392 Na hvalo krompirju z imenom šampion-krompir. Na Kranjsko je kmetijska družba ta krompir dobila še le letos in ga sadila na svojem vrtu v Ljubljani. Bil je ta krompir tudi eden izmed tistih deveterih, ki so na deželni razstavi štajarski dobili medalijo. Ta krompir ni nič novega, kajti na Škotskem (Schott-land) ga prideljujejo z veliko pohvalo uže mnogo let. Kakor časnik „Wiener landw. Zeitg." poroča, se je ta krompir v krajih Rudnih gor na Ceskem, kjer so ga sadili siromašni ondašnji prebivalci, Čuda dobro obnesel, dal bogat pridelek in nič gnjil, čeravno so pri letošnjem deževanji nekatere njive po več tednov v vodi stale. Posebne lastnosti tega krompirja so: da mu temno-zeleno perje košato raste, da daje obilen pridelek in da ne gnjije rad, če je tudi zemlja nekako močvirna. Krompir sam je srednje debelosti, se lahko kuha, le da mu lupina med kuho rada poči, kar je sicer pri vseh dobrih krompirjih navadno, — močnat je in posebno dobrega okusa. Gori navedeni časnik pravi, da utegne Šampion-krompir vse druge vrste krompirja prekositi, in da je še posebno priporočila vreden v vlažnih in bolj hladnih nižinah. Našemu močvirju se po takem utegne posebno dobro prileči.