214 Gospodarske izkušnje. Gnoj za vrtnice v loncih. Izvrsten gnoj za vrtnice v loncih so saje iz peči, koja se v ta namen s kropom poparijo in pri porabi z mrzlo vodo razredčijo. Ako se v loncu črvi ali kaj druzega enacega zaredi, pusti naj se zemlja prav suha postati ter naj se vrtnica potem dobro zalije z gori narejeno sajevo vodo. Treba nam je biti se ve da pozornim, da se vrtnica preveč ne gnoji s tem gnojem. Saje ne uplivajo le pri vrtnicah tako izvrstno, ampak tudi pri druzih rastlinah v loncih, posebno pa pospešuje raščo listja ter razvoj cvetja. Kako napraviti trpežen tlak v hlevih, hramih itd. Da se napravi cen, dober in trpežen tlak v kletih, hramih, podih, hlevih itd., naj se tako-le ukrene: Tam, kjer se hoče tlak napraviti, naj se tla lepo poravnajo ter potem eno tretjino metra na debelo nasujejo z ilovico. Ilovica, katera mora biti dobre kakavosti in brez primešanega peska, naj se pred porabo toliko z vodo pomeša, da se naredi enakomerna zmes, kot krušnje testo. Ko jo enkrat ta zmes lepo razdeljena in poravnana po celem prostoru, ki se ga misli tla-kati, se vselej posebej polije štirjaški meter prostora z vodo, da postane ilovica mehka ter se potem ta prostor s kakim primernim orodjem pogladi. Ko je enkrat ves prostor bil na ta način oglajen, ter nikjer na površji ne stoji več voda, potrese se še mokra ilovica za slamnato bilko na debelo s cementom, kateri se potem s kako desko nekoliko potolče, da se bolj z ilovico sprejme. Uže čez šest ur sme se po tem tlaku hoditi, ne da bi se stopinje poznale in čez štirnajst dni, če se je spodnja plast ilovice popolnem posušila, so cela tla kot rog, ter se ni treba bati, da bi se ka-terikrat krušile. Kako ukuhano sadje v steklenicah zamisiti. Vsaka gospodinja, ki si napravlja ukuhano sadje za zimo, ve, koliko sitnosti napravlja zamaševanje steklenic, napolnjenih s sadjem. Dosedaj običajno zamaševanje z mehirjem, pergamentnim papirjem itd. je ne le zamudno in sitno, ampak tudi slabo, ker ostane v steklenici vendar manj ali več zraka, ki je vzrok pokvarjenji sadja. Po novem načinu se pa sadje uže 215 poprej primerno skuha v skupni posodi ter se potem uže kuhano v steklenice napolni, ali se pa v odprtih steklenicah kuha. Bodi si prvo ali drugo, vsaka steklenica mora biti po dokončanem kuhanji do pol centimetra pod robom napolnjena. Na to se vzame navadne čisto bele smole ali pa kolofonije, katera se je pri ognji raztopila ter se z njo steklenica do roba zalije. Smola se strdi ter naredi zamah, kateri ukuhano sadje popolnem pred zrakom zavaruje. Ob času porabe sadja se vzame v vroči vodi namočena cunja, s kojo se steklenica okolo smole za kratek čas obvije in kmalu se odloči smolini zamah od steklenice. — Sadje ne navzame se prav nič smolinega duha ter se leta in leta obdrži.