DOMA. Prav tečna domaća jed so surovi štriiklji z orehi. Sir se zdrobi ter se iiameša sé stolčenimi orelii. Prideuo se še nekaj jajc, vrline in ciikra ter se namaže s to zmesjo na tenko razsukano testo. Ko so štriiklji pe- čeni, se razrežejo na košćcke ter se polijejo z obilnim mlekom. Ta jed po- sebno oirokom diši kaj dobro. Kako je ravnati z jabolki, da se ohranijo vso zimo, da, do julija meseca sveže! Najprej,se obero, ne otreso in najlepša in najbolj zrela jabolka se morajo razložiti na zraćpn prostor. Čez nekaj dnij se potem vložijo v zaboj in sicer med plasti snežnega suhega mahu. Jabolka, ki pridejo na vi'h, pokrijejo se potem z U) cm. debelo ]»lastjo, zaboj se dobro zabije in zakoplje na suhem prostoru tako globoko v zemljo, da ga krije potem jedna ped prsti. Jako zanesljivo je tudi, če se jabolka vložijo namesto med mah, v jako droben, popolnoma suh pesek. V tem slučaju zaboja ni ti-eba zakopati v zemljo, ampak recimo, leliko se shrani na podstrešju. Sadje ostane na tak način do cela sveže in obdi'ži tudi tin aroma in okus. * Kako je sliranjevati mh\o. Kar se tiče shranjevanja čilega svežega mleka, govoriti se more itak le večinoma o kratkej dobi od danes do jutri, a vendar je velicega pomena za to, da se mleko ne pokvai-i, kakovost in pripravnost shrambe. Mleko se ne sme shranjevati v kuhinji radi pre- velike toplote, pa tudi v slabo prezračenih jirostorih ne, ker je slab zrak poln razkrojevalnih snovi, katere vplivajo na mleko. Nikakor pa ne za- do.^ča, ako se posoda zadela, če.š, da ne bo mleko vsega ,potegnilo na se', kajti v mleku so plini ognjikove kisline in pa taki, ki imajo v sebi dušik. V zadelanej posodi zbirajo so nad mlekom in ker ne morejo nikamor, padajo v mleko nazaj, kar je trpežnosti mleka na kvar. Iz tega se raz- vidi, da je zračnost prvi pogoj, da se mleko delj časa ohrani. Kedor raz- polaga s posebno mlekarnico, naj posebno skrbi za dobro ventilacijo. Mlekarnica naj ne stoji blizo hlevov in gnojišč. Stene naj bodo pobeljene, tla pa potlakana s cementom, in kolikor možno gladka, kajti drugače se razlito mleko ne more dobi-o odstraniti, ostanki pa se razkro« jujejo in tvorijo nadalje razkrojevalne snovi za mleko. Mlekarnica mora biti snažna v vsakem obziru, ne samo radi tega, da se i)odaljša tako trpežnost mleka, ampak.....no, ker je snažuost ljuba IJogu in ljudem" !.....