Za gospodinje kaj. Virtemberžki tednik naznanja novo šego, perilo prati kakor je navadna v Elzasu in jo že leto in dan tudi v Hohenheimu in Stutgartu z velikim pridom posnemajo. Pri tem perilu ne potratijo ne toliko časa, ne dela, in tudi derv menj požgo, perilo ne terpi veliko pri mencanji in je pri tem belo kakor sneg-. Perejo pa po ti šegi, ktere bo sleherna gospodinja vesela, tako-le: „Skuha se 2 funta žajfe kakor močnik, prilije se 25 bokalov mlačne vode, k vsemu temu se prida polna žljica terpcntinovega cveta ^Terpentingeist) in pa dve žijici amo-niakovca (Salmiakgeist); ta zmes se pretepe prav dobro s kako čedno metlico. V to žajfnico se dene potem perilo, kjer naj 2 uri leži, toda čeber se mora dobro pokriti, iu potem se začne prati. Kadar je vse perilo oprano, se dene zopet v mlačno, potem pa v plavkasto vodo". Ta žajfnica se more dvakrat rabiti, če se le zopet sogreje, in ji pol žljice terpentinovca, ena žljica pa amo-niakovca pridene. 160