302 Koroška deželna razstava v Celovcu. Važni del koroške deželne razstave je mlekarska razstava; katero smo uže zadnjič enkrat memogrede omenili. Tudi ta razstava je kaj primerno urejena 303 ter kaže vse mlekarke izdelke koroške dežele, med katerimi je posebno omenjati fino surovo maslo in sir. Sir po švicarskemu načinu in tudi po francoskem in laškem izdelujejo večji živinorejci planinskih krajev v Zilski in Kanalski dolini, kateri tufli porabljajo mleko laške živine, ki pride ije poleti na pašo. Fino surovo maslo (Theebutter), ki je bilo na razstavi v najrazličnejših oblikah razstavljeno, izdelano ie največ v grajščinah po spodnjem Koroškem. Pomena vredna je dokaj obila razstava mehkega sira, izdelanega po limburškem načinu, kojo izdelovanje je vpeljal v deželo tajnik kmetijske družbe g. Schlitz. Cela mlekarska razstava je priredjena v telovadni mestne šole, koja je v zvezi s stranskimi sobami, v katerih je na ogled postavljena uzorna mlekarnica. V tej mlekarnici izdelujejo se različni mlekarski izdelki od učenk koroške dekliške kmetijske šole pod vodstvom njih učiteljice. Mleko se tukaj sprenamlje na dva načina , in sicer v plitvih posodah po holštajn-skem načinu in globokih posodah s pomočjo mrzle vode, to je, po Svarzovem ali švedskem načinu. Smetano pinijo na amerikanski gugalni pinji, katera pinja je posebno praktična ter lahka za groniti. V drugi sobi izdelujejo marijadvorski mehki sir, katerega se vidi izloženega v različni starosti in zrelosti. Najlepši del razstave je izložba gori imenovane dekliške šole, obstoječa iz različnih sort sira, finega masla itd. Tukaj se tudi vidijo mlekarska orodja, kakor različne pinje, posode, inštrumenti itd. ravno tako sirišče v steklenicah, barva za maslo.