Hako ss kclje in snaži ?ru*_:"--a. Ravnaj z živalmi usmiljeno. Ne muči živali pri klanju po nepotrebnem. Le neu^miljeno in surovo srce se veseli muk ubogih živali. Večji perutnini, puranu, goski, stari raci ali petelinu se odseka glava, ker tako najlažje odteče kri in je žival že kmalu mrtva. Najbolj: je, da koljeta večjo perutnino dve osebi. Prva prinie krepko z eno roko zvezane noge živali, z drugo pa nad brbot zavihne peroti, tako da žival ¦: njimi ne more otepati okrog sebe. Druga oseba prime glavo, jo položi na leseno klado ter z enim zamahv. ostre sekire odseka glavo. Da kri lažje odteče, se dvis>no živad za noge kvišku, držati je pa trsba prav krepko, da se žival ne iztrga in ne frfota. Če kri ne odtečc popolnoma, jc rneso temno in manj okusno. Če kolje ena oseba, tedaj drži zvezane noge in perutnicc krepko med kolene stisnjene, z levic drži glavo, z de^nico pa sekirco. K je glav . odsekana, dvignc z eno roko žival za noge kvišku, z drugo pa drži nekaj časa vrat, t . ...i ne brizga pr eč naokoli. Pri klanju kokoši, mladib račic ali piščancev se stisnejo noge med kolena, z em roko se držijo navzgor zavihane peroti in nazaj zasukana glava, z drugo i.ko "i prti^že z ostrim nožem vrat tik "pod brado od ušpsa do nšesa rav globoko do kosti. Nato se drži žival za noge kvišku, da zamore odteči kri. Kolje cc še na razne druge načine. Tako n. pr. z majhno zarezo tik za levim ušes-om, ali s posebnimi škarjicami sc prerežc žila pod jezikom. Ako nima človek res izkustva . takem klanju, je bolje, da ga ne izvrši, ker žival pretrpi silne muke, predno konča, in noben krščanski človek ne bode povzročal živali nepotrebnlh muk. Mrtvo žival pusti par minut lcžati na miru. Nato se prične čiščenje. Živali, cd katerih hočemo imeti suho perje ali puh, se morejo oskubiti, doklcr so še tople. Hladna kuretina se ne da več skubiti suha. Tako žival, gos ali raco, pustimo pred zakolom, da se okopa v čisti vodi, nato jo pa spravimo na suh čist prostor, najboljc na svežo slamo. Mrtvo žival obrišemo .še s krpo, predno jo začnemu skubiti. — Perje se previdno izpuli ter spravlja v zato pripravljeno vrečico. Nekatere gospoclinje oskubijo celo žival kar suho, vendar iako čiščenje je zamudno. Najlažje in najhitreje se vrši na slcdeči način: Stara ktiretina se popari s kropom in obrača v vodi z drogom, da se na vse strani dobro omoči. Mlada kurelina, posei.no piščanci, se ne smejo Tvokropati, ker se zaparijena koža olupi s perjem vred in msso ni okusno. _vroy se zlijo v škaf ali drugo primerno posodo. Nato se prvo noge pomočijo v krop, da se gorenja koža lahko odstrani. Pišče se prime za noge ter pomaka v vročo vodo, tako da je od vseli strani do-rlobra namocsno, ne sme se pa pustiti ležati v kropu. Poskusi se populiti nekaj peresc na raznib krajih, in če se dajo rade izpuliti, je pišče dovolj zanarjeno. Sedaj za prvo pote^ni kožo z nog, nato pa prirni z eno roko za no^o, z drugo pa začni pri kolenu po b"r1ri navzgor skubiti perje. Potegni s T "'cem tik ob koži navzgor ter kar ro vrsti izruj per;a. Ne pusti -njčesar 7-1 «ebo.j. Čim natančneje se to dcJa, trm prej je delo konT-ano in tem lep še je ržival očiščena. Ko je bcdra na zgornii «trani do r>od peroti očiščena. ohrrJ ter oskubi še spodnjo stran do prs. N1 i°ti način oč;«ti še dru