Oznaka poročila: ARRS-RPROJ-ZP-2013/295 ZAKLJUČNO POROČILO RAZISKOVALNEGA PROJEKTA A. PODATKI O RAZISKOVALNEM PROJEKTU 1.Osnovni podatki o raziskovalnem projektu Šifra projekta Ll-2174 Naslov projekta Novi originalno razviti krmilni dodatki na osnovi vodotopnega CoQ10, njihov vpliv na ekonomičnost proizvodnje in zdravstveno stanje piščancev in kokoši nesnic med industrijsko vzrejo. Vodja projekta 1095 Mirko Prošek Tip projekta L Aplikativni projekt Obseg raziskovalnih ur 9301 Cenovni razred B Trajanje projekta 05.2009 - 04.2012 Nosilna raziskovalna organizacija 104 Kemijski inštitut Raziskovalne organizacije -soizvajalke 481 Univerza v Ljubljani, Biotehniška fakulteta 482 Univerza v Mariboru, Fakulteta za kmetijstvo in 482 biosistemske vede 2106 perutnina PTUJ reja perutnine, proizvodnja krmil, perutninskega mesa in izdelkov, trgovina in storitve d.d. Raziskovalno področje po šifrantu ARRS 1 NARAVOSLOVJE 1.04 Kemija 1.04.05 Analizna kemija Družbenoekonomski cilj 06. Industrijska proizvodnja in tehnologija 2.Raziskovalno področje po šifrantu FOS1 Šifra 1.04 -Veda 1 Naravoslovne vede - Področje 1.04 Kemija B. REZULTATI IN DOSEŽKI RAZISKOVALNEGA PROJEKTA 3.Povzetek raziskovalnega projekta2 SLO V projektu smo proučevali vpliv kombinacij vodotopnih oblik CoQ10 (pripravljenih po naših originalnih, patentiranih postopkih) in nekaterih drugih naravnih antioksidantov, predvsem alfa lipoinske kisline ALA na potek vzreje kokoši nesnic in piščancev. Ocenjevali smo sam potek proizvodnje, odpornost piščancev in kokoši na oksidativni stres, kakor tudi kvaliteto mesa, jajc in prehrambenih izdelkov pripravljenih iz raznih tkiv testnih živali. Raziskave so potekale po scale up procesu od laboratorijskih raziskav do redne proizvodnje. Doseženi originalni rezultati so pokazali, da je možno z uporabo posebne krme (z dodatkom CoQ10) povečati vsebnost CoQ10 v mesu piščancev (prsi, bedra, peruti), tudi za več kot 50%. Frakcionacija celic je pokazala, da se je vsebnost CoQ10 bistveno poveča v celičnih membranah in citosolu ne v mitohondrijih. To potrjuje da ima s hrano vnešeni CoQ10 predvsem antioksidativne lastnosti. Razen tega so se pozitivni, varovalni učinki obogatenih krmil pokazali v manjšem številu poginulih živali (nenadna kap) med industrijsko vzrejo. Preizkusili smo vpliv obogatene krme na kokoši nesnice. Proučevali smo zdravstveno stanje kokoši, število proizvedenih jajc in njihovo kvaliteto. Testirali smo kemijske in prehrambene lastnosti uporabljene krme ter spremljali odziv celotnega antioksidativnega sistema (antioksidativna mreža) s pomočjo sledenja oksidativnemu statusu živali. V ta namen smo razvili oziroma prilagodili analizne metode za spremljanje koncentracij CoQ10, holesterola, lipoinske kisline, E vitamina, C vitamina in sladkorja v plazmi piščancev. Ugotavljali smo vpliv obogatene krme na ekonomsko učinkovitost reje (prirast teže, število jajc, kvaliteta produkta, količina poginulih živali itd). V okviru projekta smo pripravili nove vodotopne oblike na osnovi koruznega škroba., ki služijo kot dopolnilno k naši originalno razviti in patentirani obliki osnovani na inkluzijskem kompleksu CoQ10 in beta-ciklodekstrina. Razviti produkti na osnovi novega nosilca (koruznega škroba) še najprimernejši dodatek krmi za vzrejo perutnine. ANG In our research project we examined the influence of different combinations of water soluble CoQ10 (prepared according to our patented procedures) and antioxidant lfa lipoic acid on the raise of chickens and hens. We examined raising parameters, resistance of chickens and hens on oxidative stress and also the quality of meat, eggs and final poultry food products prepared from different type of meat. Research was done in scale-up mode from a laboratory to industrial production. Our results showed that it is possible to prepare a chicken meat (from different tissues, (breasts, legs, wings) with increased concentration (up to 50%) of CoQ10. Cell fractionation underlines our assumption that exogenous CoQ10 primarily acts as antioxidant. Moreover, the positive and safeguards effects of CoQ10 fortified food were shown in a reduced number of sudden deaths of animals (caused buy stroke) during the raise. In our project we examined the effect of enriched food on the hens and eggs production. We followed state of animal health, number of laid eggs, and their quality. We analysed chemical and dietary parameters of the food being used and measured the response of the anti-oxidative system (anti-oxidative net) by following the animal oxidative status. For this purpose we develop new analytical methods for quantitative determination of CoQ10, cholesterol, lipoic acid, E-vitamin, C-vitamin and carbohydrates. We examined the effect of the enriched food on the economic efficiency of the poultry production (weight, number of eggs, quality of the product, number of dead animals, etc.). Beside of our already known and patented form of water soluble CoQ10 based on inclusion complex of CoQ10 and beta-cyclodextrin we prepared a new water soluble form of CoQ10, this time on the basis of corn starch. We expect that the new form will be more natural solution for the poultry production than our already used product. 4.Poročilo o realizaciji predloženega programa dela na raziskovalnem projektu3 Doseženi originalni rezultati so pokazali, da je možno z uporabo posebne krme (z dodatkom CoQ10) povečati vsebnost CoQ10 v mesu piščancev (prsi, bedra, peruti), tudi za več kot 50%. Frakcionacija celic je pokazala, da se je vsebnost CoQ10 bistveno poveča v celičnih membranah in citosolu ne v mitohondrijih. To potrjuje da ima s hrano vnešeni CoQ10 predvsem antioksidativne lastnosti. Razen tega so se pozitivni, varovalni učinki obogatenih krmil pokazali v manjšem številu poginulih živali (nenadna kap) med industrijsko vzrejo. Preizkusili smo vpliv obogatene krme na kokoši nesnice. Proučevali smo zdravstveno stanje kokoši, število proizvedenih jajc in njihovo kvaliteto. Testirali smo kemijske in prehrambene lastnosti uporabljene krme ter spremljali odziv celotnega antioksidativnega sistema (antioksidativna mreža) s pomočjo sledenja oksidativnemu statusu živali. V ta namen smo razvili oziroma prilagodili analizne metode za spremljanje koncentracij CoQ10, holesterola, lipoinske kisline, E vitamina, C vitamina in sladkorja v plazmi piščancev. Ugotavljali smo vpliv obogatene krme na ekonomsko učinkovitost reje (prirast teže, število jajc, kvaliteta produkta, količina poginulih živali itd). V okviru projekta smo pripravili nove vodotopne oblike na osnovi koruznega škroba., ki služijo kot dopolnilno k naši originalno razviti in patentirani obliki osnovani na inkluzijskem kompleksu CoQ10 in beta-ciklodekstrina. Razviti produkti na osnovi novega nosilca (koruznega škroba) še najprimernejši dodatek krmi za vzrejo perutnine. 5.Ocena stopnje realizacije programa dela na raziskovalnem projektu in zastavljenih raziskovalnih ciljev4 Rezultati so izjemni, ker smo uspeli dokazati pozitivne učinke antioksidantov v plazmi perutnine. Dokazali smo obstoj antioksidativne mreže. Potrdili smo vlogo in pomen ključnih antioksidantov v urganizmu in njihovo delovanje. (Glej publukacije ) 6.Utemeljitev morebitnih sprememb programa raziskovalnega projekta oziroma sprememb, povečanja ali zmanjšanja sestave projektne skupine5 V programu zaradi dobrega sodelovanja in načrtovanja i prišlo do sprememb plana. 7.Najpomembnejši znanstveni rezultati projektne skupine6 Znanstveni dosežek 1. COBISS ID 5157402 Vir: vpis v poročilo Naslov SLO Quantitative determination of low molecular weight antioxidants and their effects on different antioxidants in chicken blood plasma. ANG Quantitative determination of low molecular weight antioxidants and their effects on different antioxidants in chicken blood plasma. Opis SLO Objavljeni so rezultati povezani z različnim krmljenjem piščancev. ANG Presented are quantitative results od different production and research raise Objavljeno v j. biomed. sci. eng., 2012, vol. 5, no. 12, str. 743-754, doi: 10.4236/jbise.2012.512093 Tipologija 1.01 Izvirni znanstveni članek COBISS ID 4824346 Vir: vpis v poročilo Naslov SLO Direct analysis of carbohydrates in animal plasma by ion chromatography coupled with mass spectrometry and pulsed amperometric detection for use as a non-invasive diagnostic tool. Journal of chromatography. ANG Direct analysis of carbohydrates in animal plasma by ion chromatography coupled with mass spectrometry and pulsed amperometric detection for use as a non-invasive diagnostic tool. Journal of chromatography. Opis SLO nova analizna tehnika in metoda ANG new analitical techniques and method Objavljeno v B, Analytical technologies in the biomedical and life sciences, 2011, vol. 879, issue 31, str. 3700-3706 Tipologija 1.01 Izvirni znanstveni članek COBISS ID 4786202 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Overview of the development and application of the hyphenated techniques in nutritional analysis ANG Overview of the development and application of the hyphenated techniques in nutritional analysis Opis SLO ANG V prispevku je podan pregled razvoja nekaterih analiznih metod za kvantitativno določanje spojin na prehrambenem področju, s poudarkom na izbranih sklopljenih analiznih tehnikah. Večji del je posvečen pregledu razvoja analiznih orodij za rutinske analize ogljikovih hidratov in maščob v bioloških vzorcih, mnoge med njimi vpeljane v našem laboratoriju. Rokovanje z biološkimi vzorci predstavlja velik izziv, saj lahko endogene spojine zakrijejo tarčni analit in kjer koelucijski učinki večih spojin, prisotnih v različnih količinah, lahko ovirajo integracijo vrhov izbranih analitov. Da premostimo omenjene izzive, so bile v laboratorijsko prakso uvedene sklopljene analizne tehnike. Predstavljene so nekatere rešitve, s posebnim poudarkom na učinkovitem vmesniku med tenkoplastno kromatografijo in masno spektroskopijo ter povezava med tenkoplastno kromatografijo in plinsko kromatografijo. Za premagovanje bioanalitskih problemov je bila pred kratkim na Kemijskem inštitutu v Ljubljani inštalirana sklopitev ionskega kromatografa in masnega spektrometra, hibrid RF/DC kvadrupola in linearne ionske pasti. Predstavljene so razvite metode za določevanje ogljikovih hidratov, uporabljajoč ionsko kromatografijo v povezavi z masno spektrometrijo in ionsko kromatografijo s pulzno amperometrično detekcijo. Obstoječ pregledni članek predstavlja naše raziskovalno delo na področju modernih sklopljenih tehnik. V članku so izpostavljeni signifikantni doprinosi na področju analitike ogljikovih hidratov in lipidov z izbranimi sklopljenimi tehnikami. The development of some sensitive assays for quantitative nutritional analysis with an emphasis on selected hyphenated analytical techniques is reviewed in the present paper. The majority of work is dedicated to reviewing the development of analytical tools for routine analysis of carbohydrates and lipids in biological samples, many of them introduced in our laboratory. Handling biological matrices, where endogenous compounds can mask the analyte of interest or where the occurrence of the coelution effect of several compounds present in different amounts hinders the analyte's peak integration, is a major challenge. To overcome this challenge, hyphenated techniques have become widespread in laboratory practice. Some of these techniques are reviewed, with special attention given to an effective on-line interface for thin-layer chromatography-mass spectrometry and on-line coupling thin-layer chromatography-gas chromatography. Recently introduced an on-line coupling of ion chromatograph and hybrid RF/DC quadrupole-linear ion trap mass spectrometer represent an analytical tool for the solution of bioanalytical problems. Developed methods using ion chromatography- pulsed amperometric detection and ion chromatography-mass spectrometry techniques for the quantitative evaluation of sugars are presented. This paper represents basic contributions of our research work connected with some of modern hyphenated techniques. However, this review is restricted to the published papers to be significant developments or improvements during the last three decades. Objavljeno v Slovensko kemijsko društvo =Slovenian Chemical Society; Acta chimica slovenica; 2011; Vol. 58, no. 2; str. 203-211; Impact Factor: 1.328;Srednja vrednost revije / Medium Category Impact Factor: 3.001; WoS: DY; Avtorji / Authors: Kotnik Darja, Šmidovnik Andrej, Jazbec Križman Petra, Križman Mitja, Prošek Mirko Tipologija 1.02 Pregledni znanstveni članek 4. COBISS ID 00000000 Vir: vpis v poročilo Naslov SLO Vpliv dodanega Q10 in ALA na vsebnost Q10 v plasmi in tkivih kokoši nesnic ANG Effects of dietary CoQ10 and alfa lipoic acid on CoQ10 levels in plasma and tissues of eggs laying hens Opis SLO Opisan je vpliv prehranskih dodatkov na delovanje antioksidacijske mreže ANG The exects of added food aditives on anioxidant network is described Objavljeno v J. Biomedical Science end Engineering, 2013, 6 , 185-191, doi:104236/jbise.2013.62022 Tipologija 1.01 Izvirni znanstveni članek 8.Najpomembnejši družbeno-ekonomski rezultati projektne skupine7 Družbeno-ekonomski dosežek 1. COBISS ID 4938522 Vir: COBISS.SI Naslov SLO Perutninski izdelki z povečano vsebnostjo CoQ10 ANG Poultry products with increased content of CoQ[sub]10 prepared from chickens fed with supplemental CoQ[sub]10 Opis SLO Opisani so priprava in rezultati novih prehrambenih izdelkov na osnovi perutninskega mesa obogatenega z Q10 ANG Preparation and analysis of new food products based on chicken meat fortified with Q10 Šifra F.06 Razvoj novega izdelka Objavljeno v InTech; Trends in vital food and control engineering; 2012; Str. 165-186; Avtorji / Authors: Jazbec Križman Petra, Prošek Mirko, Šmidovnik Andrej, Golc-Wondra Alenka, Glaser Roman, Vindiš-Zelenko Brigita, Volk Marko Tipologija 1.16 Samostojni znanstveni sestavek ali poglavje v monografski publikaciji 9.Drugi pomembni rezultati projetne skupine8 Priprava ovega prehranskega dodatka Razvoj novih analiznih metod 10.Pomen raziskovalnih rezultatov projektne skupine9 10.1.Pomen za razvoj znanosti10 SLO Originalni zaključki o delovanju antioksidacijskega sistema v orgaizmu ANG A new original results and cofirmed conclusions on the function of the antioxidant network 10.2.Pomen za razvoj Slovenije11 SLO Novi dodatki in izboljšai načini industrijske reje piščancev ANG Preparation of new food additives and improved industrial reise of poultry. ll.Samo za aplikativne projekte in podoktorske projekte iz gospodarstva! Označite, katerega od navedenih ciljev ste si zastavili pri projektu, katere konkretne rezultate ste dosegli in v kakšni meri so doseženi rezultati uporabljeni Uporaba rezultatov Delno F.07 Izboljšanje obstoječega izdelka Zastavljen cilj 0 DA O NE Rezultat Dosežen 31 Uporaba rezultatov V celoti 31 F.08 Razvoj in izdelava prototipa Zastavljen cilj 0 DA O ne Rezultat Dosežen 31 Uporaba rezultatov V celoti F.09 Razvoj novega tehnološkega procesa oz. tehnologije Zastavljen cilj 0 DA O ne Rezultat Dosežen Uporaba rezultatov Delno 31 F.10 Izboljšanje obstoječega tehnološkega procesa oz. tehnologije Zastavljen cilj 0 da o ne Rezultat Dosežen Uporaba rezultatov Ni uporabljen 31 F.11 Razvoj nove storitve Zastavljen cilj 0 DA O ne Rezultat Dosežen 31 Uporaba rezultatov Delno F.12 Izboljšanje obstoječe storitve Zastavljen cilj 0 DA O ne Rezultat Dosežen 31 Uporaba rezultatov Ni uporabljen F.13 Razvoj novih proizvodnih metod in instrumentov oz. proizvodnih procesov Zastavljen cilj 0 da o ne Rezultat Dosežen Uporaba rezultatov Ni uporabljen 31 F.14 Izboljšanje obstoječih proizvodnih metod in instrumentov oz. proizvodnih procesov Zastavljen cilj 0 DA O ne Rezultat Dosežen 31 Uporaba rezultatov Ni uporabljen F.15 Razvoj novega informacijskega sistema/podatkovnih baz Zastavljen cilj O da 0 ne Rezultat d Uporaba rezultatov d F.16 Izboljšanje obstoječega informacijskega sistema/podatkovnih baz Zastavljen cilj O da 0 ne Rezultat I d Uporaba rezultatov 1 d F.17 Prenos obstoječih tehnologij, znanj, metod in postopkov v prakso Zastavljen cilj O da 0 ne Rezultat I d Uporaba rezultatov F.18 Posredovanje novih znanj neposrednim uporabnikom (seminarji, forumi, konference) Zastavljen cilj 0 DA O ne Rezultat Dosežen d Uporaba rezultatov Delno d F.19 Znanje, ki vodi k ustanovitvi novega podjetja ("spin off") Zastavljen cilj O da 0 ne Rezultat 1 d Uporaba rezultatov 1 d F.20 Ustanovitev novega podjetja ("spin off") Zastavljen cilj o da 0 ne Rezultat d Uporaba rezultatov d F.21 Razvoj novih zdravstvenih/diagnostičnih metod/postopkov Zastavljen cilj O da 0 ne Rezultat d Uporaba rezultatov d F.22 Izboljšanje obstoječih zdravstvenih/diagnostičnih metod/postopkov Zastavljen cilj O da 0 ne Rezultat Uporaba rezultatov d F.23 Razvoj novih sistemskih, normativnih, programskih in metodoloških rešitev Zastavljen cilj O da 0 ne Rezultat I d Uporaba rezultatov 1 d F.24 Izboljšanje obstoječih sistemskih, normativnih, programskih in metodoloških rešitev Zastavljen cilj o da 0 ne Rezultat 1 d Uporaba rezultatov 1 d F.25 Razvoj novih organizacijskih in upravljavskih rešitev Zastavljen cilj O da 0 ne Rezultat 1 d Uporaba rezultatov 1 d F.26 Izboljšanje obstoječih organizacijskih in upravljavskih rešitev Zastavljen cilj O da 0 ne Rezultat d Uporaba rezultatov d F.27 Prispevek k ohranjanju/varovanje naravne in kulturne dediščine Zastavljen cilj o da 0 ne Rezultat d Uporaba rezultatov F.28 Priprava/organizacija razstave Zastavljen cilj o da 0 ne Rezultat I d Uporaba rezultatov 1 d F.29 Prispevek k razvoju nacionalne kulturne identitete Zastavljen cilj o da 0 ne Rezultat d Uporaba rezultatov d F.30 Strokovna ocena stanja Zastavljen cilj o da 0 ne Rezultat d Uporaba rezultatov d F.31 Razvoj standardov Zastavljen cilj o da 0 ne Rezultat I d Uporaba rezultatov 1 d F.32 Mednarodni patent Zastavljen cilj o da 0 ne Rezultat I d Uporaba rezultatov d F.33 Patent v Sloveniji Zastavljen cilj o da 0 ne Rezultat d Uporaba rezultatov d F.34 Svetovalna dejavnost Zastavljen cilj o da 0 ne Rezultat I d Uporaba rezultatov 1 d F.35 Drugo Zastavljen cilj o da 0 ne Rezultat I d Uporaba rezultatov 1 d Komentar Izdelan je bil nov prehranski dodatek. testiran v proizvodnji na skupinah po 40000 piščancen. Pridobljena in v obliki člankov podana so bila nova spoznanja o delovanju antioksidacijske mreže 12.Samo za aplikativne projekte in podoktorske projekte iz gospodarstva! Označite potencialne vplive oziroma učinke vaših rezultatov na navedena področja Vpliv Ni vpliva Majhen vpliv Srednji vpliv Velik vpliv G.01 Razvoj visokošolskega izobraževanja G.01.01. Razvoj dodiplomskega izobraževanja O O 0 O G.01.02. Razvoj podiplomskega izobraževanja o o O 0 G.01.03. D : priprava novih doktorjev g ■ znanosti o 0 O O G.02 Gospodarski razvoj G.02.01 Razširitev ponudbe novih izdelkov/storitev na trgu o o 0 o G.02.02. Širitev obstoječih trgov o 0 o o G.02.03. Znižanje stroškov proizvodnje 0 o o o G.02.04. Zmanjšanje porabe materialov in energije 0 o o o G.02.05. Razširitev področja dejavnosti o o 0 o G.02.06. Večja konkurenčna sposobnost o o o 0 G.02.07. Večji delež izvoza o 0 o o G.02.08. Povečanje dobička o o 0 o G.02.09. Nova delovna mesta o 0 o o G.02.10. Dvig izobrazbene strukture zaposlenih o 0 o o G.02.11. Nov investicijski zagon O 0 o o G.02.12. Drugo: izboljšanje reje o 0 o o G.03 Tehnološki razvoj G.03.01. Tehnološka razširitev/posodobitev dejavnosti o 0 o o G.03.02. Tehnološko prestrukturiranje dejavnosti o 0 o o G.03.03. Uvajanje novih tehnologij o O o 0 G.03.04. Drugo: izboljšanje reje o 0 o o G.04 Družbeni razvoj G.04.01 Dvig kvalitete življenja o O 0 o G.04.02. Izboljšanje vodenja in upravljanja 0 O o o G.04.03. Izboljšanje delovanja administracije in javne uprave 0 O o o G.04.04. Razvoj socialnih dejavnosti 0 O o o G.04.05. Razvoj civilne družbe 0 O o o G.04.06. Drugo: priprava zdrave hrane 0 O o o G.05. Ohranjanje in razvoj nacionalne naravne in kulturne dediščine in identitete 0 O o o G.06. Varovanje okolja in trajnostni razvoj 0 o o o G.07 Razvoj družbene infrastrukture G.07.01. Informacijsko-komunikacijska infrastruktura 0 o o o G.07.02. Prometna infrastruktura 0 o o o G.07.03. Energetska infrastruktura 0 o o o G.07.04. Drugo: vpliv na industrijsko rejo 0 o o o G.08. Varovanje zdravja in razvoj zdravstvenega varstva 0 o o o G.09. Drugo: prehranski dodatki 0 o o o Komentar Razvii novi proizvoi z povečano vsebnostjo COQ10 13.Pomen raziskovanja za sofinancerje12 Sofinancer 1. Naziv Perutnina d.d. Ptuj Naslov Potrčeva c. 10, 2250 Ptuj Vrednost sofinanciranja za celotno obdobje trajanja projekta je znašala: 50.100 EUR Odstotek od utemeljenih stroškov projekta: 35 % Najpomembnejši rezultati raziskovanja za sofinancerja Šifra 1. izboljšan način reje piščancev F.10 2. izboljšan način reje matične jate F.10 3. priprava izdelkov s povečano vsebnostjo CoQ10 F.06 4. priprava piščančjega mesa s povečano vsebnostjo CoQ10 F.06 5. Komentar Delo je bilo opravljeno po planu Ocena uspešno zaključen projekt 14.Izjemni dosežek v letu 201213 14.1. Izjemni znanstveni dosežek Nova originalna spoznanja o vlogi alfa lipoinske kisline pri varovanju organizmov in vzdrževanja antioksidacijske mreže 14.2. Izjemni družbeno-ekonomski dosežek Učinkovitejša reja piščancev in pridobivanja jajc. C. IZJAVE Podpisani izjavljam/o, da: • so vsi podatki, ki jih navajamo v poročilu, resnični in točni • se strinjamo z obdelavo podatkov v skladu z zakonodajo o varstvu osebnih podatkov za potrebe ocenjevanja ter obdelavo teh podatkov za evidence ARRS • so vsi podatki v obrazcu v elektronski obliki identični podatkom v obrazcu v pisni obliki • so z vsebino zaključnega poročila seznanjeni in se strinjajo vsi soizvajalci projekta Podpisi: zastopnik oz. pooblaščena oseba raziskovalne organizacije: Kemijski inštitut in vodja raziskovalnega projekta: Mirko Prošek ZIG Kraj in datum: 29.3.2013 [29.3.2013 Oznaka prijave: ARRS-RPROJ-ZP-2013/295 1 Opredelite raziskovalno področje po klasifikaciji FOS 2007 (Fields of Science). Prevajalna tabela med raziskovalnimi področji po klasifikaciji ARRS ter po klasifikaciji FOS 2007 (Fields of Science) s kategorijami WOS (Web of Science) kot podpodročji je dostopna na spletni strani agencije (http://www.arrs.gov.si/sl/gradivo/sifranti/preslik-vpp-fos-wos.asp). Nazaj 2 Napišite povzetek raziskovalnega projekta (največ 3.000 znakov v slovenskem in angleškem jeziku) Nazaj 3 Napišite kratko vsebinsko poročilo, kjer boste predstavili raziskovalno hipotezo in opis raziskovanja. Navedite ključne ugotovitve, znanstvena spoznanja, rezultate in učinke raziskovalnega projekta in njihovo uporabo ter sodelovanje s tujimi partnerji. Največ 12.000 znakov vključno s presledki (približno dve strani, velikost pisave 11). Nazaj 4 Realizacija raziskovalne hipoteze. Največ 3.000 znakov vključno s presledki (približno pol strani, velikost pisave 11) Nazaj 5 V primeru bistvenih odstopanj in sprememb od predvidenega programa raziskovalnega projekta, kot je bil zapisan v predlogu raziskovalnega projekta oziroma v primeru sprememb, povečanja ali zmanjšanja sestave projektne skupine v zadnjem letu izvajanja projekta, napišite obrazložitev. V primeru, da sprememb ni bilo, to navedite. Največ 6.000 znakov vključno s presledki (približno ena stran, velikost pisave 11). Nazaj 6 Navedite znanstvene dosežke, ki so nastali v okviru tega projekta. Raziskovalni dosežek iz obdobja izvajanja projekta (do oddaje zaključnega poročila) vpišete tako, da izpolnite COBISS kodo dosežka - sistem nato sam izpolni naslov objave, naziv, IF in srednjo vrednost revije, naziv FOS področja ter podatek, ali je dosežek uvrščen v A'' ali A'. Nazaj 7 Navedite družbeno-ekonomske dosežke, ki so nastali v okviru tega projekta. Družbeno-ekonomski rezultat iz obdobja izvajanja projekta (do oddaje zaključnega poročila) vpišete tako, da izpolnite COBISS kodo dosežka - sistem nato sam izpolni naslov objave, naziv, IF in srednjo vrednost revije, naziv FOS področja ter podatek, ali je dosežek uvrščen v A'' ali A'. Družbeno-ekonomski dosežek je po svoji strukturi drugačen kot znanstveni dosežek. Povzetek znanstvenega dosežka je praviloma povzetek bibliografske enote (članka, knjige), v kateri je dosežek objavljen. Povzetek družbeno-ekonomskega dosežka praviloma ni povzetek bibliografske enote, ki ta dosežek dokumentira, ker je dosežek sklop več rezultatov raziskovanja, ki je lahko dokumentiran v različnih bibliografskih enotah. COBISS ID zato ni enoznačen, izjemoma pa ga lahko tudi ni (npr. prehod mlajših sodelavcev v gospodarstvo na pomembnih raziskovalnih nalogah, ali ustanovitev podjetja kot rezultat projekta _ - v obeh primerih ni COBISS ID). Nazaj 8 Navedite rezultate raziskovalnega projekta iz obdobja izvajanja projekta (do oddaje zaključnega poročila) v primeru, da katerega od rezultatov ni mogoče navesti v točkah 7 in 8 (npr. ker se ga v sistemu COBISS ne vodi). Največ 2.000 znakov, vključno s presledki. Nazaj 9 Pomen raziskovalnih rezultatov za razvoj znanosti in za razvoj Slovenije bo objavljen na spletni strani: http://sicris.izum.si/ za posamezen projekt, ki je predmet poročanja Nazaj 10 Največ 4.000 znakov, vključno s presledki Nazaj 11 Največ 4.000 znakov, vključno s presledki Nazaj 12 Rubrike izpolnite / prepišite skladno z obrazcem "izjava sofinancerja" http://www.arrs.gov.si/sl/progproj/rproj/gradivo/, ki ga mora izpolniti sofinancer. Podpisan obrazec "Izjava sofinancerja" pridobi in hrani nosilna raziskovalna organizacija - izvajalka projekta. Nazaj 13 Navedite en izjemni znanstveni dosežek in/ali en izjemni družbeno-ekonomski dosežek raziskovalnega projekta v letu 2012 (največ 1000 znakov, vključno s presledki). Za dosežek pripravite diapozitiv, ki vsebuje sliko ali drugo slikovno gradivo v zvezi z izjemnim dosežkom (velikost pisave najmanj 16, približno pol strani) in opis izjemnega dosežka (velikost pisave 12, približno pol strani). Diapozitiv/-a priložite kot priponko/-i k temu poročilu. Vzorec diapozitiva je objavljen na spletni strani ARRS http://www.arrs.gov.si/sl/gradivo/, predstavitve dosežkov za pretekla leta pa so objavljena na spletni strani http://www.arrs.gov.si/sl/analize/dosez/. Nazaj Obrazec: ARRS-RPROJ-ZP/2013 v1.00 82-58-4D-82-A9-10-21-BA-C7-E9-19-DB-45-A8-6C-96-67-C9-30-F1