K«daj s« naj sadje obiraali trga? A7 Kosi. Središče. Cudno vpraSanje, kaj ne? Ko vendar vsakda ve, da takrat, kadar je popolnoma razvito, ali Rakor pEftvimOj kadar ie zr»lo, X kedaj je zrefo? Na to t* pp«sŁii}e nam i.;:k"Ovori ljudska prislovica, ki pravi, ka :Hzrolo ja^oli.o^.-imo^odpadte." ' A 5e bi se ravnali po toj pnsioviti u. čakali, da bi vsak sad sam odpadel, iih vem, ka o dolgo bi trajalo, da bi bilo vso ¦adje • o?- .-avljeni So sre;Ii ziiue bi ne bili gotovi s i/Obiru': ¦ . in s .jravljanjem sadja. Kedaj pri drugem sadju, jesienskefli in ziffiskeik, vednol jpotrebno. " " ' : : 'isimoU .nmr^ ;L: i ^.•¦'^"¦Drevesna zrelost se pozna na peškastem sftdju; *w(i' po zunanjšfiini: lupina, je postala bolj svetla , Kr3eftkasta ali rumenkasta, meso je dobilo slajšiokus tn pecelj se odtrga lahko od veje, ako sad nekoliko sasuSeŠ. Pomni dobro: ako se pri veSini sad|a na kajtem drevesu pretrga pecelj v sredifli, ko jgarotr©- -SjijKB, pusti, da Se bolj dozori. :< • --mj -'^ -- ¦¦¦'< :p^")!i: Kaj je ležavna zrelost? Znano jfr; da jesensko ri» žemsko sadje ni takoj užitno, ko ga vzamemo z itrevesa, to mora, kakor sem omenil to ž© zgoraj, še nekoliko Sasa ležati, da postane ne; samo užitno, a $% tudi bolj nežnega, finega okuga. Jesensko sadje ^-^- to ]• ono, ki je užitno od meseca oktobra do sre- do meseca novembra — raM 2—3 tedne do popolne ali ležavne zrelosti; zimsko sadje — to je ono, ki ga ^iŽivamo od srede novembra do majnika ali še dalje — rabi 6 tednov do pol leta, predno se povsem raz- ^ije. ^.¦^¦j-] ¦..k\-A:.v.) ,)-ii:ii!:()(jy.o'j KOiuib 6[ BCiii^a: • : Cim pozneje nastopi ležavna zrelost kakega sadja, tem dalje mora ostati na drevesu, zakaj temu primerno doseže tak sad tudipozneje svojo drevesno :;zrelost. J Pri zimskem sadju, ; ki gra naJsllmb^Oi^biiti za napravo sadjevca (jabolčnice ali hruškovice), pa ne fikoduje toliko, ako ga otresemo pred drevesno zrelo- stjo, paS pa se mašguje to pri sadju, ki ga mislimo phraniti za trgovino ali za lastno zimafco -uporabo.; To je pri takozvanem namiznem sadju. ^ .(^'rnv-i \ ;J Nekatere vrste jabolk — zlasti rajnete ali kbs- %a5i, po domače ledlernice — je treba zelo pozno v- t zeti z drevesa, sicer se pri ležaiiju njih koža zgu- banfii, sad ovene in ima le na pol razvit okus. ; Naj bode dovolj za danes! Ako najde kak sad- jar v pri6ujo5ih mojih vrsticah kak migljaj za letoš- nje spravljanje saSja, dosegel sem s tem spisom po- polnoma svoj -namen. Sicer pa moram žalibog ome- Trttr, da so scdanje vojne razmere in ¦/ h.vjmi ; na rsestranska tesuost živil vzruk, aa s.i nekateri sloji pozabili docela na sedmo božjo zapoved; kra dejo vso, do česar pridejo, in njibovi dolgi prsti tu di sadju ne prizanašajo. Kdor torpj letos z vso po zornostj« ne čuva svojega sadja, pa čaka na popol i]o drevesno zrelost, ta bode imel koneftno pafi malo spravljati.