MOTNJE V PREHRANJEVANJU V ZVEZI Z OBSEVALNO TERAPIJO Zdenka Eľjavšek, Branka Senič 1. UVOD Radioteľapijaje eden od načinov zdravljenja malignih obolenj. Skoraj 60% bolnikov z rakom je med zdĺavljenjem tudi obsevanih' Viri sevanja se v ĺadioterapiji upoľabljajo na dva načina: a) teleradioteĺapi-ja - vir sevania je zunai bolnika b) brahiteľapija _ viľi sevanja so vneseni v področja bolnikovega telesa, ki jih żelimo obsevati. obsevanje deluje na hitľo se deleče celice, bodisi neposredno na DNK (diĺektni učinek) ali posredno pľeko prostih radikalov v tkivni tekočini. Radiosenzibilnost celic ni nujno enaka v ľazličnih fazah celične delitve, zato je celoten odmerek sevanja razdeljen na več manjših odmerkov. Ionizirajoča sevanja lahko poleg odmľtja malignih ce1ic okvarijo tudi okoliško zdravo tkivo in povzľočajo neželene ľeakcije. Delimo jih na akutne, te nastanejo med samim obsevanjem ali neposredno po končanem obsevanju, in na subakutne ter kronične' ki nastanejo šest in več mesecev po obsevanju. Akutne težave so običajno posledica odmĺtja tumorskih celic in bazalnega sloja zdravega tkiva, ki v končni fazi akutne ĺeakcije povzroča erozije na koži in sluznicah obsevanega podľočja' Subakutne in kĺonične težave pa se razvijejo zaradi okvar počasneje se delečih celic in okvaľ na ožilju, kar se lahko pojavi tudi več 1et po obsevanju' Motnje v prehľanjevanju v zvęzi z obsevalno terapijo nastanejo največkĺat pri tistih bolnikih, pľi kal"erihje v obsevalno polje zajet del prebavne poti. Lahko se kažejo na različne načine, najbolj pogosta sta nezadostno uživanje hrane in tekočin, kaľ je pos1edica obsevalne terapije področja glave in vratu in nepopolna absorpcija zaužite hrane in tekočin,ki je navzoča pri obsevanju rnalienih oboleni v tľebušni votlini. oba zaoleta se kažeta s številnimi znaki. katerih vzrok ie v največji meń zdravljenje z obsevanjem. Pomembno je vedeti' da sluznice prebavne cevi, pľedvsem tankega čĺevesja, uvrščamo v tako imenovana kľitična tkiva, kateľih celice se hitro delijo, so slabo difeľenciľane in zelo ľadiosenzibilne. Urejen prehrambni status bolnika ima odločilen vpliv na potek zdravljenja in rnočno vpliva na kakovost Življellja bollrika v času zdľavljellja. Medicillska sestt'a lttora ptlzllati vse stranske učinke, ki jih povzroča obsevalna terapija. V načrt zdľavstvene nege moľa vključiti preventivne ukĺepe in akcije za pĺavočasno prepoznavanje zapletov zaradi obsevalne terapije, ki se izražajo kot motnje v pľehľanjevanju. Zdenka Erjavšek, diplomirana medicinska sestľa, onkološki inštitut Ljubljana Bltlnktl Senič, višjtl netlicilLsktl sesĺrtl, onkuluški inštitut Ljubljuntl 50 2. MOTNJE V PREHRANJEVANJU PRI OBSEVANJU TUMORJEV GLAVE IN VRÄTU Znano je, da je pogostnost pojavljanja slabe prehľanjenosti najvišja prav pri bolnikih s tumoľji glave in vratu' Največkĺatgťeza skupek težav, kijih povzročajo po eni strani še neozdravljen tumoľ, po drugi stĺani pa stranski učinki teľapije. Številni bolniki so prav zaradi specifičnega načina življenja (čezmerno pitje alkohola, nekakovostna prehrana) že sicer v slabi splošni kondiciji. Kljub skľbno sestavljenemu pľehranjevalnemu načľtu običajno zasledimo izgubo telesne teže za najmanj l0 7o telesne mase pľi ľadikalnem obsevanju otorinolaĺingološkega podľočja. Če'''-'e.no izgubo telesne teže lahko pričakujerno v 5-70 ?, pľimerov. Glavni vzroki ornenjenih težav so stľanski učinki obsevanja, ki se kažejo kot: okvara ustne sluznice, pomanjkanje sline in posledične težave pri žvečenju in požiranju, lokalne okužbe teľ okvaľe zobovja in obzobnega tkiva. Poleg tega se pľi bolnikih z rakom glave in vľatu sĺečujetno z: - izgubo teka in/ali navzejo - motnjarni v okuianju - težavarni pri žvečenju in požiranju zaradilege tumorja in/ali posledic kiľuľškega posega Ker obsevalno zdľavljenje lahko izzove celo vrsto različnih situacij, v katerih je moteno noľmalno pĺehĺanjevanje, je nujen individualni pľistop. Pľi tej skupini bolnikov smo zlasti pozoľlli pľi jemanju podatkov za postavitev negovalnih dĺagnoz in na potrebne aktivnosti v zvezi s prehľanjevanjem. Pomembni so naslednji podatki: - navade prehranjevanja - ľazvade - omejitve - ekonomske možnosti - možnosti za učinkovito sodelovanje dľužine - poučenost bolnika o pomel]u zdľave prehrane - pripľavljenost za sodelovanje - telesnn teža - običajlla - ob spľejemu Za celoÍno in kakovostno obravnavo moramo vsekakoľ poznati še oceno stanja prehranjenosti in načrt zdľavljenja za vsakega posameznika. Pomemben je pľeventivni vidik, ki upošteva, da moľa biti bolnik v dobľi splošni kondiciji zaľadi razmeľolna naporne in dolgotrajne terapije. Zato je pľehrana obsevanega bolnika v osnovi dieto- pľofi1aktična ali vaľovalna. Glede na bolnikovo stanje dieto pľimeľno eneľgijsko pľilagodimo, določirno število obrokov in konzistenco hľane. Posebno pozornost posvečamo pravilrri in kakovostni izbiri živi1, ker imajo določene vrste hľane nezaźelen učinek rra sluznico v obsevalnem polju. 5l Najbotj pogoste negovalne diagnoze v zvezi z moĘiami v prehranjevanju pri obsevanju otorĺnolaringološkega področja Potencialne - možnost nastanka slabše prehranjenosti in izsušenosti organizma zaradi stranskih učinkov obsevanja - možna poškodba ustne sluznice zaradi neustĺezne prehrane ob zdravljenju z radioterapijo Aktualne - odklanjanje hrane zaľadi izgube apetita ob obsevanju - odklanjanje hrane zaĺadi motenj v okušanju v zvezi zobsevanjem - nezadosten vnos hĺane in tekočin zaradi bolečin pľi požiranju in žvečenju Pľi pripľavi individualnega načrta zdľavstvene nege upoštevamo standardizirane načľte zdravstvene nege. Navedli bomo globalne cilje, ki jih želimo doseči, in postopke zdravstvene nege za njihovo uresničitev' Globalni cilji zdravstvene nege: 1' doseči in ohranjati čim boljšo prehranjenost in odpornost oĺganizma Ż' zmanjšati intenzivnost reakcij na zdravih tkivih 3' bolnika poučiti o zdravljenju in ga motivirati za sodelovanje 4. zagotoviti seznanjenost dľužinskihčlanov z zdravljenjem in njihovopodporo 5. doseči zadovoljstvo bolnika ob prehranjevanju in mu spodbujati apetit 6. pravočasno odkľivati nastale težave, ki vplivajo na prehĺanjevanje 7. bolniku zagotoviti psihično podporo STANDARDIZIRAN NAčRT ZDRAVSTVENE NEGE zA URESNIČITEV cILJEv Postopki zdravstvene nege: l. Bolnika in svojce seznanimo - z moŽnimi motnjami v prehĺanjevanju med zdravljenjem z obsevanjem in po njem - o Domenu oravilne oľehrane za usnešnost zdravlien-ia - s preventivnimi ukrepi zazmanjšanje stranskih učinkov zdravljenja - s koristnostjo njihovega sodelovanja 2. Pouk in svetovanje: - Bolniku svetujemo, da ne uživa hľane, ki draži ustno sluznico, bodisi termično (prevroča, premrzla), po sestavi (močno zač|njena, kisla, preveč sladka) ali fizično (suha, trda, groba)' - Bolniku svetujemo naj popije 2-3 litre tekočine na dan (kamilice, blago sladkani sadni čaji in sokovi, juhe' kompoti, negazirane mineralne vode), pije naj pogosto in po požirkih, svetujemo naj opusti pitje alkohola (predvsem žganih pijač)' 3. Bolniku zagotovimo: _ najmanj 5 obrokov eneľgijsko bogate in polnovľedne hĺane, pľi hujših motnjah v prehĺanjevanju 6-8 obrokov na dan, - hrano, ki naj bo mehka, sočna, mlačna in pestra glede barve, vonja in okusa 52 - hrano s pľimerno konzistenco (kašasta, pasirana, tekoča) glede na bolnikovo sposobnost požiranja, - zadostno kotičino pripoľočenih tekočin, upoštevamo tudi njegove želje - sodelovanje pri izbiri vrste hrane, števila obrokov' najboljši način prehľane in tehniko hľanjenja, skupaj z zdravnikom določimo vitaminske, energijske in beljakovinske dodatke' 4. Pripľava bolnika na hľanienje: Poskrbimo za bolnikovo udobje: ľedno ustno nego, čist in prezračen prostor' odprava bolečin udoben položaj' dovolj časa in zasebnosti pri hľanjenju' za estetsko in kulturno seľviĺanje hrane 5. Izvaianie nadzora: - opazujemo in beležimo zaužito hrano in tekočino - dnevno ocenimo bolnikovo sposobnost požiĺanja in tek - dnevno ocenimo stanje vlažnosti in prizadetosti ustne sluznice - ugotovimo okuševalni prag - redno kontroliľamo telesno težo (tehtanje najmanj dvakrat tedensko) - po naročilu zdravnika izva1amo preiskave za oceno stanja pľehľanjenosti 6. Podpora bolniku: - bolnika vzpodbujamo k rednemu uŽivanju fuane in pidu tekočin - izvajamo vsakodnevne pogovoľe z bolnikom, odgovarjamo na njegova vprašanja in ľešujemo pľobleme v zyezi z hľanjenjem - čustvena podpora svojcev in prinašanje dovoljene priljubljene hľane od doma Aktivnosti zdravstvene nege po potrebi intenziviramo glede na stopnjo lokalne in splošne prizadetosti posameznega bolnika in vrsto prehrambene motnje. 3. MOTNJE V PREHRANJEVANJU PRI OBSEVANJU oRGANov v PRSNEM KoŠU Bo1niki tovrstno zdravljenje običajno dobro pľenašajo. Normalno prehranjevanje lahko moti vneta in otekla sluznica požiralnika. Posebno pozornost posvečamo zgodnjim znakom vnetja, ker ti niso klinično vidni. Zdravstvena nega je usmerjena v preventivo. Bolnik uživa męhko' Zmerno toplo hrano' ki ne sme biti groba, ostra, preveč kisla ali zaćtnjena. odsvetujemo uŽivanje alkohola. ob začetnih znakih vnetja pľehľano prilagodimo (pasirana ali tekoča, več tekočine med hĺanjenjem). V hujših primeńh zdravnik predpiše parenteralno prehrano. -53 4. MOTNJE V PREHRANJEVANJU PRI BOLNIKU, KI IMA V oBSEvALNo PoLJE ZAJETo sLUZNICo čnnvpstł Do okvare črevesne sluznice pľihaja pri obsevanju ginekološkega raka, raka prebavil in uropoetskega tľakta. Najbolj pogosta negovalna diagnoza pri tovrstnem zdľavlj enj u j e : - Pomanjkanje specifičnega znanjav zvezi s pľehľano v času obsevanja Postavimo si cilj: Bolnik bo seznanjen z morebitnimi posledicami zdravljenja in preventivnimi ukĺepi, ki zmanjšujejo možnost nastanka poškodb. V načrtu zdľavstvene nege načrtujemo zdravstveno vzgojo bolnika v zvezí s prehrano v času obsevanja. Bolniku povemo, da bo v času obsevanja užival dietno hľano' obroki ne bodo vsebovali svežega sadja in zelenjave (kolitis III dieta). Tovrstna prehrana ščiti črevęsno sluznico in v veliki meľi prepľeči nastanek diareje. Seznanimo ga s pomenom zadostnega uživanja tekočin. Poudarimo umivanje rok pľed vsakim obrokom, ker na poškodovani sluznici črevesja in ob spremenjeni čľevesni flori zęlo hitľo porastejo bakterije. Thk ľežim prehrane naj bolnik upošteva še pribliŽno štiri do šest tednov po obsevanju. o spĺemenjenem načinu prehrane seznanimo tudi svojce' To je pomembno ĺz dveh ľazlogov. Prvič, da bolniku ob obiskih ne nosijo prepovedanih živil in drugič' da v času' ko je bolnik na prostem izhodu, poskĺbijo za pľimeĺno pľehrano. 4.1 Pľehrana pri diaľeji kot posledici obsevanja Zaľadi obsevanja prihaja do okvare črevesne sluznice, spremeni se črevesna flora, kar privede do diareje. Diareja se kaže z naslednjimi znaki: Najbolj pogoste negovalne diagnoze so: - možen deficit telesnih tekočin zaradi diareje kot posledice obsevanja - bolnik pogosto odvaja blato v zvezi s stranskimi učinki obsevalne teľapije - možna spľememba v funkciji čľevesja zaradi neustrezne prehľane v času obsevanja Globalni cilj: bolnik bo ľazumel pojav diareje in bo sodeloval pľi aktivnostih zdľavstvene nege za ub|aźitev tega stranskega učinka. Aktivnosti zdravstvene nege - skupaj z zdravnikom ocenimo stopnio diareie - glede na stopnjo uvedemo primerno dieto (čajna pavza, kolitis l,kolitis II) - bolnika opozorimo na umivanje ľok po vsaki defekaciji in pred vsakim obrokom - izvajamo medikamentozne terapije po naľočilu zdľavnika - spremljamo telesno težo po naľočilu zdĺavnika - ugotavljamo znake dehidracije - beležimo pogostost stolic - spľemljamo vnos tekočin 54 4.2 Pľehrana pľi ľadioproktitisu Radioproktitis je vnetje sluznice zadĺjega dela čľevesja in analnega kanala kot posledica obsevanja' Lahko se pojavi pľoti koncu zdravljenja ali tik po njem, včasih pa tudi več mesecev in let po obsevanju. Kaže se z naslednjimi simptomi: pogosto tiščanje na blato, bolečina v spodnjem delu črevesja in trebuhu, pekoča bolečina ob anusu' mehko blato, tekoče blato, pogosto odvajanje, krvavitve iz čľevesja. Aktivnosti zdravstvene nege: - uvedemo primeľno prehĺano (ustrezna dieta ) glede na simptome - po naročilu zdravnika aplikacija zdĺavilne klizme v danko enkĺat dnevno deset dni - nadzorujemo: število stolic, jakost in pojav bolečine, konzistenco blata, prisotnost kľvi v blatu, spremljamo vnos hrane in tekočin' 5. KOLOSTOMA, OBSEVANJE rN PREHRANA Bolniki s kolostomo (kot posledica malignega obolenja), po kirurškem zdravljenju največkĺat nadaljujejo z ľadioterapijo. Če je stoma zajeta v obsevalno polje, se pri obsevanju uporablja posebna zaščilta za sluznico stome,ki je speljana na površino tľebušne stene. Od prvega dne obsevanja in tri do šest tednov po zdľavljenju ti bolniki uŽivajo hrano brez sveŽega sadja in zelenjave (kolitis III dieta), kot preventivni ukľep proti pojavu možnih zapletov (diareje)' V primeľu' ko se pojavi diaľeja veljajo isti ukrepi kot v točki 2.2. Bolniki, ki v času zdravljenja z obsevanjem prejemajo tudi kemoteľapijo se zgoraj navedeni zapleti s sluznico pľebavnega trakta pojavijo hitreje in potekajo burneje. 6. POSEBNOSTI V PREHRANI BOLNIKOV Z VNESENIM VIROM SEVANJA . BRAHITERAPIJA Kot je že v uvodu omenjeno, je pri brahiterapiji vir sevanja vstavljen v telo (v določen organ, ki ga želimo obsevati). Na onkološkem inštitutu imamo za te bolnike posebni oddelek - oddelek za brahiradioteľapijo' Večinoma se tu zdravijo bolnice z ginekološkim rakom. Po končanem prvem delu teleradioterapije nastopi brahiterapija - vstavitev vira neposľedno v tumor ali njegovo bliŽino. Prehrana teh bolnic je prilagojena vsaki bolnici posebej. Pľedvsem je pomembno, da ne vsebuje balasta in maščob. To pa zato, da se ne pro|zva1a blato, ker če bi prišlo do odvajanja se spľemeni lega aplikatorja in s tem se spremeni tudi območje obsevanja. Bolniki s karcinomom ščitnice in njih metastazami se zdravijo z jodom 13l' bodisi da ga zalźIjejo v obliki kapsul ali ga prejmejo intľavenozno. Prehľana teh bolnikov je normalna oziroma dietna, če jo imajo že od prej. Pomembno pa je, da so tešč pred zauźitjem joda (zaradl boljše resorbcije joda) in eno uro po zauŽidu jodovih kapsul naj ne jedo. Pri venozni aplikaciji ioda pa ti ukľepi niso potrebni. 55 7. Z^KLJučnr V okviru onkološke zdľavstvene nege ima prehrana poseben pomen. Tako z vidika narave bolezni kot z vidika specifičnosti zdľavljenja. Učinkovito načrtovana in sistematično izvajanazdravstvena negaje nujna za pľemagovanje tako kompleksnih problemov v okviru življenske aktivnosti prehranjevanje in pitje' Pľi svojem delu se opiľamo na Znanstvena spoznanja jz, raz,ličnih stĺokovnih discip|in. Pomemben član tima je bolnik sam in njegova dľužina. osnova za aktivno bolnikovo sodelovanje je ustĺezna poučenost in dobra motivacija' Ravno prehrana je mnogokĺat prvi način kako bolnik aktivno pristopi k zdravljenju in s tem izboljšanju svojega zdľavstvenega stanja Literatuľa: 1. Lcšničaľ H. Maligni tumorji g|ave in vľatu. In: Fras AĘ ed. onkologija. Ljubljana: Katedra za onkologijo in radioterapijo, onkološki inštitut, 1 994: 1 9 1 -8. 2. Pokorn D. S hľano nad raka. Ljubljana: Forma 7,1991' 3. Budihna M. Obsevanje karcinoma glave in vratu. In: Lindtner J et al, eds. Rak glave in vratu. 7.onkološki vikend, Šmarješke Toplice 31.marca_1'aprila 1995' Ljubljana: Kanceľološka sekcija,1995: 37-41. 4. Fľas AP. Brahiterapija. In: Fras AĘ ed. onkologija' Ljubljana: Katedľa za onkologijo in ľadioterapijo, onkološki inštitut' l994: 1 1 8-20. 5. Kuhelj J. Radioteľapija' In: Fras AĘ ed. onkologija. Ljubljana: Katedľa za onkologijo in radioteľapijo, onkološki inštitut, 1994: 104-7. 6. Fras AP. Rak tankega črevesa. In: Fľas AĘ ed' onkologija. Ljubljana: Katedra za onkologijo in radioteľapijo, onkološki inštitut,t994: 252-4. 7. Šuštaľšič M. Rak debelega črevesa. In: Fras AĘ ed. onkologija' Ljubljana: Katedra za onkologijo in radioteľapijo' Onkološki inštitut, l 994: 255- 8. 56