Uvodne misli 5 Uvodne besede Problematiko pomanjkanja prehrane v tujini že več let znanstveno-razisko- valno obravnavajo različne humanistične in družboslovne stroke. Zgodovino- pisne študije so usmerjene v historični prikaz ter analizo različnih plati in inten- zivnosti pomanjkanja in lakote. S tem odstirajo tudi možnosti obdelave tega aktu alnega vprašanja v sedanjosti in nakazujejo potencialne smeri razvoja v pri- hodnosti. Znanstvena monografija Lakote in pomanjkanje: slovenski primer, ki je z med- institucionalnim in mednarodnim sodelovanjem nastala v okviru razis ko valnega programa Podobe gospodarske in socialne modernizacije na Slovenskem v 19. in 20. stoletju – ta pod vodstvom dr. Žarka Lazarevića poteka na Inštitutu za novejšo zgodovino – se postavlja ob bok inozemskim raziskavam. Presega nam- reč dosedanjo v večini parcialno raziskovanje te tematike, saj se loteva celostne obravnave različnih vprašanj prehrane, vzorcev in strategij ter praks pre hran- jevanja, pomanjkanj in latentnih ter cikličnih lakot v slovenski perspektivi pode- želja in mest od 16. stoletja do danes. Naniza tako obče kot tudi lokalne, skupinske in individualne, teoretične ter praktične izkušnje in jih umesti v širšo družbeno, ekonomsko in socialno dinamiko slovenskega etničnega prostora. Pričujoča monografija predstavlja trinajst vzorčnih študij; uvodni razpravi, ki obravnava pojave lakote in njihove vzroke v evropski perspektivi, sledi dvanajst kronološko nanizanih poglavij o prehranjevalnih navadah ljudi različnih delov slovenskega etničnega ozemlja. Študije prikažejo, da vzroki za pomanjkanje in lakoto niso (bili) enoznačni, vezani so (bili) tako na vpliv vremenskih razmer, poli tičnih odločitev in manipulacij, vojaške manevre, ekonomsko-socialne raz- me re idr. Avtorji pod raziskovalni drobnogled postavljajo tudi številne in različne načine, s katerimi so oblasti skušale omiliti pomanjkanje in lakoto tako na pravni kot izvedbeni ravni, pri tem pa ne pozabljajo na prikaz udejanjanja vizij samo- iniciativne družbene in individualne odgovornosti. 6 Lakote in pomanjkanje: slovenski primer Monografija po eni strani podaja »vsebinske analize dolgoročno spremin- jajočih se vzorcev prehranjevanja v odvisnosti od splošne ravni družbene pre- hram bne blaginje« in opozori na to, da so se koncepti kakovosti življenja skozi zgo dovino spreminjali, kar se je jasno izražalo v prehranskih standardih. Po dru gi strani pa odpira »vsebine družbenega imaginarija prehrane kot življenjske nuje, pomanjkanja in lakote kot življenjske izkušnje v literarnozgodovinskem di s k urzu« (L aza r e v ić, Vabilo). Vsebina znanstvene publikacije, ki se ukvarja s hrano kot eno od osnovnih človeških potreb, prikaže, da na pomanjkanje in lakoto naletimo na vsakem raz- is kovalnem področju slovenske preteklosti, da je vzrokov zanju več in da so ti različni, da nista omejeni zgolj na revnejši sloj in da njune posledice vodijo v povečano število obolelih oziroma smrtnost dela prebivalstva. Posamezne perspektive, predstavljene v publikaciji Lakote in pomanjkanje: slovenski primer, ki obravnavajo različne pojave lakote na Slovenskem, pokažejo, da je na vprašanje o vzrokih pomanjkanja in lakote več odgovorov in da vzrok za pomanjkanje in lakoto ni zgolj tanka ločnica med zmanjšano razpoložljivostjo hrane in izpadom upravičenosti do nje. Monografija s tematizacijo obravnavanih pojmov in principom komparativne metode širi prostor raziskav in razprav na polje osebnega in družbenopolitičnega diskurza ter tako doprinaša k boljšemu razumevanju procesov, s katerimi se soočamo tako danes, kot se bomo z njimi soočali v prihodnosti. Mojca Šorn 7 Mocarelli: Med Malthusom in Senom Luca Mocarelli MED MALTHUSOM IN SENOM NEKAJ MISLI O POJAVU LAKOTE IN VZROKIH ZANJ UVOD Moj prispevek sem strukturiral na naslednji način. Po kratki predstavitvi raziskovalne poti, ki me je privedla do monografije o velikih lakotah v Evropi, ki jo je nedavno objavila založba Cambridge University Press, uredila pa sta jo Guido Alfani in Cormac Ó Gráda, 1 bom predstavil merila, s pomočjo katerih je mogoče razlikovati med pomanjkanjem in lakotami, jih kot takšne opre de- liti in z njihovo pomočjo pripraviti kronološki prikaz teh pojavov na ev ropski ravni. V nadaljevanju bom analiziral dve najpomembnejši teoriji o pojavu lakote: »Malthusovo«, ki se osredotoča na vidik ponudnika, in teorijo o e n ti tl e ­ ment approachu Indijca Amartya Sena, ki je bil zaradi svojih dosežkov na pod- ročju proučevanja lakote, pri katerem se je osredotočal predvsem na pomen povpraševanja in distribucije, nagrajen z Nobelovo nagrado za ekonomijo. V zaključku bom proučil dve instituciji, ki sta temeljnega pomena za proučevanje pomanjkanja in lakote. To sta na eni strani prosti trg in njegovo delovanje ter na drugi strani preskrbovalni uradi. 1 Alfani in Ó Gráda (ur.), Famine in European history.