294 Gospodarske izkušnje. Kako moremo blazinsko perje hitro in dobro osnaziti? Vzamimo kotel, v katerega vložimo sito. Do te^a nalijmo vode, na sito pa naložimo perja. Sedaj de-nemo kotel na ogenj. Med tem, ko voda vre in sopuh vhaja, mešajmo marljivo perje s palčico. Ko je perje navzeto sopuha, spravi se pred vejavnik, ki pa mora čisto snažen biti, da ni nič prahu v njem. Veter iz vejavnika nam perje posuši, ki je potem kakor novo. Kako spoznati zdrave gobe od strupenih ? Vzame se čebulja ali luk, zunanja koža olupi in z gobami vred kuhat dene. Če so gobe zdrave, ostane čebulja v barvi neizpremenjena, če so pa gobe strupene, tedaj pa postane čebulja plavkasta, riijava ali črna. So li sladne cime za krmljenje svinj? Pozimi polagamo zraveu kuhane repe vselej nekaj sladnih cim, Malzkeime. Vendar brejim svinjam škodujejo, kajti prašiče pogosto po vržejo. Več kakor V2 295 kilgr. ni varno položiti. Sploh pa ?o sladne cime dobra, zdrava krma, ki drugo, slabo zboljšajo. Vsakako so močno redivne. Umivanje dreves z gnojnico. Drevesa bi naj kazala lepa, čista, gladka debla. V to svrho rabi nam gnojnica. Spomladi oribajmo drevesa z brezovico. Zatem vzamimo slame, jo namočimo v gnojnico in tako drevesa do dobra omijmo. Pravijo, da sedaj dobijo lepo, gladko skorijo pa tudi bolje rodijo.