-166 Razne reči. — Kako moremo sode, v katerih je bil hranjen špirit ali žganje, porabiti ali pripraviti za vino. Navadno so taki sodi trdui in po nizki ceni, zato jih radi kupujejo tudi vinščaki. Če je bil v sodu špirit jako očiščen, rekteficiran, potem zadostuje, če sod izplakneino z vodo, predno ga napolnimo z vinom. Drugače pa je treba ravnati s sodom, ako je v njem bil špirit nizke vrste, nečist, še poln patoke, kar tudi z nosom lahko izpoznamo. Kedor ima parni stroj, naj spusti sopara alj puha v sod; sopar prešine vse doge, le treba to uekolikoKrat ponoviti, dokler teče iz soda voda brez duha po patoki. Žil, da je to sredstvo le veliKim posestnikom možno, mali vinščak si more pomagati, ako vliva toliko časa v tak sod vrelega luga in in ga kota potem sem ter tja, dokler teče iz soda voda brez duha. Prav tako je treba po nasvetu j. Riidingerja ravnati s sodom, v katerem se je hranil rum, sicer dobi vino po njem duh, in to bo sleharni človek lahko izpoznal ali pa lahko sumnjičil, da se je vino umetno ponarejalo. Res, bolje ne moremo očistiti sodov, nego će jih izpanmo z voduo paro. — Da se grahovo seme v zemlji obvaruje mrčesov, namoči ga nekoliko ur pred setvijo v vodi, kateri so primešane saje ali pa še bolje aloja (katere dobiš v apoteki). Zrna se nasrkajo nekoliko vode, zato raje vzkalijo, sajna ali alojna grenkota jih pa varuje mrčesov.