GLASOVALI SMO ZA BEFERENDUM ZADNJI MESEC LANSKEGA LETfl JE BIL USPESEN - STIRI PODJETJfl ZDBUŽENA - BOLJŠA POVEZAVA SLOVENSKE ŽIVILSKE INDUSTRUE Že najmanj dve leti so se pivovame Laško, Union in Talis ter tovama Kolinska dogovarjale, da bi bilo spričo razdrobljenosti živilske industrije pametno uvesti boljše poslovno tehnično sodelovanje oziroma združiti podjetja. Vse bolj je namreč postajalo jasno, da nova gospodarska gibanja na do-mačem,še bolj pa na tujem trgu omogočajo ugodne poslovne rezultate samo močnejšim gospodarskim organizacijam. Tudi trgovina združuje posamezna podjetja, ob spoznanju, da pomeni združitev po-sameznikov večjo gospodarsko moč. Zgled je spodbudil tudi živilsko industrijo. O združitvi podjetij so se od-ločali člani vseh delovnih orga-nizacij. Rezultati so bili ugodni. Kaj pravzaprav prinaša združi-tev? Ne samo boljšo povezanost slovenske živilske industrije; združitev v enotnem podjetju odpira široke možnosti na pod-ročju investiranja. S skupno razvojno politiko bo moč usmerjati skupna sredstva v na-daljno predelavo odpadkov pro- izvodnega procesa pivovarn in Kolinske. Slcupna vlaganja bodo uresničila gradnjo nove tovame za proizvodnjo slada in gradnjo skupnega raziskovalnega centra. Združitev pa obeta še veliko drugih prednosti. KAKO BO P0SL0VAL0 ZDBU2EN0 PODJETJE? Osnovno načelo združenega podjetja sta samoupiavnost in enakopravnost vseh članic. Te dni bodo članice podpisale sa-moupravni sporazum, skaterim bo imela vsaka podpisnica sta-tus pravne osebe, tj. samostojno bo delila dohodek, samostojno obračunavala in izpolnjevala obvenosti do dmžbene ^cup-nosti. Zanimivo določilo samo upravnega sporazuma upošteva delegatsko načelo, po katerem vsaka temeljna organizacija ozi- roma podpisnica tega sporazu-ma delegira v delavski svet zdru-ženega podjetja šestčlansko de-legacijo. Lahko bi se pohvalili z dejstvom, da je to prvo kon-kretno izvajanje ustavnih dopol-nil. Pomembna nova oblika pri izpopolnjevanju samoupravlja-nja je tako imenovana konfe-renca samoupravljavcev. Ta naj bi bila najmanj dvakrat na leto v vseh temeljnih organizacijah združenega podjetja. Člani de-lovnih skupnosti bodo kritično ocenjevali delo združenega pod-jetja in izpolnjevanje sprejetih nalog in programov ter dajali smeniice in pripoiočila za delo naprej. Prvi korak pri združevanju slovenske živilske industrije je tu. Samoupravna načela in ena-kopiavnost podpisnic družbene-ga dogovora zagotavljata mož-nost tudi drugim organizacijam združenega dela v tej panogi, da se vključijo v združeno sloven-sko živilsko industrijo. M. D.