203 Gospodarske izkušnje. Kako odvzeti zaduhlemu žitu zopern duh. Posebno letos, ko je deževje v nekaterih krajih neprenehoma bilo, ima nekatero žito duh po zaduhle-neem ali plesnjivcu. Bati se je posebno to pri prosu, ajqdi in tudi koruzi, če se je vlažno spravilo v hram, ki i je malo zračen. Če je še malo zaduhlo, moremo poplaviti to s tem, da prav pogostoma premetavamo t&^ko žito ter da ga prav natanko raztegnemo in za to skrbimo, da po njem močen prepih vleče. Če pa je žito uže zelo smrdljivo, da se je bati gnijenja, je treba pomagati si z ogljem, katerega se vzame pol litra na hektoliter zaduhlega žita. Leseno oglje mora biti fino v prah stolčeno in na gostem situ presejano ter se kolikor je le mogoče enakomerno pomeša med žito. Tako pustimo z ogljem mešano žito skoz 14 dni in potem se dobro osušeno žito osnaži oglja na kaki veternici in če ni drugače, da se opere, posuši in v mlin da. V nekaterih slučajih, ko je bilo žito zelo zaduhlo , se mora po 14 dneh še en pot ponoviti omenjeno delo. Zopet drugi imajo navado odpravljati zaduhlost od žita tako-le: Zaduhlo žito se spravi v plavnik ali čeber in se nalije toliko vroče vode, da stoji nad žitom. Ko se je vroča voda ohladila, odcedi se in žito se spravi na solnce, da se posuši.