Zdravilna vrednost sadja Sadje ima poleg velike hranilne vred- nico, ker izločajo preveč kisline. Zelo nosti tudi veliko zdravilno vrednost. Sadje omehčano sadje zaradi velikega razkra- je dobro za prebavo in poživlja delovanje janja in vretja povzroča črevesno vročico. notranjih organov. Seveda ga moramo Sicer pa hruške dražijo ledvice k večje- uživati zmerno. Ena sama hruška pospeši mu delovanju. delavnost ledvic, medtem ko použitev več Grozdje ni zdravilno samo zaradi hrušk že razdraži ledvice. Zvečer použito grozdnega sladkorja, temveč tudi zato, nastrgano jabolko pospeši delavnost jeter, ker vsebuje mnogo kislin in soli, ki čistijo a večja množina bi jetra že nekako ohro- in krepijo kri. Vendar moramo paziti na mila. Prav podobne posledice so opazo- to, da ga zmerno uživamo. Če uživamo vali tudi pri uživanju češpelj, češenj itd. grozdje v jeseni v večjih množinah za- V splošnem lahko rečemo, da je sadje radi zdravljenja, tedaj se morajno vzdr- izredno zdravilno, posebno še zaradi tega, žati drugih ostrih jedi. Belo grozdje zdra- ker vsebuje precej vitaminov. vi slabotne želodce, za slabokrvne pa J a b o 1 k a so izredno zdravilna. Po- priporočajo modro in rdeče grozdje. spešujejo prebavljanje, ker vsebujejo Cešplje in slive umirijo živce. mnogo jabolčne kisline, pomagajo pri Toda pri uživanju istih moramo biti pre- boleznih jeter in ledvic, nastrgana zdra- vidni. Mnogim že 5 do 6 češpelj škoduje, vijo tudi črevesne katarje. Slab, bolehen ker preveč dražijo črevesno sluznico. želodec jih ne prenese. Posebno jih pri- Učinkujejo tudi odvajajoče. poročajo duševnim delavcem. V sadju se nahajajo navadno vitamini Hruške so samo takrat zdravilne, če A, B in C. V jabolkih so vsi trije, prav so sladke, popolnoma zrele in okusne. tako v manjši meri v hruškah, v večji pa Trde in raskave najedajo črevesno sluz- v grozdju. Češplje so bogate vitamina A. 125