n\ -^v ^ i ~\ Dobra gospodinja ie predvsem varčna, kev &a._no z varčevanjem se pride do bls^jostanja. Stediti pa je treba na pravera mestu. Varčevati se no pravi, sanio denar nalagati v hranilnico. Tudi ni varčevanje,. če ss denar ne izda niti za najpotrebnej.se. Prava varčnost je to, da se denar in bla^o pravilno uporabita, ne da bi se pri tem skopuharllo v škodo drugili ter da se olirani vredno&t predmetov s pravo nego in skrbjo. V gospodinjstvu je daiiih nešteto m-ošnosii za štedenje in rasumna žena tudi štedi v malem in velikem. Predvsem mora imeti gospodinja pravi pojm o vrodnosti denarja in b!a- ga, da Je tako v stanu, pre&odltl vrednost predmeta, pri nakupu ln prodaji. Le tako ]i je mogočo, dobro kupitl in prodati ter prthraniti manjšo ali večjo svote. Kupi se naj le to, kar Je neobhodno potrebno. Zelo nespametno je, razmetavati denar za nepotfebne stvari. Še predno gra gospodinja nakupovat, mora dobro premisliti, kaj je potrebno in kakSno blago bi bilo primerno. Delavna obleka zahteva močno, trpežno bla^ go. Najcenejša blago ne more imeti teh dobrih lastnosti. Zato je bolje, da se ne gleda &amo na najnižjo ceno, temveč na kakovost bla,ga. Kdor kupuje najcenejše, ne kupujo najboljše, in tako ne prihrani ničesar. Gospodinji, ki kupuje na sejmu ali v trgovini na slepo to, kar se ji ravno dopade ne glede na potrebo, zmanjka gotovo denar za najpotrebnejSe. Ona pred nakupom ni premislila, kaj prav za prav potrebuje. Taka gospodinja ne zna denar pravilno porabiti, ne zna — varčevati. Varčuje se pri obleki, ako se jo drži vedno v redu. Obleko je treba čistiti, prati, krtačiti, da prah, nesnaga ali molji ne razjedajo blaga ter ga uničijo pred časom. Raztrgana obleka se naj pravočasno zakrpa, kar prih.ran.i gospodinji delo in denar. Tudi v kuhinji je treba štediti in tu« kaj lahko pokaže gospodinja — svoje zmožnosti. Dobra gospodinja štedi v prvi vrsti s tern, da vedno prav odmeri jedila. Ne preveč in ne premalo. Znati mora odmeriti potrebno količino za razne prilike. Kakor ne sme postaviti na mizo tako pičlo odmerjeno jed, da pojde družina lačna od sklede, tako ne sme skuhati toliko, da bi se jed zametavala. Varčno ni eno in ne drugo. Varčuje se s pazljivostjo, da se ne žge mast, ne pripalijo jestvine, ne kurijo po nepotrebnem drva. Red v prehrani tudi pomaga varčevati. Varčna gospodinja t)azi na posodo, da se ne razbije ali okruši, ravna s vsakim predmetom previdno, da se ne pokvarl. Nadorncstek stane denar ali pa delo. Varčna gospodinja ve za vsako najmanjšo stvaroo pri hlSl ter pazi da se na pokvari ali Izgubi. Pametna gospodinja štedi prav povsod ter navaja s svojim vzgledom tudi družino k štedenju. Žena, ki zna s štedenjem na pravem mestu uravnati svoje gospodinjstvo ta ko, da zadovolji družino, a kljub temu ne potroši več, kakor ji r&zmere dovoIjujejo, temveč še prištedi nekaj denarja kot rezervo za slučaj večjih izdatkov, zasluži, po vsej pravici, da se Jo imenuje dobro gospodinjo. Za božične praznike!' Šartelj ali bider. V osminki litra mlačnega mleka raz fcopi malo žličko sladkorja, 3 dkg kvasa ter pridaj toliko moke, da nastane redko testo, katero pusti vshajati. — Med tem, ko kvas kipi, deni v skledo 3 žlice surovega masla ter ga mešaj z leseno kuhalnico, ali še bolje s kovinasto metlico za sneg tako dolgo, da postane maslo mehko in voljno kakor smetana, prideni 6 žlic stolčenega slad korja ali sipe ter to dvoje prav dobro mešaj, da se sladkor raztopi. Nato prideni 1 liter bele pšenične moke, 2 jajca, 2 pesti zbranih. rozin, fino zaseklane lupinice od 1 limone, limono olupi prav tako, samo rumeno lupino, z ostrim nožem, premešajo vse skupaj s kubalnico ter prideni med tem že vsha jeni kvas ter toliko mlacnega mleka, da nastane bolj mehko testo, katero udelaš s kuhalnico ali pa z roko tako dolgo, da postane prav gladko. Testo vsuj v z mastjo namazan lončen ali plo čevinast model, pusti, da z nova vshaja ter speči v primerno vroči peči. Biskvit. 3 jaica in 8 žlic stolčenega sladkorjr ali sipe mešaj v skledi iz porcelana _ leseno kuhalnico tako dolgo, da postane zmes gladka, gosta pena. Nato primešaj prav na lahko 8 žlic fine pšenične moke, stresi testo v z mastjo ali z maslom namazano in z moko potroše- no emajlirano all pločevinasto pekvo ali kastrolo, ter specl v ne preveč vroči pečici. PeCeni blskvit stresi previdno na leseno deščico. Shlajeno razreži na prst široke rezine ter daj namesto kruha h kavi, čaju ali vinu. Zelo lahka jed za bolnike. Nadev za peeeno knretino (purana oii kokoš). Pečena kurctina je mnogo bolj Izdatna, ako se jo nadeva. Meso ostane bolj sočno in nadev je zelo priljubljena in okusna jed. Pripravi se sledeče: Kuretini se pri čiščenju ne napravi prevelikib odprtin, ker se sicer težko zašijejo. Kuretina se samo od zunaj nasoli, znotraj pa napolni s sledečim nadevom: 3 žemlje (50 par) ali prilično toliko belega kruha razreži na male kocke, polij s 3 žlicami vroče masti, premešaj, polij z nekoliko mlačnim mlekora ali prigreto smetano, tako da se kruh napoji (ne srne pa biti tekoče). Primešaj 3 jajca, surove na drobno seklane puranove jetrce, ščep soli, popra in za noževo špico zmletega cimcta. Napolni notranjost purana do tričetrtine s tem na,dGvom, sešij z močno belo nitjo odprtine pri vratu in za-daj, polij purana v pekvi z vrelo mastjo, prilij nekaj vode ter peči purana počasi med vcčkrat nim polivanjern z omako iz pekve. Prilij pa na dno pekve vselej toliko vode, da se mast ne žge. Ta nadev je za srednje velikega purana. Za velikega vzemi primerno več od vsega, za kokoš ali petelina ^a tretji del zgoraj navedenega. Čra@ cblske in prsdpasniki iz črsiega klsta ali listra 38 brez mila in sode prav lepo operejo v prekuhani kavini gošči. Hrani v čistem loncu kavino goščo nekaj dni, da ••e je dovolj nabere. Prekuhaj goščo v nar litrih vcde ter namoči obleko v to še vročo zmes. Gneti blago med rokami, posebno madeže, ter izplakni v topli vodi. Tako oprano čmo blago ne postane lisasto, kakor pri pranju z milom ali sodo. Gospodinje! Zelo sem vesela, da je »Slovenski Gospodar« začel redno objavljati tudi za nas potrebno čtivo. Takoj sem si začola recepte izrezovati in jih sbranjevati! To svetujem tudi drugim! Svojo hvaležnost »SLovenskemu Gospodarju« pa pokažimo s tem, da bomo agitirale za naš list »Slov.Gospodar«. — Naročnica.