beg deklet v mesta na Gorenjskem ni tako hud, kot jc na Dolenjskem. Tu se nahajajo fare, ko žc ni prav nič od-raščenih deklet doma. Vsak dan skoro slišimo, kako je ta ali ona zašla. Po mojem mnenju je nevarnost velika in jpreti izpodnesti skalo, na kateri sloni lirihodnjost našega naroda. Naj oni, ki So dobri ostali, zahvalijo Boga, ki jih Je rešil in ubranil, toda naj nikar nc Pozabijo, koliko drugih ie nesrečno za- šlo. Zato ni odveč, ako se tem, ki so šc doma, nevarnosti po mestih in tovar-mah pokažejo take, kakršne so. Morda se ta in ona vendar le reši. S tem pridem na nadaljno razpravo izprožene-ga vprašanja. III. Kako se da to gibanje omejiti. a) Nekateri vidijo najboljšo rešitev tega vprašanja v dobrem gospodinjskem poduku. Zanemarjene gospodarske razmere so res glavni vzrok izseljevanja. Ker ljudje kljub rodovitni zemlji niso našli doma zadosti kruha, so ga šli na tuje iskat. Ko hi znali prav gospodariti in vse izrabiti po naših razmerah, bi imeli kmetje lahko za polovico večje dohodke. Zato jc naša dolžnost, ila kmetom, ki so tako revni in vodno dobrega pouka željni, kažemo v gospodarstvu pravo pot. Vzgleda in navoda potrebuje ljudstvo. Koliko se da v tem doseči, vidimo v krajih, kjer so posamezni vzgledni gospodarji res modro uredili svoje gospodarstvo. Tudi gospodinje so potrebne poduka. Čim bolj si bodo znale povsod pomagati in si boljše uravnale domačo hišo, boljše bo za splošno gospodarstvo. Sicer se nc čuti posebno pomanjkanje gospodinj, dasiravno dobrih ni preveč. Večina deklet komaj čaka na zakon. Mi najbolj pogrešamo dekel za polje, za prašiče in za krave, dekel, ki se vsakega dela z veseljem in vnemo lotijo ln delajo ravno tako gospodarju, kakor bi sebi delale. Gotovo pa ni, če bo obširnejši gospodinjski pouk pomnožil veselje do težkega, ali kakor pravijo »umazanega« dela. One gojenke, ki so šole obiskovale ali se tečajev udeležile, bi morale biti vsem drugim v zgled, kako se vztrajno na polju dela, prašiče opravlja in vsakega dela prime. Že zdaj se dobe lahko gospodinje in kuharice, dekle za doma in hišne, toda dekel za poljsko delo ni skoro dobiti. Ravno to nam kažejo tudi druge dežele. Na Moravskem, kjer da dežela milijone za poduk, kier imajo povsod go- spodinjske šole in tečaje, ni skoro mogoče dobiti zanesljive dekle. Češka je še na višji stopinji gospodarske izobrazbe. A lani so sklicali posebni shod v nemškem kulturnem svetu, ki naj osvetli to vprašanje. Šc veliko hujše je na Pruskem, hudo je v Švici. Poduk mora biti, in sicer za sedanji čas, ker se ne more tako gospodinjiti, kakor v starih časih. Vendar razen poduka je treba šc drugih podlag. b) Na Pruskem se je sprožila misel, da bi se do gotove starosti prepovedalo vsako izseljevanje, ker ravno v otroških in dekliških letili do dvajsetega leta je tuj svet najbolj nevaren. Ko bi bila ostra prepoved, bi ostale doma, bi se dela navadile in počasi zgubile nekoliko veselja do tujine. Nasvet bi bil prav umesten tudi za nas. Ko bi pozneje tudi vse ravno tako šle, bi vendar imeli nekaj let več delavk na kmetih. To bi še precej pomagalo. Mnoge bi pa tudi doma ostale pozneje. Seveda ne moremo rešitve socialne rane od paragrafov pričakovati. Pota bi se vedno dobila za skrivno uhajanje, ki bi se gotovo vršilo. Ako bi pa država izdala kako tako zapoved, bi bili vsi kmetje zelo zadovoljni. Danes tega še upati ne moremo. Potrebno je pač, da stariši in varuhi malo bolj spoznajo svojo dolžnost nasproti otrokom in varovancem ter z odločnostjo prepovedo in zaprečijo selitev na tuje pred zrelostjo, ako ni prav posebnih vzrokov. c) Selili so se pred nami in selili se bodo za nami v mesta in tovarne, ker kmetje zalagajo vse z vedno novo krvjo. Kmetje so v vedni zvezi z Bogom in zemijo, zato imajo največ naravne moči. Naša dolžnost jc le omejiti izseljevanje deklet, tiste pa, ki morajo ali vendar gredo kljub svarilom, zavarovati pred pogubo. Kako bomo to dosegli? Po mojem mnenju jc najbolj gotova rešitev v pravem duhu urejena Marijina dekliška družba. Trta, ki rodi sad. mora biti na kolu, kjer io solncc 9' ogreva in dež namaka, kjer raste, cvete in sad rodi. Čc ni trta na kolu, je v blatu in segnije. Mlado in še posebno dekliško srce potrebuje opore v nevarnostih in težavah življenja. Mati lepe ljubezni prihaja že pri jutranji zarji deklet s prošnjo: »Hči, daj mi svoje srce!« V dobri •družbi spozna duha Križanega, duha zatajevanja in darovanja, duha pravega in ponižnega dela iz ljubezni do Boga po vzgledu svoje Matere. Srce mora nekaj ljubiti. Ako ljubi Boga in Marijo, če je vneto za cerkev in prejemanje svetih zakramentov, potem izginja ljubezen do sveta, umirajo one prazne želje po sreči na tujem. Največja sreča se išče v zvestem izpolnjevanju volje božje, moč se pa zajema v najsv. zakramentu. Dekleta, ki tukaj iščejo moči, so srčne, močne in stanovitno, pripravne za vsako delo, ker drugače pobožnost ni prava. Te sc ne bodo bale najtežavnejših in najbolj ponižnih del. Iz prave pobožnosti torej prihaja ona ljubezen do tabernaklja, do domače cerkve, do priljubljene družbe, ki je glavna opora zoper vabljivi svet. Skoro nemogoče se je ločiti od teh svetinj. Če pa mlado dekliško srce nima te ljubezni do Boga in Marije, potem so vrata široko odprta vsem skušnjavam. Konec tega je navadno v blatu ali gnilobi. Mnogo naših gospodarjev so začetkom mislili, da so dekleta v družbah preveč pobožne in skoro neradi so zaupali svoje otroke in dekle družbi. Zdaj se povsod spoznava, da je ravno Marijina družba najboljša pomočnica kmetom. Še v službo ne vzamejo radi takih, ki niso v družbi in najhujši nasprotniki vzamejo najrajše v zakon dekleta iz družbe, ker je med njimi največ poštenih. Naša sveta dolžnost je torej, da to najboljšo rešilno pot svete vere, ki nas uči, da nc smemo strastem in svetu streči, ampak sebe premagati, še poglobimo in damo povsod temeljito vzgojo za notranje življenje. Beklo se je že: »Ne toliko molit ve-nikov našim ljudem!« Jaz pravim: »Še več dobrih molitvenikov!« Vsem dekletom dobre volje, ki hočejo ostati zveste hčere Marijine, kličem: »Berite, kadar morete: Hojo za Kristusom, Filotejo, Življenje svetnikov ali Trpljenje Jezusovo. Tu se boste navzele duha krščanskega, duha matere Marije.« Prav isto pot nam kaže zgodovina krščanstva. Ob času, ko so šli apostoli po svetu, ni bilo skoro nikjer svobodnih kmetov. Vse je drlo v mesta za kruhom in zabavo, zemljo so obdelovali sužnji po suženjsko. Brez tujega dovoda bi morala rodovitna Italija veliko pomanjkanje trpeti. Vera Križanega je učila ljudi delati in trpeti, sinovi najboljših hiš so šli Bogu služit in so ponižno delali na polju. Znano je, kakšna pokvarjenost jc vladala v starem Rimu, da device skoro dobiti ni bilo mogoče. Naša vera je vzgojila oni čisti rod ilevic in mučenic z duhom Kristuso vim, s sprejemanjem svetih zakramen tov, oni nreleni rod. ki nam v angelski čistosti in premagovanju še danes vzbuja občudovanje. — Župnik Anton Oblak. Sadno vino. Pijačo narejeno iz jabolk ali hrušk imenujemo po navadi sadni mošt, sadjevec, tolkovec, hruškovee, jabolčnik itd. Ker ima pa ta pijača 3 do 5 ali celo več odstotkov vinskega cveta (alkohola), ki je nastal iz sadnega sladkorja potom kipenja, jo smemo imenovati po vsej pravici tudi sadno vino. Saj je pa tudi po svoji sestavi in svojih lastnostih, zlasti ako je pravilno narejena in pravilno oskrbovana, močno podobna grozdnemu vinu. Žal, da pri nas še malokdo pozna pravilno izdelovanje sadnega vina in da se iz sadja izvečine pripravlja pijača, ki jc komaj užitna pozimi, na pomlad in poleti se pa pokvari, dasi jo večkrat iz najboljšega sadja in bi sc s pametnim ravnanjem lahko pripravil dober izdelek. Gospodarji, ki nameravate izdelovati sadno vino, ravnajte se po sledečih navodilih! Ne bo vam žal malo večjega truda in pazljivosti ali malenkostnih stroškov. 1. Sadje. Za sadno vino najboljše sadje so sočna, kisla, jesenska in zimska jabolka, bodisi že katerekoli vrste. Seveda čim žlahtnejši vrste, tem boljši izdelek. Pa tudi močno kisla, sicer malovredna jabolka so uporabljiva, ako sc pomešajo z drugimi boljšimi. Sladka jabol-ska sama zase niso za sadno vino, raz-ven v nepreveliki meri primešana prav kislini. Mešanica raznih vrst je boljša, kakor ena sama vrsta. Sladke namizne hruške, bodisi poletne ali jesenske, niso za sadno vino. Pač pa dado moštnice dober izdelek za takojšnjo uporabo, a v obče tako vino nima tolike vrednosti, kakor ono iz jabolk. Mešanica iz jabolk in hrušk je pa v vsakem slučaju zelo priporočljiva. Sadje za vino mora biti popolnoma zrelo, ker lc tedaj so v njem razvite vse snovi, zlasti sladkor, v zadostni množini. Nezrelo sadje daje slabo, neokusno pijačo. Poletna jabolka dozore na drevju; ko začno odpadati piškavci, je to znamenje, da so zrela. Treba jih je uporabiti prav kmalu. Jesenska, posebno pa zimska jabolka pa dozore šele v shrambi, kjer se nakopičijo v neprevisoki plasti. V dveh do treh tednih so godna, da se izdelajo v sadno vino. Pri hruškah moštnicah je treba paziti, da ne zmehčajo, predno jih uporabimo; biti morajo sicer zrele, a šc trde. Sadje za mošt izvečine otresemo in vsled tega sc kolikor toliko onesnaži, ako pada po potili, v luže, v apncnico ali gnojnico itd. Tako umazano sadje moramo na vsak način oprati pred uporabo, ker sicer bi dobilo vino ne- prijeten duh in okus po raznih tvari-nah, ki se je onečedilo z njimi pri spravljanju. Sploh je pa nujno priporočati, kjer je le količkaj mogoče, da je vse sadje pred izdelovanjem oprano. Zelo napačno je mnenje, češ, da se vsakovrstna nesnaga, ki pride s sadja v mošt, vsede brez škode na dno soda in se s pretakanjem itak odstrani. Tudi nagnito, gnilo ali po raznih boleznih močno oškodovano sadje ni za sadno vino, ker jako slabo vpliva na okus in trpežnost. Gnilo sadje naj se. skrbno odbore, nagnilo obreze; pa tudi drugače zanikrno in pokvarjeno je treba odstraniti, kajti kakor povsod tako jc tudi tukaj le od dobre surovine pričakovati dobrega izdelka. 2. Orodje in posodje. Pri izdelovanju sadnega vina po. trebujemo primeren sadni mlin, stiskalnico (prešo), sode in več raznih št -fov in drugih posod za zdrobljeno sadje in za prestrezanje mošta, ko teče iz stiskalnice. Vrhu tega moramo inn i toliko kipelnih veh, kolikor sodov mislimo napolniti s sadnim moštom. Da mora biti vse orodje in posodje nam -nu primerno izdelano, dovolj močno m solidno, je umevno samo oh sebi. Sadni sok nc sme priti pri mletju in prešanju niti v sodu v dotiko z žel•■-zoni, ker sicer dobi vino neprijetno lastnost, da na zraku počrni i t vsled tega izgubi veliko na vrednosti, /ato je nujno potrebno, da popleskamo z belim, posebno za ta namen prirejenim lakom (Presslack), vse gole železne dele ki pridejo v dotiko s sadnim zdro-bom ali sokom. (Zobje in železni valjarji pri mlinu, vijak in odtok pri stiskalnici, vijak pri sodovih vraticah itd.) Lak sc dobi pri tvrdki Ph. Mayfarlh A, Comp. na Dunaju. Predvsem moramo pa gledati pri vsakem orodju in vsem posodju, ki sc rabi pri izdelovanju sadnega vina, na največjo snago. Mlin, stiskalnico in škiife moramo vselej srbno oprati, smo z delom prenehali, in to tudi ie-daj, ako čez par dni delo nadaljujemo. Kdor dobi to orodje na posodo, naj mu bo prva skrb, da ga osnaži kolikor um-goče. Pri tem poslu prav s pridom uporabljamo ščel (krtačo), s kakršno sna-žimo tla. Ako je orodje zelo nesnažno in zanemarjeno, ga moramo snažiti s sodo. Posebno skrbno moramo izvršiti to delo, ko vzamemo orodje prvič v letu v rabo; tu je neobhodno potreba, <1» s ščetjo odrgnemo vsak posamezen mlina in stiskalnice in ga nazadnj« večkrat splaknemo s čisto studenčnico in dobro osušimo na zraku. Smelo lahko trdimo, da je povoljen uspeh pri napravi sadnega vina zayi-sen v dobršni meri od snage, in ' in gorkejše je vreme, bolj moramo |>ni pazljivi v tem oziru, ker je tem vecj nevarnost, da zatrosimo v mošt kan poznejšim boleznim. . j Vse povedano velja v polni tudi o sodih. V vinorodnih krajih j. večine dobro vedo. kakšen mora dober vinski sod in znajo tudi prav ravnati z njimi. Kljub temu se tu in tam sliši še dandanes: »Ta-le sod ni veliko prida, za sadjevec bo pa dober.« Se slabejše je v tem oziru v krajih, kjer ne raste vinska trta. Takoj, ko se kak sod sprazni, se mora temeljito pomiti z mrzlo vodo, potem se pusti odprt samo toliko časa, da se odcedi in nekoliko obsuši. Nato ga jc treba takoj zažveplati, trdno (nc-produšno) zabiti in spraviti na primeren, suh prostor. Zveplanje se mora ponoviti najmanj vsake tri mesece. Pokvarjene sode je treba s ščetjo in mrzlo vodo snažiti tako dolgo, da so popolnoma čisti in brez duha. Da je pa mo-goče izvršiti to delo, se mora sodu odvzeti dno, večji sodi imajo pa itak vra-tica, da more človek vanje. Plesnive sode, moramo snažiti najprej z mrzlo vodo, potom izlužiti s sodo; večkrat jih je treba cclo razdjati in les nanovo po-skoblali. Vroča voda je za izpiranje plesnivih sodov škodljiva, ker se z njo duh po plesnobi spravi še globl je v les. Sodova veha mora bili popolnoma okrogla, da ni treba pilke ovijati s platnenimi krpami, ki provzročajo, da je vino v zvezi z vnanjim zrakom. 3. Kle5. Kakor pri vinarstvu v obče, tako ]c tudi pri napravi sadnega vina neobhodno potrebno, da poznamo in upoštevamo vsaj najvažnejša pravila umnega kletarstva in se za vselej otrese-rno naravnost nespametnega mnenja, češ, za sadjevec je vse dobro. Kleti seveda v bistvu navadno ne moremo spremeniti, kakršno imamo, tako moramo rabiti. Pač pa v vseh slučajih lahko skrbimo, da je zračna, do skrajnosti snažna in da v njej ne hranimo jesiha, kislega zelja in drugih takih reči, ki silno neugodno vplivajo na vino. Navadno se uporablja v naših razmerah isti prostor (klet, hram itd.) y,3€ debelih. Prodajali so se: Mladi: I. a 130 144, II. a liti 129, 111. a 104 115; debeli: L a 140 148, II. a 136 141, III. a 128 135. Cona so jo malo izboljšala v primeri s prejšnjim tednom. Letos ne bo kazalo s prodajo prašičev čakati do novega leta, ker takrat pride zopet ona velika množina iz Srbije in Runiunije. Žitne cene so nekoliko padle. 29. septembra so jo prodajala na Dunaju pšenica: najboljša ogrska 23.40 2'r.>0, banaška 23 2390, slovaška 2100-22-50, navadna 20'40—21'50. Rž: slovaška 19-90-20-30, navadna 19-40-19 90; ječmen: moravski 21—23, slovaški 21 -22, navadni 18—20-60, ječmen za krmo 17-20- 17-80; oves: najboljši 2170-22-40; navadni 18-90—20-20; turšica; 19 70—20 10; krompir 6—9 K. Seno za 100 kg: travniško 6—9 K. otava 4-40-6, detelja 6—11; slama 4-21 do 4-80. Splošno se sedaj vse Se zadosti dobro prodaja. Le s senom nikar naproj siliti. Spomladi zna zelo drago po« stati. Naše gospodarje bo zanimalo, kam gre naše blago in kod mi dobimo, kai rabimo. Kupili smo: na Nemškem z» 1262-8 milj., več +109-9 milj. kakor ia-ni: v Ameriki (Združenih državah) t* 289-8 milj. (+52-9), na Angleškem za 229-4 (+0-9), v Indiji za 219-7 (+5-7), na Ruskem za 209-2 (+42), na Laškem za 141-0 ( + 10-6), na Francoskem 1124, v Braziliji za 75-4 (+10-4), v Turčiji 60-4 H-8-4), v Belgiji 50-2 ( + 1-6). Izvozili smo v Nemčijo za 953'5 milj (manj —152 kakor 1910), na La- ?k° 2v22<1 (-7-3), na Angleško 216-3 (-8-1), na Turško 126'5 (-2-3), na Ru-munsko 124 (+21-1), v Švico 112-1 (+7-2), na Rusko 9(5-2 (+5'2), na Francosko 73 (—1-2), v Ameriko (Združene države) 58-5 (—22'9). Skupno smo kupili: kmetijskih pridelkov za 1563 milj. K, prodali za JIINI t IKI lic; yc od nekdaj narava čudno ravna s e— s človekom. Iz človeka je napravila idealen umotvor in ga z materinsko skrbjo opremila z najodličnejšimi darovi, vendar pa ima tudi časih posebne muhe in ga večkrat preganja z brutalno silo. Časih ga tepe z elementarnimi silami, časih pošlje nadenj najbolj za-vratne svoje hlapce: mikroorganizme, zbujalce najhujših bolezni, in siccr, da bi iz prahu rojenega vedno zopet spomnila na njegov izvor. In če se je človek tekom tisočletij navadil varovati se proti blisku in pomanjkanju vode, pa vendar ne ve ničesar, kadar se je treba braniti izpodkopavalnemu delu bacilov. Na srečo si pa zemeljski popotnik ne da takoj vzeti poguma. Z neumornim delom študira zanj pogosto po-ffubni učinek ter tajno delovanje na,-rave, ki mu ob uri sprave sem ter tja večkrat sama izda orožje, katerega naj se poslužuje v boju in katerega naj se hlastno poprime, da se more z njim boriti spretno in uspešno. Zal, da je zmaga le redkokdaj na njegovi strani. Mnogim boleznim s svojo taktiko ne more do živega in te mu pobero mnogo bratov. Da, nekatere bolezni nastopajo na tak način, da se po pravici lahko imenujejo bič človeštva. Jetika, sušica! To ime ima kaj slab glas. Kako mnogim je že iztrgala po katerega njih dragih, in medtem, ko se veselimo svoje moči in zdravja, se je znabiti vtihotapila že tudi v naše nič hudega sluteče telo da ga počasi, pa zanesljivo ugonobi. Sicer ta razdirajoča bolezen svojega bivanja v telesu ne more dolgo skrivati, in ko se je izdala, je žo tudi najskrajnejši čas, pričeti z njo energično vojsko za samoohranitev, za obstanek. Ali neenakomerni so bojevniki po številu, velikosti in vztrajnosti. Ubogi človek potrebuje torej sobojevalca, ki ga more uspešno podpirati. Dolgo se tak sobojevalec ni dal obiti, docela ga niso iz temnega njegovega skrivališča pri- 677-5 milj. K; kovin in premoga kupili za 420-3 milj., prodali za 186-2 milj. K; obrtnih izdelkov kupili za 1208 4 milj. kron, prodali za 1540 6 milj. K. Skupno smo kupili za 3191-7 milj. kron, prodali za 2404-3 milj. K. tegnili v službo človeštva. Imenuje so krcozot. Ta, iz bukovega lesa pridobljena snov, katere proti gnilobi delujoče lastnosti so dosti znane, je takoj po svoji porabi v zdravniški praksi dosegla množico zdravilnih uspehov. Zal pa, da je to zdravilo pokazalo tudi neprijetne lastnosti, n. pr. zoprni okus ih vonj ter strupenost njegova, kar je poglavitno povzročalo motenje želodca. Ker pa krcozot ni enotno kemično telo ter obsega tudi neučinkovite snovi, tako je bilo najprej treba žito očistiti plev, to se pravi odločiti koristne sestavine in jih spraviti v tako obliko, ki izključuje vsako motenje telesa, ne da bi pri tem specifični učinek kakorkoli trpel. V tej smeri lahko kemična tvornica F. Hoff-mann-La Roche&Co. zaznamuj epopol en uspeh, ker pod imenom Sirolin ..Roche" izdeluje preparat, ki obsega samo učinkovite sestavine kreozota in ob popolni nestrupenosti razvija izborno, prej ne sluteno, sedaj pa splošno priznano zdravilno moč pri pljučnih boleznih. s; & š. 038 I4kar zlato I<13.~ C38 Novo zlato K 6.40 ■064 Z lato na srebro K 2.70 Šr. Šr • 1046. 14 karat zlato K 9.->046 Novo zlato K 4.70 1068. Zlato na srebro K 2.50 Kesal se je dosedaj Se vsak, ki je kupil uro, zlatnino in srebrnino, predno je videl velezanimivi in bogato ilustrovani cenik v Ljubljani, Mestni lr-i št. 25 ker se je moral prepričali, da se dobi tam res dobro trpežno in okusno blago po nizki ceni. Zahtevajte tornj predno se odločite z i kak nakup cenik, ki se Vam dopošlje takoj, poštnine prosto. taffner Nlesfiiti trg št. 25 llvei eksporlnn ivria ur, Me in sme. M protolf in tovarna ur v Švici. Tovarniška znamka „IKO" ejtiM43MS»S«iC5e08« STO«), '4-kai. zlato onai-kam. K 9.70 Zastonj dobi vsakdo H. Suttnerjev velezanimivi in bogato §(• ilustrovani cenik za ure, zlatnino in srebrnino, kdor žrtvuje S vinarjev <^7 za dopisnico na tvrdko /^VrL, H. Suttner v Ljubljani, testni trg št. 25. j-^^mi Predno se odločite za na- Št 1149 Srebrna broška kup ur, zlatnine in srebr- K 1.50 n ne zahtevajte cenik. £jato na srebro K 3.— t o «0 D KJ .i* - 2 o 73 N N l/J O) & 5 St, 873 « 854 854. „ 854. „ 853. ,, 853. „ 86», o 860. Nikelnaste verižica z obeskom K 2.20 Srebrna verižtea s srcem trivrstna , 5, /0 ., ., 4 vrstna , i.50 o , 9.— » V 1 ^ ' „ , , s šestimi srci 6 vrstna K 12.20 „ „ , ti . ,15,80 • , 9 » •» • * 11 y rs » » 4/.»«' ° I a •M fA E " c * XJ 2 > E ° c Najboljša češka tvrdka. Ceno posteljno perje! 1 ko »ivega, dobrega, skublje- M« 2 K; bolliM. 40. n , i'wi|- ■ ■ p rima polbelega 2 K lena 'i K . beleaa puha S K tU. i lin iiredno rinega, »nemo-(jelena, skubljeneg« f. K W, ?1 li",..p"ha„6.K„i,LV, n a; i kq v bcleqa puno 1" K ; nairinejsl Vršni puh 12 K. - Pri 5 ko se polije franko. Dovršene napolnjene postelje iz «10 tjostega rdeCeqa, modrega, belega ali ' novim sivim, zelo Upc° nim, puhastim posteljnim perem K i Mlpuhom 2 K; s puhom 21 K : posamezna pernice lu K. mmmrnm S 5oke 12 K S li K Ml. Pošilja proti povzc |ti od K U v iste franko. Zaracna dovoljena, za nepovoljuo denar nazaj. Cenik zastonj In franko. -'2G1 S. BENISCH, v Dešenici štev. 71, Češko. novo vpeljano v veliki izberi po zmerni ceni Lijubljana pped Škofijo št, 3. Izdeluje se tudi po meri po lastnem krojaču v hiši. Pelerine, kakor slika kaže 120—130 cm dolge samo K 11*50, ter so pošiljajo tudi po poštnem povzetju. Cenik na zahtevo brezplačno. 2743 3012 v Trstu, ulica S. Francesco Um 15,1. nadstr. sprejema brezposelna dekleta pod streho in posreduje službe. Rafaelov odsek Marijine družbe sprejema dekleta na kolodvoru in jih vodi v zavod. - Zavod vzdržuje m nadzoruje zveza „Marijin dom . Kdor išče, ta najde s^ff^JfirMfi okusu pri R. MIKLAUC, Ljubljana, Stritarjeva ulica št. 5.__ popolne obleke »i-sS^f-,-^.....- RazpoSnia sc p« povzellu. Prvovrstna tovarniška razpoSiIjalnlca josip Frankenstein, iaromer 91, Češko. Od ostankov sc nc pošiljajo vzorci. Od vseh drugih predmetov vzorci u, zeljo franko Vzorci se morajo vrniti. Škofja boka. e IV- Hll! tb okrožni zdravnik v Škofjš Loki zopet ordinipa in plombira zobe. Ivo žetenato 3