STRIC PAVEL: Z delom se učimo! (Dalje.) fa danes zopet nekaj novega! III. poizkusi: a) Daj nekaj jeemenovih zrn za 2—3 dni v vodo ter jih potem na enakomerno toplem prostoru razprostri, da vzkale. Ko so kali do 1 cm dolge, posuši zrna na zraku, poreži kali. zreži zrna ter jih polij s toplo vodo! Kakšen okus ima voda ? 6) S to vodo — brez zrn! — napolni steklenico, prideni prav malo kvasu ter pusti to več dni na toplem prostoru! c) To steklenico pusti sicer v miru, vendar opazuj, kaj se vrši! c) Poduhaj po večih dneh tekočino ter določi, po čem ima duh! d) Opiši tudi — komur je znan — postopek pri napravljanju vin-skega ali sadnega mošta! e) Pri poizkusu dobljeno tekočino daj v kozarec ter jo prihrani za poizkuse, navedene v naslednji štev. .Zvončka"! 1. Pod a) dobljeno vodo daj v steklenico, ki jo zamaši z zamaškom, skozi katerega si na trdno napeljal upognjeno stekleno cevko v kozarec, napolnjen z raztopino živega apna v vodi! Opazuj, kaj se godi! Ce dolgo nič ne opaziš, prav počasi malo segrej kozarec z raztopino! 2. Po večih dneh precedi vsebino steklenice, jo vlij v posebno steklenico z upognjenim dolgim vratom (kakor jo kupiš za mal denar v drogeriji ali pri steklarju) ter segrevaj tako, da uhajajo hlapovi iz teko-čine v drugo steklenico, ki si jo položil prazno na mrzlo vodo! (Ta postopek imenujemo destiliranje.) 3. Tekočino, ki si jo dobil pri destiliranju, vlij v epruveto, jo se-grevaj, zgoraj pri odprtini pa drži užgano šibieo ! (Dalje.) o I cx | Tl I 1C |f -a ^C I = || I | ¦^ g. c — s I "¦ ž S" ^: D < II ¦a =• 1 o "2. ^ II cr o ^" S 1 ¦i- "S IJ 3 o | f o. 31 31 3