50 Gospodarska skušnja. (V pavolo zavito grozdje in sadje se dolgo ohrani frišno). Skušnja je učila, da ima pavola lastnost, marsiktero reč dolgo časa dobro ohraniti. Tako so steklenico (flaško) mesene juhe ali župe čez leto in dan prav dobro ohranili, ko so jo v pavolo rahlo zavili. Ame-rikanci so skusili to tudi z grozdjem, tako-le: Grozd so pustili na peclji dolgo časa in celo noter do zime; potem so ga odrezali z ostrim nožem, in grozd, ko so mu odtre-bili vse gnjile jagode, pustili v mrzlem hramu; zatem so ga zavili v pavolo in položili v posodo iz belega pleha grozd na grozd, pa le toliko grozdov, da grozd grozda ni preveč tlačil; to storivši so zakapali pokrov s smolo. Tako shranjene posode se spravijo v hladnem hramu , v kterem pa ne zmrzuje. Tudi hruške in jabelka zavijajo Amerikanci v pavolo; tako zavite se ohranijo za prodaj dolgo dobre in tudi lepe v barvi. (Sirovo maslo ali puter se da n aj bolj e umesti) v hramu, kjer ni gorkote čez 12 stopinj, pa tudi ne pod 10 stopinj Romirjevega gorkomera. Mleko in smetana morata imeti enako gorkoto, kar se lahko doseže, da se po potrebi zgrejeta ali pa shladita.