List 8. Odgovor zastran ričkovega olja Iz Dvora na Koroškem. Zvediti, kako se ričkovo olje dela, poklicem k sebi staro gospodinjo, ktera se s tem opravilom že vec let peča, in ta mi odgovori: ^Ravuo tako, kakor iz dragih oljnatih semen." S tem odgovorom ne za-dovoljin, jo natanjcniše izprašujem, in sledeči popis zvem. Kader je riček do dobrega zrel, se mora dobro posušiti, to je, na skreli ali pa v renjah, v peči po kruhu, potem pa v stopah dobro stleči. Zdaj gre še le v oljarijo, — tukaj se iztrese ričkova moka v posebne niske na sredo, in se prilije na en korošk maselj en maseljc mlačne vode, pa ne vrelega kropa, ker tedaj olje ne teče. Zdaj stopite dve ženski, ena na eno, druga na drugo ožjo stran k niškam — ena kepka in druga razganja, to je, ena za-grabljoje z obema rokama, pa z vsako posebej, za ričkovo moko, in jo ob enem stiskuje, in ove kepe pred drugo mečije, in ta jih z obema rokama razganja. Kader pred pervo ni več moke, začne druga kepe delati in jih pred pervo metati, in zdaj jih ta razganja, in to delo tako dolgo ponavljate, dokler ni moka dovelj ude-lana. Kadar se pa noče moka v kepah deržati, se malo po malo toliko mlačne vode priliva, da v kepah ostane. Da se pa ve, da je moka dosti udclana, se vzame pest moke, la se pred uhom stiskuje, in kader olje v pesti začerči, je to zDamenje, du je moka že pripravna za presanje. Zdaj se v pripravljenem kotlu toliko moke povadi, kolikor je je treba za en maneot — pri nas se je vzame za en mancot pol maseljna; vec je vzeti ni dobro, ker se ne more olje popolnoma iztlačiti. — V tem ko se moka vadi, se tlačiv-nica pripravi, jn platno, v ktero se srednje vroča moka iz kotla zavija, če je suha, z mlačno vodo pomoči in prav dobro izžme. Kader se v platno zavita moka v prešo dene, 66 iz začetka ne sme prenaglo stiskati, da olje na verh ne stopi. En mancot da en maseljc čistega in okusnega zdravega olja; najbolje je, ktero vsred prešanja priteče; pervo je en-malo motno, zadnje pa grenkljato; nobeno ni za kolesa mazati, ampak pusebno tisto, ki vsred prešanja priteče, za vsakt> gosposko mizo. Za svečavo ga pri nas ne rabijo, zato ker je pre/Jahno. Za tlačanje se plača od mancota i kr. star. dn., ednajsti mancot, pa tudi olje tega mancota ostane oljarju za prešo. Pri nas sejejo riček pogostoma; večidel pri kraji okoli turšice, pa jo zlo zaderžuje; nobeno steblo, ki blizo rička raste, ne zraste čez ped, in tudi stroka ne naredi. Vendar ga radi sejejo, ker jim olje marsikak krajcar do-nese, slamo ričkovo pa v metlice povežejo in jih za pometanje rabijo. Lesjak. 58