232 Gospodarske stvari. Gosp. Mesarjevo potovanje o zadevah mlekarstva in sirarstva na Kranjskem. Iz Kamniške okolice 8. julija. R. — Bili smo včeraj na tako imenovani veliki in mali planini, ki obe ste nad sv. Primožem pri Kamniku, kamor je došel naš vrli, za povzdigo mlekarstva in sirarstva tolikanj vneti gosp. župnik Mesar, Z modro in prepričavno besedo je govoril gospod obilno zbrani množici gospodarjev in pastirjev, kako si planšarji svoje pašnike lahko nekoliko zboljšajo ter s tem svoji živinici na planini pašo podaljšajo. Potem pa jih je vnemal, naj ee združijo in mesto masla in malo vrednega mohanta začnć sir na-pravljati. Njegov prepričavni in jedernati govor je nekatere pametnejše gospodarje, zlasti na mali planini, tako pregrel, da so sklenili in obljubili, prihodnje leto združeno se poprijeti sirarstva, kar Bog blagoslovi, ter jim kako pomoč nakloni. Iz Ipavc 12. jul. x. — Kakor je bilo v „Novicah" že naznanjeno, prišel je župnik gosp. J. Mesar, na svojem popotovanji tudi v naš trg, in sicer 9, dne t. m. Se tisti popoldne ob 3. mahne jo pri najhujšem vre- menu na Nanos, da ogleda ondotni planinski svet oskrbovanje živine in sirarije, ter se je v nedeljo p0* popoldanski službi božji v tukajšnjem šolskem poslopij s svojim temeljitim, pa prav poljudnim, lahko umevni^ govorom v planinskem gospodarstvu izvrstnega izvedenca skazal. — Na povabilo gosp. dekana Grabrijana prišli so ne le samo tisti, ki se s sirarijo pečajo, ampak tudi več drugih bližnjih in daljnih gospodarjev, domača du-hovšČina, dalje po izobraženju hrepeneči učenci iz vino-rejske šole na Slapu s svojim vodjo in župnikom vred in še celć dve radovedni ženici. Gosp. Mesar je v svojem govoru najprvič pohvalil, kar je hvalevred-nega našel, na pr. dobro porabo gnoja na planini, ka-koršne drugod ni videl, ter je sirarje podučil, kako bi se še zboljšati zamogla; hvalil je dostojne hleve za živino, ker je zoper mraz in hudo vreme dobro zavarovana, pa tudi nasvetoval, kaj naj še spopolnijo. — Po-grajal pa je na drobno nesnažnosti v sirarskem stanu pomanjkljivost potrebnega orodja za pravilno izdelovanje sira itd. — Razlagal je lastnost mleka, njegove obstojne dele; kazal, kako se poskusi, če je pokaženo, ali s tem da se mu je pridjalo vode, ali pa s tem, da se je smetena posnela, — kako se po pravilih umnega sirarstva iz njega sir dobiti in dalje oskrbovati more, da postane okusno blago. Povzdigoval je dalje korist sirarstva v dobro vre d j eni druž bi, ter spodbijal tukajšnjo nepopolno družbo na Nanosu, ker mleko, mesto, da bi ga ovčjerejci na svojo roko po najetem sirarju v družbi izdelovali, tako rekoč, le podvzetniku za dogovorjeni del sira (6—9 funtov na par ovac) prodajo, kateri potem dobiček iz njega ima, namesto, da bi ga oni sami imeli. Razlagal je konečno, kako ima taka družba biti vredjena, naznanil zapopadek njenih pravil, ter prigovarjal ovčjerejcem, naj jo sami ustanovijo in dosedanje podvzetnike odpravijo. — Gosp. župnik Mes&r dovršil je tedaj prav dobro svojo nalogo in zarad tega imamo pa tudi trdno nado , da poduk ta ne bode ostal brez dobrega vspeha, marveč, da se bo prej ali slej pokazal njegov sad. Prečastitemu rodoljububu, ki Kranjskemu planinskemu gospodarstvu odpira in kaže pot bolje prihodnosti, izrekamo srčno zahvalo za njegov trud ter ga zagotavljamo, da ga ohranimo v blagem spominu.