Znamcniii iiohar. Kubar, iki je užival svetovni sloves, je bil Francoz Anton Careme. Rodil se je 1. 1784 kot sin cncga najrevnejšibL d&lavcev v Parizu. Njegovd starši so; životarili v takem pomanjkanju, da so morali prepustiti lOletnega fanteka njegovi lastni usodi. Dečko je beračil,' pomival posode po gostilnah in se j« sle^dnjdč povspel do slaščičar&kega va-> jenca. V slaš.i.arni »o pdkrili fantogt kuharski talent. Kot 181etni mladec je Ml Anton izdelovatelj tort v največji kt najbolj znani slaščičarni v Parizu. Leta 1814 je otvoril Careme svojo lastno slaščtičarno na Parišiki cesti in se j© veaelil obče priljubljenosti. Ko so osvojile omenjenega leta po NapoIeonoveru padcu Pariz velesile, je zvejdel za kuharskega umetnika Carema iruski car in ga je vzel seboj. Pozneje je bil uslužben na angleškem dvoru, zopet pri ruskem carju ter tudi na Du- najiu pri znani milijonarski rodbini Rotschild. Caremovi kuharski recepti so priznani še dan&s, le zelo dragi so. Careme je o ikuharski umetno&ti mnogo pisal in je zapustil na tem polju več prav znamenitih del. Iz tort je znal gradiiti cele palače, fci so bile za las na zunaj enake resičnim pariškim. Radi tort je študiral stavbarstvo. Vpeljal je še danes običajno uniformo za kuharje. Umrl je stoje, ko je predaval svoj'im učencem.